WhatsApp toch niet gratis? App verwijdert 'Levenslang abonnement' in bèta-versie

© CIDimport

WhatsApp toch niet gratis? App verwijdert 'Levenslang abonnement' in bèta-versie

Geplaatst: 8 maart 2016 - 08:37

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:26

Redactie ID.nl

WhatsApp heeft zijn 'Levenslang abonnement'-melding uit de nieuwe versies van de app verwijderd. Het is niet duidelijk of het bedrijf daarmee zijn gratis koers doorzet, of dat het daar juist op terugkomt. De Windows Phone-versie lijkt echter op dat laatste te wijzen... [Update 10 maart: antwoord WhatsApp toegevoegd].

Dat ontdekten we na het updaten van de app op verschillende toestellen. Zowel op Android als op Windows Phone is de melding 'Abonnement verloopt nooit' weggehaald. Op Windows Phone is die melding zelfs veranderd naar een nieuw linkje waarmee je opnieuw kunt betalen voor WhatsApp.

Gratis

WhatsApp maakte in januari bekend dat de dienst voorlopig helemaal gratis zou worden, omdat het bedrijf geld wil verdienen aan het bedrijfsleven. Dat moet gebeuren door WhatsApp in te zetten voor klantenservices of nieuwsbrieven. Voor die tijd moesten gebruikers soms jaarlijks betalen, of juist helemaal niet.

Betaalinformatie

Nadat WhatsApp bekend maakte helemaal gratis te worden, werd dat in alle apps doorgevoerd. Er kwam dan bij 'Instellingen' -> 'Account' -> 'Betaalinformatie' te staan dat het abonnement nooit verloopt.

Verandering in bèta

In een nieuwe bèta-update van de app verandert dat echter. Op Android verdwijnt die melding helemaal, en is alleen nog het telefoonnummer te zien.
 

WhatsApp toch niet gratis? App verwijdert 'Levenslang abonnement' in bèta-versie-16211870

© CIDimport

WhatsApp toch niet gratis? App verwijdert 'Levenslang abonnement' in bèta-versie-16211872

© CIDimport


Opvallender is de melding bij Windows Phone. Daar verandert de 'Verloopdatum' van 'Levenslang' naar 'Onbekend'. Ook zijn er in de nieuwe versie twee nieuwe opties toegevoegd: 'Verlenging kopen' en 'Aankooplink e-mailen'.

 

WhatsApp toch niet gratis? App verwijdert 'Levenslang abonnement' in bèta-versie-16211873

© CIDimport

WhatsApp toch niet gratis? App verwijdert 'Levenslang abonnement' in bèta-versie-16211875

© CIDimport

 

 

Onduidelijk

Het is niet bekend wat de nieuwe update precies betekent. Mogelijk komt WhatsApp binnenkort terug op zijn beslissing om de app gratis te maken, al lijkt dat niet erg logisch. Dat gaat namelijk in tegen het verdienmodel van de app, waar je hier meer over kunt lezen.

WhatsApp heeft nog niet gereageerd op onze vragen.

UPDATE 10 maart:

We hebben inmiddels antwoord gekregen van WhatsApp. En dat antwoord luidt:

“WhatsApp rekent niet langer contributies.”

Mooi! Alleen verklaart dat nog niet waarom in de Windows Phone-versie van de app de aankooplink juist weer verschenen is, terwijl die link de afgelopen maanden weg was. We houden het maar op een schoonheidsfoutje...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000