WhatsApp voortaan helemaal gratis

© CIDimport

WhatsApp voortaan helemaal gratis

Geplaatst: 18 januari 2016 - 10:42

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:50

Redactie ID.nl

WhatsApp stopt met betaalde abonnementen en wordt voor iedereen gratis. Grote kans dat je al nooit geld hebt betaald voor WhatsApp trouwens, want de chatdienst had altijd een verwarrend betaalbeleid.

Nu wordt WhatsApp voor iedereen gratis te gebruiken, meldt WhatsApp-oprichter Jan Koum vandaag tijdens een conferentie in Duitsland. "Communicatie moet voor iedereen toegankelijk blijven, en niet afgesloten worden vanwege een defecte creditcard", sprak de oprichter.

De betaalde abonnementen komen binnen een paar weken te vervallen voor de personen die daar gebruik van maakten. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend.

Ondoorzichtig verdienmodel

Het verdienmodel van WhatsApp was altijd erg ondoorzichtig. Veel gebruikers downloadden de app gratis uit de Play of App Store, terwijl andere gebruikers eenmalig € 0,89 betaalden. En dan waren er ook nog gebruikers die dat bedrag jaarlijks betaalden als abonnement...

Overname door Facebook

Die rare abonnementen waren jarenlang het enige verdienmodel van WhatsApp, tot het bedrijf in 2014 door Facebook werd overgenomen voor het pittige bedrag van 14 miljard euro. Sindsdien werkt WhatsApp onafhankelijk van Facebook, maar heeft de applicatie nog steeds geen bruikbaar verdienmodel.

Bedrijven

Uiteindelijk wil WhatsApp geld gaan verdienen aan bedrijven, door een systeem te bouwen waarmee die met klanten kunnen communiceren. Dat is slim, want WhatsApp wordt inmiddels door ruim 900 miljoen mensen actief gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten