Windows 10 komt uit op Raspberry Pi

© CIDimport

Windows 10 komt uit op Raspberry Pi

Geplaatst: 2 februari 2015 - 08:57

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:28

Redactie ID.nl

Windows 10 komt beschikbaar voor de nieuwe Raspberry Pi 2. Dat maakt Microsoft vandaag bekend, net na de aankondiging van de nieuwe versie van het mini-pc'tje.

Dat maakt Microsoft vandaag bekend, een paar uur nadat het bericht over de Pi bekend werd. Microsoft werkt daarvoor samen met de Raspberry Pi Foundation, die het kleine computertje uitbrengen. Het mooiste nieuws is misschien wel dat het besturingssysteem gratis beschikbaar komt.

Windows for IoT

Windows 10 komt naar de Pi via het Windows Developer for IoT-platform, een platform van Microsoft waarbij Windows 10 wordt gebruikt om domotica aan te sturen. Omdat de Raspberry Pi zo goedkoop en geschikt is voor domotica, kan dat zowel het aantal Pi-knutselaars als het aantal Windows-gebruikers flink opstuwen. Voor veel potentiële Pi-gebruikers kan het knutselen met de command line terminal en het gebruik van Linux-broncodes nogal overweldigend zijn.

Geen desktop

Overigens wordt Windows voor de Pi een beetje anders dan voor de desktop, dus verwacht niet dat je programma's als Internet Explorer of Office moeiteloos kunt draaien op het mini-pc'tje. Volgens Microsoft wordt het een aangepaste versie die veel leunt op de terminal. Daarom lijkt het er wel op dat Windows 10 vooral voor programmeurs is bedoeld, en niet als vervanger van je desktop-OS.

Genoeg kracht

Het is nu pas mogelijk om Windows te draaien op de mini-pc, omdat de vorige versies nog niet goed genoeg waren. Die hadden met slechts 700 Mhz niet genoeg rekenkracht om Windows te draaien. De nieuwe Raspberry Pi 2 heeft 900 Mhz én 1 GB aan werkgeheugen, waarmee het mogelijk wordt een aangepaste versie van Windows te installeren.

Windows 10 voor de Pi komt 'ergens dit jaar' beschikbaar, al wil Microsoft geen datum op plakken. De 'komende maanden' moet er meer bekend worden over het besturingssysteem.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten