Wikileaks zorgt opnieuw voor diplomatieke crises 2013-11-04T16:40:47

Verwarm je 3D bril voor betere prestaties

Facebook komt naar Nederland

Wikileaks zorgt opnieuw voor diplomatieke crises

Wikileaks zorgt opnieuw voor diplomatieke crises

De Amerikaanse overheid noemt de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington naar de Amerikaanse ambassades zijn gestuurd ‘roekeloos en gevaarlijk’.

De Amerikaanse overheid noemt de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington naar de Amerikaanse ambassades zijn gestuurd ‘roekeloos en gevaarlijk’. De bekende klokkenluiders website Wikileaks had al aangekondigd de documenten naar buiten te brengen en stuurde de berichten naar een aantal gerenommeerde kranten waaronder The Guardian.

Uit de berichten blijkt onder meer dat Amerika van mening is dat Iran de beschikking heeft over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen. Saoedi-Arabië zou er bij de Amerikaanse regering op hebben aangedrongen om Iran te bombarderen.

Verder zouden Amerikaanse beambten in het buitenland zijn ingezet om informatie te vergaren (waaronder creditcard- en DNA-gegevens) over een groot aantal belangrijke politici en hoge functionarissen bij de VN. In de stukken staan kwalificaties van personen waarbij Mahmoud Ahmadinejad (president van Iran) bijvoorbeeld wordt vergeleken met Adolf Hitler.

De Verenigde Staten geeft aan dat de gelekte informatie mogelijk levensgevaarlijk is voor bepaalde personen. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf aan dat er betere maatregelen genomen zullen worden ter beveiliging van gevoelige informatie zodat informatie ook niet makkelijk via usb-sticks naar buiten is te smokkelen.

[Via The Guardian]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord