Wereldwijde IPv6-dag: Grootste upgrade van internet ooit 2013-11-04T16:04:28

Streetview Camera System-kit te koop

Google koopt QuickOffice

Wereldwijde IPv6-dag: Grootste upgrade van internet ooit

Wereldwijde IPv6-dag: Grootste upgrade van internet ooit

Vandaag is het wereldwijde IPv6 lanceringsdag. IPv6 is het nieuwe internetprotocol dat het tekort aan ip-adressen moet oplossen. Hoewel er wereldwijd diverse grote internetbedrijven, providers en netwerkleveranciers vandaag de overstap maken, lijkt het Nederlandse bedrijfsleven hier nog niet zo mee bezig te zijn. Zo blijkt uit een onderzoek door KPMG en TNO.

Apparaten die via internet worden verbonden, hebben allemaal een ip-adres ter identificatie. Via dit nummer kunnen apparaten met elkaar communiceren. Vorig jaar zijn de laatste IPv4-adressen vergeven en zijn er zo’n 4,3 miljard ip-adressen in omloop. Het aantal IPv6-adressen is bijna oneindig (340 sextiljoen om precies te zijn) dus daar zullen we een tijdje mee vooruit kunnen. Het IPv4-netwerk blijft gewoon functioneren waardoor veel bedrijven nog geen haast hebben. Nadeel is dat IPv4 en IPv6 niet met elkaar samenwerken. Veel apparaten die het afgelopen jaar zijn verkocht, zijn al geschikt voor IPv6. Oude apparaten die het protocol niet ondersteunen moeten worden vervangen. Op 8 juni 2011 was er al een wereldwijde IPv6-testdag.


Urgentie IPv6 onvoldoende erkend

Volgens onderzoek van KPMG en TNO geeft echter slechts 15% van de onderzochte bedrijven aan in een test- en acceptatiefase te zitten. Slechts 5% heeft ook hun personeel getraind voor het nieuwe IPv6. Wel heeft één op de vijf bedrijven inmiddels IPv6-adressen aangevraagd en hun internetverbinding geschikt gemaakt voor het nieuwe protocol. De organisaties blijken de noodzaak van de invoering van IPv6 weliswaar in te zien, maar denken in het algemeen zeer verschillend over het moment van invoeren. KPMG vreest dat de afwachtende houding van Nederland negatieve gevolgen kan hebben op onze concurrentiepositie wanneer andere landen wel op tijd de overstap maken. Facebook, Google, Microsoft, Cisco, Comcast en AT&T zullen als eerste het nieuwe internetprotocol in gebruik nemen. Nieuwe klanten van Xs4all zullen automatisch voorzien worden van een IPv6-adres.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord