WhatsApp-buurtwachten zijn effectief tegen inbraken

© CIDimport

WhatsApp-buurtwachten zijn effectief tegen inbraken

Geplaatst: 6 oktober 2015 - 09:44

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:37

Redactie ID.nl

Buurtwachten via WhatsApp lijken goed te werken tegen criminaliteit. In een aantal wijken in Tilburg daalde het aantal inbraken met ruim 50% in wijken waar een buurtwacht actief is.

Dat blijkt uit onderzoek van het Universiteit van Tilburg.

Groepschat

Een buurtwacht op WhatsApp is een groepschat waarin meerdere buurtbewoners elkaar waarschuwen wanneer zij iets verdachts zien in de buurt, bijvoorbeeld een auto die constant rondjes rijdt. In Tilburg zijn in 86 buurten buurtwachten actief, waarvan de onderzoekers er 35 bestudeerden.

Zo'n groep wordt door de gemeente opgericht, die geïnteresseerden uitnodigt om mee te doen. De gemeente kan dan ook direct de politie inschakelen als er iets verdachts gebeurt.

Minder inbraken

De Universiteit van Tilburg keek naar de 35 groepen in de stad en bekeek hoe veilig hun buurten waren. Sinds 2014 is het aantal inbraken in zo'n buurt met ruim de helft gedaald. Inbrekers komen volgens het onderzoek vaak uit de buurt, en weten daarom vaak dat er een buurtwacht aanwezig is. Daardoor zouden ze minder snel proberen ergens in te breken.

Preventie

Het speelt volgens het onderzoek ook mee dat buurtbewoners sneller op de hoogte zijn van verdachte situaties, en dat zij beter weten wat zij moeten doen tegen inbraak of hoe ze dat moeten voorkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten