Wat weten we al over de grotere iPad Pro? 2015-05-18T09:41:32

Met Planty vergeet je nooit meer planten water te geven

Review: inHome Elite

Wat weten we al over de grotere iPad Pro?

Wat weten we al over de grotere iPad Pro?

Na de iPad Mini komt Apple binnenkort weer met een nieuwe maat iPad. De grotere iPad Pro komt eraan, maar Apple laat er nog weinig over los. Dit is wat we op dit moment weten (of denken te weten) over de nieuwe, grotere iPad.

Hoe komt het apparaat eruit te zien?

Eén van de belangrijkste aspecten van een nieuwe iPad is uiteraard het scherm, dat bij de iPad Pro vooral groter moet worden. De huidige iPads hebben een scherm van 9,7 inch (24,6 cm), of 7,9 inch (20 cm) voor de iPad Mini. De nieuwe iPad Pro wordt groter - 12,9 inch, ofwel 32,7 cm.

Scherm
Het is nog niet bekend welk scherm de iPad krijgt, maar bij een grotere maat komt waarschijnlijk ook een hogere resolutie. Er gaan daarom geruchten dat de nieuwe iPad 2K-resolutie krijgt van 2560 x 1600, maar het is ook mogelijk dat er een optionele 4K-variant komt met een resolutie van 4096 x 3072 pixels.

Scherm
Naast de schermgrootte wordt ook het touchscreen aangepakt. Dat zou namelijk drukgevoelig worden, waardoor je verschillende acties kunt uitvoeren door hard of juist hard op het scherm te drukken. Die techniek zat onder andere al in de nieuwste Macbook van Apple, die in april werd gepresenteerd. In de laptop zat ook een touchpad met drukgevoeligheid, waardoor je bijvoorbeeld tekst kon kopiëren door lang te drukken op het touchpad.

Oog-tracking
De geruchten over oog-tracking gaan al rond sinds de eerste iPhone 6 uitlekte, maar de nieuwste smartphones van Apple maken nog steeds geen gebruik van het volgen van oogbewegingen. Apple nam een tijd geleden al de startup uMoove over, die zich precies daarin specialiseert.

Met oog-tracking zou je in theorie allerlei acties kunnen hangen aan oogbewegingen. Denk daarbij aan het doorspoelen van muziek of het scrollen door een webpagina door alleen maar met je ogen te bewegen. Of die functie in de nieuwe iPad Pro komt, is niet zeker - maar Apple heeft wel de techniek al.

Eigen cover
Als je het hebt over concurrentie met de Surface-tablets, ontbreekt er altijd één ding aan de iPad: Een degelijk toetsenbord. Hoewel de markt voor iPad-hoezen met ingebouwde toetsenborden gigantisch is, is Apple daar altijd ver vanaf gebleven. Toch zou het zomaar kunnen dat de iPad met een eigen cover wordt geleverd met een ingebouwd toetsenbord. Dat zou blijken uit een recente patentaanvraag van Apple.

Stylus
De iPad Pro komt waarschijnlijk beschikbaar met een stylus, waarmee je kunt tekenen op je scherm. Zo'n stylus wordt ook al meegeleverd met de Surface-tablets van Microsoft, en ook Samsung levert een stylus mee met de Galaxy Note-phablets.

De stylus wordt waarschijnlijk niet standaard met de iPad meegeleverd. Dat zou het totale pakket te duur maken, terwijl slechts beperkt aantal gebruikers behoefte heeft aan een stylus.

De iPad wordt echter veel gebruikt voor het maken van snelle aantekeningen, waarbij een stylus handig is om snel iets op te schrijven. Ook in de grafische industrie of tijdens presentaties kan een stylus dus wel degelijk iets toevoegen.

Voor wie is de grotere iPad bedoeld?

Daaruit mag gelijk ook blijken op wie de grotere iPad zich moet richten: Zakelijke gebruikers. Van de iPad is nooit duidelijk geweest voor wie het nou precies bedoeld was. Apple liet gebruikers zelf altijd een beetje uitzoeken waar ze een tablet het best voor konden gebruiken.

Zeker de zakelijke markt zag wel heil in een tablet. Daarmee heb je snel informatie bij de hand, die je bovendien overal mee naartoe kunt nemen. Ook kunnen bedrijven makkelijk eigen apps maken voor werknemers.

Waarom maakt Apple ineens een nieuwe tablet?

De iPad Pro zou de grootste vernieuwing in Apples tabletportfolio zijn sinds de introductie van de iPad Mini. Ook met die goedkope variant richtte het bedrijf zich op een andere doelgroep, en de iPad Pro moet hetzelfde doen. En dat is hard nodig ook.

Apple kampt namelijk al jaren met tegenvallende verkopen van iPads. De tablets worden amper meer verkocht, om een paar redenen. De voornaamste reden is dat niemand nog een nieuwe tablet nodig heeft. De meeste mensen die een tablet willen, hebben er al een. Bovendien heeft een tablet een veel langere levensduur dan een telefoon - een tablet vervang je niet iedere 2 jaar. Daar komt ook bij dat de veranderingen in tablets zo marginaal zijn dat het eigenlijk weinig zin heeft om te upgraden. Waarom zou je immers een dure tablet kopen die toevallig een beter scherm heeft? Een telefoon krijg je bovendien nog bij je abonnement meegeleverd, terwijl je voor een nieuwe tablet in één klap veel geld kwijt bent.

Een grotere iPad Pro moet het echter anders doen. Daarmee spreekt Apple een nieuwe doelgroep aan. Die doelgroep kan het zich veroorloven nieuwe tablets te kopen, én die behoefte heeft aan een nieuwe.

Wanneer kunnen we 'em kopen?

Apple heeft traditiegetrouw nog niet bekendgemaakt wanneer de grotere iPad Pro op de markt moet komen, maar dat zou pas volgend jaar worden. Volgens de meest recente berichten kan Apple de productie niet meer aan, waardoor het langer zal duren voor het apparaat klaar is. Aanvankelijk zou de productie al in september van dit jaar moeten beginnen, maar dat wordt waarschijnlijk pas begin 2016. Grote kans dat Apple het apparaat dan in april presenteert tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord