Wikipedia houdt bronnen 'levend' dankzij het Internet Archive

© CIDimport

Wikipedia houdt bronnen 'levend' dankzij het Internet Archive

Geplaatst: 28 oktober 2016 - 06:47

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:49

Redactie ID.nl

Omdat iedereen Wikipedia-pagina's kan bewerken, zijn bronvermeldingen erg belangrijk voor de online encyclopedie. Maar wat als die links verouderen? Daar is nu wat op verzonnen.

Wikipedia is namelijk de samenwerking aangegaan met het Internet Archive. Die site heeft een zogenaamde 'Wayback Machine', waarmee verwijderde internetpagina's alsnog opgevraagd kunnen worden. 

Linkt een Wikipedia-bron naar zo'n pagina die eigenlijk niet meer bestaat? Dan krijg je voortaan geen 404-pagina, maar een gearchiveerde variant van het Internet Archive te zien. Zo kan alsnog nagetrokken worden of bepaalde informatie niet zomaar uit een duim gezogen is.

Wikipedia houdt bronnen 'levend' dankzij het Internet Archive-15984962

© CIDimport

Automatisch

Overigens doen de initiatiefnemers dat niet allemaal met de hand, dat zou gekkenwerk zijn. Men heeft software gebouwd die Wikipedia doorzoekt naar dode links, om ze vervolgens automatisch te vervangen.

Op die manier zijn er al meer dan een miljoen bronnen aangepast, althans op de Engelse Wikipedia. Later kunnen ook Wiki's uit andere landen er gebruik van maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten