Wikileaks soldaat Bradley Manning voor rechter

© CIDimport

Wikileaks soldaat Bradley Manning voor rechter

Geplaatst: 3 juni 2013 - 06:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:52

Redactie ID.nl

Vandaag begint het proces tegen de soldaat die beelden en documenten uploadde naar  wikileaks om de praktijken van het Amerikaanse leger bloot te leggen. Een verrader voor velen maar voor veel anderen is klokkenluider Manning juist een held.

De 26-jarige Amerikaanse soldaat Bradley Manning werd drie jaar geleden opgepakt omdat hij vertrouwelijke informatie over het Amerikaanse leger vrijgaf waaronder de bekende beelden van de soldaten in de Apachehelikopter die burgers als soldaten aanzag en het vuur openden. Honderdduizenden documenten kwamen openbaar. In de ogen van de Amerikaanse regering hielp hij daarmee de vijand aan belangrijke informatie waardoor Amerikanen in gevaar kwamen. 

De video van de Apachehelikopter die de hele wereld over ging

Bradley Manning niet eens met Amerikaanse rol

Manning lekte de informatie omdat hij de oorlogen in Irak en Afghanistan zinloos vond. Amerika zou teveel op het spel zetten om mensen te helpen die niet bereid waren met het Amerikaanse leger samen te werken wat doet onvrede bij beide partijen zorgde. Hij wilde de rol van het leger en de buitenlandse politiek van de VS aan de kaak stellen. 

Achter gesloten deuren

Veel van het proces zal achter gesloten deuren plaatsvinden zonder de pers. Zo’n duizend activisten hebben Manning een hart onder de riem gestoken door afgelopen zaterdag voor de poort van Fort Meade, waar de rechtszaak plaatsvindt, te demonstreren. Ze liepen daar met spandoeken met teksten als ‘Free Bradley’.

Wikileaks soldaat Bradley Manning voor rechter-16254778

© CIDimport

Mogelijk hoge straffen voor Bradley

De grootste lek in de historie van het Amerikaanse leger kon gebeuren omdat Manning zijn postie misbruikte. Het leger kreeg ook veel kritiek dat iemand als Manning, die neen lage lage functie bij het leger bekleedde, zo eenvoudig toegang kreeg tot al deze informatie. Overigens droeg geen van de gelekte informatie het stempel 'Top Secret'.

Hij heeft 22 aanklachten tegen zich horen eisen waarvan de zwaarste het overtreden van de US Espionage Act en het helpen van de vijand. Mocht hij daar schuldig aan worden bevonden dan kan hij levenslang de gevangenis in vliegen. Manning heeft al eerder schuld bekend ten opzichte van 10 minder ernstige aanklachten. Dat alleenal kan goed zijn voor 20 jaar achter de tralies.Het lot van Manning zal in augustus bekend worden wanneer de rechtszaak tot een einde komt. 

[Via: The Independent]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten