"Anonieme" berichten-app Whisper blijkt totaal niet anoniem

© CIDimport

"Anonieme" berichten-app Whisper blijkt totaal niet anoniem

Geplaatst: 17 oktober 2014 - 06:50

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:24

Redactie ID.nl

De Britse krant The Guardian beschuldigt de makers van de berichten-app Whisper ervan locatiegegevens van diens gebruikers te verzamelen en door te spelen naar autoriteiten. En dat terwijl Whisper juist zegt dat je er compleet anoniem berichten op kunt plaatsen...

Whisper is een anoniem sociaal netwerk, waarop gebruikers bekentenissen kunnen plaatsen die ze niet op Facebook of Twitter zouden zetten. Deze berichten zijn voor iedereen vrij inzichtelijk, maar de plaatsers ervan zijn niet te achterhalen. Dat leidde ertoe dat miljoenen anonieme gebruikers hun diepste geheimen in de app gooiden, zonder bang te zijn voor de consequenties.

Database

Volgens The Guardian is Whisper echter niet zo anoniem als het doet vermoeden. Routes van 'nieuwswaardige' personen worden bijgehouden op een digitale kaart, zelfs wanneer ze er binnen de app specifiek voor hebben gekozen niet gevolgd te willen worden. De data wordt voor altijd bewaard en is opgenomen in een doorzoekbare database, die binnenkort ook zou worden aangeboden aan journalisten.

Daar kwam The Guardian achter toen journalisten een bezoekje brachten aan het hoofdkwartier van Whisper. De krant werkte al eerder samen met Whisper om (anoniem) een aantal Irak-veteranen op te sporen. Whisper zou onder meer data bijhouden van militair personeel, dat de app gebruikt om anoniem te klagen over hun werkgever. Dat zou dan weer doorgespeeld worden naar de Amerikaanse defensie, zonder dat daarvoor bevelschriften worden uitgeschreven.

Grove leugens

Whisper-baas Neetzan Zimmerman laat in een reactie weten dat het uitgebreide artikel van The Guardian enkel uit "grove leugens" bestaat. "The Guardian heeft een fout gemaakt en daar gaan ze spijt van krijgen," aldus Zimmerman. "We bewaren geen enkele data van onze gebruikers en we volgen ze ook niet."

Desondanks merkt de krant op dat Whisper diens gebruikersvoorwaarden aanpaste, vlak voor de onthulling plaatsvond. Er staat nu wel degelijk in dat de app een ruwe schatting maakt van je locatiegegevens, ook als je die optie uit hebt staan.

Whisper-gebruikers plaatsen gezamenlijk 2,6 miljoen berichten per dag. De dienst is populair, maar kon eerder ook al op kritiek rekenen. Zo wordt de app op scholen nog wel eens misbruikt om anoniem mee te pesten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten