Weer een ergernis minder: dit is usb type-c

© CIDimport

Weer een ergernis minder: dit is usb type-c

Geplaatst: 12 maart 2015 - 12:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:07

Redactie ID.nl

Je steekt een usb-apparaat in je computer maar hij past niet. Goed, kan gebeuren. Dus je draait het kabeltje om. Maar dan past 'ie nog steeds niet. Aargh! Driemaal is in dit geval altijd scheepsrecht, je had het kabeltje de eerste keer toch goed om. Elke. keer.

Het geschetste scenario is iedere computergebruiker bekend. Het is een grote ergernis, een doorn in het oog. Maar niet lang meer! Usb type-c is hier en het gaat ons leven een stuk gemakkelijker maken. Deze kabel past altijd. Er is geen 'goede' manier om 'm aan te sluiten. Steek 'm er in, hij past. Keer 'm ondersteboven en steek 'm er in. Hij past nog steeds. Je hoeft niet eens meer te kijken. Welkom in de toekomst.

Tot dusver is de meest bekende standaard usb type-A, de 'grootste' variant. Daarmee zitten bijvoorbeeld je muis en toetsenbord aangesloten aan je computer en ook usb-sticks maken er gebruik van. Inmiddels bestaat ook usb type-B alweer een tijdje. Deze standaard vind je in de vorm van mini en micro-usb aansluitingen, die je onder andere gebruikt om je smartphone mee op te laden.

Voordelen

Type-c is nog in opkomst en de kans is klein dat je al een apparaat hebt waar zo'n kabeltje in past. Maar daar gaat op de hele korte termijn verandering in komen, nu de grote spelers in de gadgetmarkt de nieuwe standaard ook omarmen. Usb type-c heeft namelijk meer voordelen. Zo is de data-overdracht weer een stukje sneller dan usb 3.0 en kan er tot 10 gigabit per seconde worden overgezet.

Weer een ergernis minder: dit is usb type-c-15814136

© CIDimport

Daarnaast is de nieuwe standaard heel veelzijdig en kan er bijvoorbeeld ook een audio- en videosignaal doorheen. Eens je een type c-kabel in huis hebt, heb je dus niet meer een aparte hdmi-kabel nodig. En omdat de aansluitpoort zo klein is, kunnen gadgets weer smaller worden gemaakt.

Gadgets

Weer een ergernis minder: dit is usb type-c-15814137

© CIDimport

Neem nu de nieuwe MacBook, die Apple deze week aankondigde. Deze is een kwart slanker dan de vorige MacBook Air, en dat komt deels door de usb type C-aansluiting. Wel een nadeel: als je er usb type-A apparatuur op aan wil sluiten zoals een muis, dan heb je een adapter nodig. En die van Apple kost 89 euro.

Als een schaap over de dam is, volgen er meer. Zo brengt LaCie binnenkort de eerste type-c externe harde schijf uit. Die wordt geleverd met een adapter, zodat je hem ook aan kan sluiten op type-a ingangen.

De nieuwe Chromebook Pixel van Google bezit twee usb type-c ingangen, een aansluiting meer dan Apple in de nieuwe MacBook stopt. Trouwens, over Google gesproken. Het bedrijf laat vandaag weten helemaal voor type-c te gaan. Verwacht dus ook dat er snel ondersteuning komt voor Nexus-smartphones.

Hopelijk komt de nieuwe standaard daardoor in een stroomversnelling terecht. Omdat je er apparatuur als een laptop ook mee op kan laden, heb je straks eigenlijk geen andere kabels meer nodig. Maar vermoedelijk wel nog een adapter voor al je 'oude' usb-apparaten.

De voordelen lijken echter wel degelijk de overhand te hebben, dus wat ons betreft kan usb type-c niet snel genoeg gemeengoed worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten