Wikipedia pakt nep-accounts strenger aan 2013-11-04T15:27:02

Apple komt met snellere en dunnere tablet iPad Air

Webtermen ‘selfie’ en ‘phablet’ opgenomen in Dikke Van Dale

Wikipedia pakt nep-accounts strenger aan

Wikipedia pakt nep-accounts strenger aan

De online encyclopedie Wikipedia onderzoekt momenteel honderden accounts op de site die gebruikt zouden zijn voor het tegen betaling aanpassen van informatie voor bedrijven.

Verdachte veranderingen op de Wikipedia-pagina’s van een aantal bedrijven zouden in opdracht van een onderneming zijn doorgevoerd. Als bedrijven graag iets op hun Wikipedia-pagina aangepast wilden hebben, kunnen ze dat niet zelf aanpassen. Veranderingen moge alleen worden gedaan aan de hand van een beschikbare bron of door experts in een bepaald vakgebied.

Sokpoppen

Volgens Wikipedia zijn er de afgelopen tijd echter een groot aantal ‘sokpoppen’ actief op de site. Dit zijn mensen die in opdracht van een bedrijf en tegen betaling producten of organisaties hebben aangeprezen op Wikipedia. Dit is in overtreding van de richtlijnen van de online encyclopedie.

Volgens Wikipedia zijn er mogelijk honderden van deze accounts actief op de site, maar Wikipedia heeft er al meer dan 250 geblokkeerd. De online encyclopedie laat weten de zaak erg serieus te nemen, omdat de betrouwbaarheid van de gratis dienst hiermee in het geding is. Wikipedia roept op zijn blog daarom bedrijven die mensen in dienst hebben om wijzigingen te maken op hiermee te stoppen. De site laat binnenkort meer los over zijn strengere aanpak.

Uit onderzoek van begin 2013 blijkt dat steeds minder mensen een bijdrage leveren een de open encyclopedie. Sinds 2007 zou ongeveer een derde van de vaste redacteuren van Wikipedia gestopt zijn met het schrijven of aanvullen van artikelen. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord