Weinig vertrouwen in coronanieuws op sociale media

© CIDimport

Weinig vertrouwen in coronanieuws op sociale media

Geplaatst: 27 maart 2020 - 07:51

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:30

Redactie ID.nl

Op sociale media doen veel onzinverhalen over het coronavirus de ronde en de meeste mensen lijken dat wel te beseffen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts 11 procent van de internetgebruikers sociale media als een betrouwbare informatiebron ziet.

Dat meldt onderzoeksbureau Kantar. Veel meer vertrouwen is er juist in traditionele media (52 procent) en de nieuwsvoorziening vanuit overheidswebsites (48 procent), wanneer het op corona-informatie aankomt. Overigens treden sites als Facebook, Twitter en YouTube wel al op tegen de verspreiding van corona-nepnieuws, bijvoorbeeld door juist betrouwbare bronnen meer naar voren te schuiven of advertenties voor zogenaamde corona-behandelingen te verbieden.

Ander doel

Toch spelen sociale media wel een belangrijke rol in deze crisistijd. Dat bleek eerder al uit data van Facebook zelf en wordt nu door Kantar onderstreept. Met name WhatsApp wordt wereldwijd meer gebruikt dan normaal, zo'n 40 tot 50 procent. Omdat veel mensen de deur niet uit kunnen, zijn dit soort platformen een van de manieren om toch contact te houden met vrienden en familie. Aan het onderzoek deden 250.000 mensen mee, verspreid over 30 landen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten