Wat weten we al van de OnePlus One-opvolger OnePlus Two?

© CIDimport

Wat weten we al van de OnePlus One-opvolger OnePlus Two?

Geplaatst: 2 juli 2015 - 10:01

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:19

Redactie ID.nl

Windows 10 is niet het enige dat eind deze maand wordt aangekondigd. Er komt dan namelijk ook een opvolger van de OnePlus One uit, één van de prettigste telefoons die we het afgelopen jaar mochten testen. Wat weten we allemaal al over de OnePlus Two?

We hebben de OnePlus One vorig jaar uitgebreid gereviewd. Je kunt hier de review van de OnePlus One lezen.

De naam

Die is logisch. Het bedrijf achter het eerste toestel heet OnePlus, en de naam van het toestel is de 'One'. Dat maakt het niet meer dan logisch dan de opvolger de OnePlus Two gaat heten. Wat overigens meerdere keren is bevestigd door de makers.

Release-datum

De slogan van OnePlus is 'Never Settle'. Daar hebben cynische fans onderling inmiddels '... on a release date' achteraan geplakt. Het bedrijf heeft er namelijk een handje van de verwachte release van een toestel of software-update uit te stellen. Dat gebeurde al meerdere malen sinds vorig jaar. Toen zei OnePlus-oprichter Carl Pei dat de OnePlus One 'eind 2014' wel klaar zou zijn. Inmiddels is dat dus al een heel stuk later.

Het is nog steeds niet bekend per wanneer de OnePlus Two te koop is. Dat zou 'later dit jaar' zijn volgens het bedrijf, maar een definitieve datum wordt nog niet genoemd.

Wel vindt de grote aankondiging van het toestel plaats op 27 juli. Dan vindt een groot evenement plaats waarin OnePlus alle specificaties van het toestel wil noemen. Het is nog niet bekend hoe OnePlus de telefoons wil verkopen, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk weer op basis van invites gaan - die bij de OnePlus One notoir moeilijk te verkrijgen waren.

Presentatie

Als je geen geld hebt voor marketing, dan moet je op een andere manier de aandacht trekken. Dat doet OnePlus met een unieke presentatiemethode: De Two wordt in virtual reality aangekondigd. Het bedrijf verkoopt sinds kort een eigen versie van Google Cardboard, met een speciaal OnePlus-logo erop. Dat is de uitgelezen manier om de presentatie van de bril wat boeiender te maken. De aankondiging op 27 juli wordt dan ook uitgezonden in VR, zodat je het met een brilletje van slechts een paar euro kunt kijken.

OxygenOS

Eén van de beste eigenschappen van de OnePlus One was het besturingssysteem. De telefoon draaide op CyanogenMod, een kale ROM gebaseerd op Android. OnePlus kreeg echter ruzie met het bedrijf achter CyanogenMod, en besloot daarom zelf een besturingssysteem te bouwen.

De OnePlus Two draait dan ook op OxygenOS, een OS dat heel erg lijkt op CyanogenMod. Het is erg kaal en daarmee snel. Onze collega's van PCM namen het besturingssysteem uitgebreid onder de loep, maar daarbij ging het wel om de 1.0-versie van Oxygen. Op de OnePlus Two staat een verbeterde versie, die niet alleen stabieler is maar ook extra functies moet brengen.

Specificaties

Over de specificaties van het toestel wil OnePlus nog niet veel kwijt - dat wordt aangekondigd tijdens het evenement eind deze maand. Het enige dat OnePlus liet doorschemeren is dat de Two gebruik maakt van de Snapdragon 810-processor. Die is controversieel: Hoewel de cpu erg krachtig en razendsnel is, levert de chip ook veel problemen op in andere toestellen. De Sony Xpera Z3+ maakt er bijvoorbeeld gebruik van, en dat toestel overhit snel. Sowieso heeft de OnePlus One sinds de overstap naar Android Lollipop erg veel last van verhitting, maar OnePlus zegt dat het daar maatregelen tegen genomen heeft door bijvoorbeeld extra koelpasta te gebruiken.

Vingerafdrukscanner

De OnePlus Two krijgt een vingerafdrukscanner, wat het bedrijf onlangs meldde op zijn blog. Het is niet duidelijk wat voor scanner dat wordt, maar OnePlus zegt dat het een heel stuk sneller wordt dan normale scanners zoals in de Galaxy-toestellen van Samsung, of de iPhone. Aanvankelijk werd gespeculeerd dat de scanner 'gewoon' in de home-knop zat, maar onlangs doken ook geruchten op dat de scanner aan de achterkant zit - precies op de plek waar je je vinger houdt tijdens het vasthouden.

Usb-C

Nog een interessante aankondiging is dat de OnePlus Two als één van de eerste 'grote' telefoons een usb-c-aansluiting krijgt. Usb-C is een nieuwe usb-standaard die langzaamaan in steeds meer apparaten wordt verwerkt. Met de aansluiting kun je niet alleen usb-kabels, maar bijvoorbeeld ook hdmi- of stroom-kabels aansluiten. Het is dus een algemene aansluiting, maar die zit nog op vrijwel geen enkel toestel. Zelfs de modernste toestellen van nu hebben nog geen usb-c-aansluiting. Aan de ene kant is de vernieuwing van OnePlus mooi, van de andere kant zal de aansluiting ook betekenen dat je een hogere prijs betaalt én dat je overal je kabel mee naartoe moet nemen...

Prijs

Dit is de grote vraag, waar nog steeds geen antwoord op is. Het grootste voordeel van de OnePlus One was dat het toestel bijzonder hoogwaardige specificaties aanbood voor een lage prijs. Hoewel het bedrijf niets heeft gezegd, wil OnePlus-oprichter Carl Pei wel een tipje van de sluier oplichten in deze forum-post. Hij zegt daarin dat 'het onmogelijk is dat OnePlus Two dezelfde prijs te geven als de One'. Dat lijkt erop te duiden dat de Two veel duurder wordt, maar hoeveel duurder, dat is niet bekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten