© CIDimport

Windows 8 gelanceerd

Geplaatst: 26 oktober 2012 - 10:50

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:37

Redactie ID.nl

Vanaf vandaag is Windows 8 officieel te koop. Anders dan bij voorgaande edities van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, ging de lancering niet gepaard met grootse festiviteiten. Toch hangt er voor Microsoft veel van af en liet Steve Ballmer van Microsoft weten dat Microsoft niet alleen Windows opnieuw heeft uitgevonden maar ook de hele pc-industrie.

Windows 8 is uit en wie eerst zelf even wil proefdraaien kan terecht in de Amsterdamse Kalverstraat waar op nummer 101 een brandstore is gevestigd die nu tijdelijk onderdak biedt voor Windows 8 apparaten waarop nieuwsgierigen het nieuwe OS kunnen proberen. 

Windows 8 gelanceerd-15082296

© CIDimport


Japanners vieren de lancering van Windows 8 net weer wat gekker


Windows 8 voor pc en tablet

Microsoft hinkt met Windows 8 op twee gedachten. Kersvers geïnstalleerd toont het besturingssysteem de gebruiker een totaal nieuw bureaublad, waarbij tegeltjes de plaats hebben ingenomen van de pictogrammen. Wie echter een programma start als bijvoorbeeld Paint, komt terecht in een omgeving die heel sterk doet denken aan het oude vertrouwde Bureaublad. Volgens Microsoft is die tweedeling logisch. 

Windows 8 tegeltjes-interface

De nieuwe interface met de tegeltjes (voorheen Metro-interface genoemd) is ontworpen met het gebruik op aanraakschermen in het achterhoofd. En dergelijke schermen komen er steeds meer. Tegelijk echter wordt er nog heel veel gewerkt in bijvoorbeeld Office en daarvoor zou het klassieke bureaublad weer geschikter zijn.

Windows 8 gelanceerd-15082296

© CIDimport

Nieuwe start betekent einde Startknop

Gevolg van de keuze is wel dat de Startknop is verdwenen als centrale plaats om het OS te bedienen. En omdat velen daar blijkbaar aan moeten wennen, zijn er zowel tweaks bedacht als slimme programmaatjes gemaakt die de Starknop terugbrengen.

Microsoft Surface tablet

Microsoft komt zelf ook met een tablet uit onder de naam 'Surface'. De tablet komt in twee smaken: De Surface RT en de reguliere Surface. Verschil tussen de twee is dat de reguliere Surface de complete versie van Windows 8 draait met gangbare pc-hardware (intel) en de Surface RT op een aangepaste Windows 8-versie draait (Windows RT) en voorzien is van ARM-processoren die we vaak in tablets en smartphones tegenkomen. In de VS is de Surface RT vandaag uitgekomen en de recensies zijn wisselvallig. Wanneer de Surface RT precies in Nederland uitkomt, is onbekend. De duurdere reguliere versie komt begin volgend jaar pas uit.

Windows 8 gelanceerd-15082296

© CIDimport

Windows 8 gelanceerd-15082296

© CIDimport

Windows 8 prijzen

Windows 8 32-bit            €99,99  

Windows 8 64-bit            €99,99  

Windows 8 Pro 32-bit    €149,00               

Windows 8 Pro 64-bit    €149,00

Windows 8 Upgrade

Wie Windows XP SP3, Vista of Windows 7 heeft,  kan tot de verjaardag van Koninging Beatrix (31 januari) upgraden naar Windows 8 Pro voor de speciale prijs van 30 euro. Het betreft dan de download-versie. Wil je het op dvd dan kost je dat het dubbele. De beschikbaarheid is beperkt tot vijf upgradelicenties per klant.

Onlangs een pc met Windows 7 gekocht?

Iedereen die tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 een nieuwe computer heeft gekocht met Windows 7 Home Basic, Premium, Professional of Ultimate een upgrade naar Windows 8 Pro kan aanschaffen voor een bedrag van 14,99 euro

Windows Upgrade Assistant

Gebruikers die naar Windows 8 willen upgraden kunnen dit doen met behulp van de handige Windows 8 Upgrade Assistant. Dit is software die informatie verzamelt over de betreffende pc. De Upgrade Assistant stelt vervolgens een compatibiliteitsrapport op dat helpt bij het kopen, downloaden en installeren. Zo kun je direct bekijken of er zich problemen kunnen voordoen met je favoriete software of hardware. Deze Upgrade Assistant verplicht je niet tot aankoop van Windows 8.

Windows 8 installeren

Net Windows 8 gekocht? Lees dan onze workshop Windows 8 (schoon) installeren. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten