WhatsApp-buurtwachten zijn effectief tegen inbraken 2015-10-06T13:45:15

Opgeslagen wachtwoorden beheren in Chrome

Ultimate Ears komt met opvolger voor UE Boom

WhatsApp-buurtwachten zijn effectief tegen inbraken

WhatsApp-buurtwachten zijn effectief tegen inbraken

Buurtwachten via WhatsApp lijken goed te werken tegen criminaliteit. In een aantal wijken in Tilburg daalde het aantal inbraken met ruim 50% in wijken waar een buurtwacht actief is.

Dat blijkt uit onderzoek van het Universiteit van Tilburg.

Groepschat

Een buurtwacht op WhatsApp is een groepschat waarin meerdere buurtbewoners elkaar waarschuwen wanneer zij iets verdachts zien in de buurt, bijvoorbeeld een auto die constant rondjes rijdt. In Tilburg zijn in 86 buurten buurtwachten actief, waarvan de onderzoekers er 35 bestudeerden.

Zo'n groep wordt door de gemeente opgericht, die geïnteresseerden uitnodigt om mee te doen. De gemeente kan dan ook direct de politie inschakelen als er iets verdachts gebeurt.

Minder inbraken

De Universiteit van Tilburg keek naar de 35 groepen in de stad en bekeek hoe veilig hun buurten waren. Sinds 2014 is het aantal inbraken in zo'n buurt met ruim de helft gedaald. Inbrekers komen volgens het onderzoek vaak uit de buurt, en weten daarom vaak dat er een buurtwacht aanwezig is. Daardoor zouden ze minder snel proberen ergens in te breken.

Preventie

Het speelt volgens het onderzoek ook mee dat buurtbewoners sneller op de hoogte zijn van verdachte situaties, en dat zij beter weten wat zij moeten doen tegen inbraak of hoe ze dat moeten voorkomen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord