Wilbur Scoville herdacht door Google

© CIDimport

Wilbur Scoville herdacht door Google

Geplaatst: 21 januari 2016 - 22:24

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:47

Redactie ID.nl

Wellicht hebt u er nooit zo bij nagedacht als u weer eens per ongeluk zo'n onschuldig ogend klein exotisch pepertje hebt weggekauwd, maar uw zweetsessie was wetenschappelijk voorspelbaar. De apotheker Wilbur Scoville heeft namelijk ooit eens in kaart gebracht wat nou pikant is en wat niet.

U kent het wel: op een drukbezocht exotisch eetfestijn neemt u onnadenkend een grote hap van het eten dat voor u staat. Het kleine pepertje ontsnapt even aan uw aandacht. En dán breekt de hel los, uw mond staat in brand, zweet gutst uit al uw poriën en de adem wordt u zo ongeveer ontnomen. Kortom: een lekker pikant maal! Sommigen houden ervan, anderen gruwelen bij de gedachte van alles dat scherper is dan een snufje peper. Voor die laatste groep is de Scoville-schaal eigenlijk onmisbaar. Voordat u een pepertje in de mond stopt is het namelijk zaak even wat aan determinatie te doen en te kijken wat het ding haalt aan pikantheidsscore. De schaal is bedacht door de Amerikaanse apotheker Wilbur Scoville die vandaag op z'n 151ste geboortedag wordt geëerd door Google. De bijbehorende doodle is een aardig spelletje: doof de hete pepers middels het schieten van ijsballen.

Wat is heet?

Dat even inlezen over pepers alvorens ze te gebruiken (en opeten) toont de video van iemand die een van de de heetste pepers ter wereld verorbert: de Bhut Jolokia chilipeper. Deze toch best onschuldig ogende pepervariant behaalt een score van rond de 1 miljoen op de schaal van Scoville. Dat is heel veel, maar er zijn nog hetere pepers verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Trinidad Moruga Scorpion die een dubbele score neerzet. Dus u heeft keuze genoeg als u eens van een wat pittiger rijsttafeltje wilt genieten!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten