Whatsapp minder populair dan sms onder Amerikaanse tieners

© CIDimport

Whatsapp minder populair dan sms onder Amerikaanse tieners

Geplaatst: 20 maart 2012 - 07:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:09

Redactie ID.nl

Ondanks diensten als Whatsapp, iMessage en BlackBerry Messenger is het  sms-gebruik onder jongeren nog steeds groeiende.

Het Pew Internet Research Center heeft het belgedrag van Amerikaanse tieners onderzocht. 800 tieners in de leeftijd tussen 12-19 deden mee aan het onderzoek. Uit de cijfers komt naar voren dat er minder over de vaste lijn werd gebeld (14% communiceert dagelijks via vaste lijn, was 30% in 2009) en minder wordt gebeld met de mobiele telefoon (26%, was 38% in 2009). Berichten sturen is de manier waarop tieners vooral met elkaar communiceren, dat is gestegen van gemiddeld 50 berichten per dag in 2009 naar 60 in 2011. Opmerkelijk is dat sms-en nog steeds een stuk populairder is dan diensten als Whatsapp terwijl toch 1 op de vier tieners over een smartphone beschikt.


Jongens vs meisjes

75% van alle tieners sturen sms-jes. Er is vooral een stijging te constateren onder de ‘oudere tiener’, African Americans en jongens. En hoewel het sms-gebruik onder jongens het snelste stijgt, zijn meisjes nog steeds een stuk actiever. Waar jongens nog 50 berichtjes per dag verstuurden in 2011, deden meisjes het dubbele met gemiddeld 100 berichtjes per dag!

Gebruik smartphone ten dele afhankelijk van smart-ouders

Eén op de vier Amerikaanse tieners heeft een smartphone. Het gebruik van een smartphone is in verhouding tot gewone mobieltjes niet afhankelijk van ras, afkomst en inkomen. Er is slechts een klein verschil te constateren in opleidingsniveau van de ouders, wanneer ouders een hogere opleiding hebben genoten, is de kans groter dat hun zoon of dochter een smartphone hebben.

E-mail sterft uit onder tieners

Van alle vormen van communicatie, dus ook rechtstreekse gesprekken zonder tussenkomst van technologie, is e-mail verreweg het minst populair. Slechts 6% van alle tieners gebruikt dagelijks e-mail tegenover 63% dat zegt dagelijks te sms-en. E-mail lijkt daarmee dus echt uit te sterven onder tieners. Toch blijft het apart dat sms-en toch nog zo enorm blijft groeien in Amerika ondanks de komst van alternatieve, goedkopere diensten als Whatsapp. In Nederland was het verlies van inkomsten nog reden voor de providers om te proberen geld te vragen voor diensten als Skype.

[Via: Cnet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten