© CIDimport

Windows 8 nog steeds met Mediacenter

Geplaatst: 5 september 2011 - 08:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:35

Redactie ID.nl

Windows 8-ontwikkelaar Steven Sinofsky laat op het ontwikkelaars-blog weten dat mediacenter wel in Windows 8 zal komen ook al is deze functionaliteit nog niet te testen in de eerste pre-release versies.

Het blog kreeg 50 mails met de vraag of mediacenter nog wel in Windows 8 zal worden opgenomen. Hoewel ze van veel mensen te horen krijgen dat Media Center wordt gebruikt, laten de cijfers in de maand juli toch een ander beeld zien. 6% van de Windows 7-gebruikers hebben de mediacenter-functionaliteit gebruikt waarbij 59% (van deze 6%) het niet langer dan 2 minuten gebruikt. Hoewel het aantal gebruikers percentueel laag is, gaat het in absolute getallen nog steeds om miljoenen gebruikers. Daarbij zijn er natuurlijk ook nog genoeg gebruikers die hun mediacenter via Vista of nog XP Mediacenter Edition (uit 2005) draaien.

Geen 100% alternatief

Voor het afspelen van standaard media op de pc is mediacenter prima geschikt maar voor andere functies bleef er altijd nog wel wat te wensen over. Problemen voor mediacenter zijn in Nederland bijvoorbeeld het feit dat het niet mogelijk is om met reguliere tv-kaarten de gecodeerde digitale tv-kanalen op te nemen waardoor het nog steeds niet volledig de dvr kanvervangen. Ook het feit dat mediacenter geen ondersteuning voor blu-ray bood (alleen via externe programma’s als PowerDVD) is een gemis voor de hometheater-liefhebber.

Concurrentie

Hoewel het aantal gebruikers van Windows Mediacenter lijkt af te nemen, zijn streamingdiensten als Netflix  in de V.S. met een opmars bezig. Netflix biedt tegen betaling streaming video aan en heeft momenteel 25 miljoen betalende abonnees en laat daarmee Windows Mediacenter (en ook dvr-concurrent Tivo) ver achter zich qua gebruikers. Ook komen er steeds meer volwassen alternatieven voor Windows Mediacenter met als bekendste voorbeeld XBMC. Ook diensten als Google TV en Apple TV strijden mee om de gunst van de media-minnende consument.

Windows 8 nog steeds met Mediacenter-16475456

© CIDimport

Mediacenter geen prioriteit

Het ontwikkelteam van mediacenter in Windows 7 speelde een belangrijke rol maar werd toch na de lancering van Windows 7 opgeheven. De werknemers werden verdeeld over de ontwikkelteams van Windows Phone 7, Zune/Xbox marketplaces en nieuwe digitale media functies in Windows 8. De focus lijkt nu vooral op Apps te liggen en het is dan ook de vraag of het mediacenter-gedeelte grote veranderingen zal ondergaan in Windows 8. 

[Via: ZDnet & Building Windows 8]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten