Winnaars Big Brother Awards 2005

© CIDimport

Winnaars Big Brother Awards 2005

Geplaatst: 30 januari 2006 - 11:01

Aangepast: 29 augustus 2022 - 08:34

Redactie ID.nl

Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen in de schijnwerper gezet die inbreuken op privacy hebben bevorderd.

Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen in de schijnwerper gezet die inbreuken op privacy hebben bevorderd. Dit keer gingen de negatieve awards naar onder andere Sony BMG en het Flevoziekenhuis vanwege spyware en slechte beveiliging.

In de categorie bedrijven van de Big Brother Awards is Sony BMG de winnaar geworden. Het bedrijf had spyware geïnstalleerd op 2,6 miljoen audio cd's, bedoeld als kopieerbeveiliging. Toen de rootkit werd ontdekt, bracht de maatschappij een digitaal lapmiddel uit. Maar daarmee verviel de maatschappij van kwaad tot erger. Wie de patch wilde hebben, moest veel persoonlijke gegevens afstaan en na installatie bracht de patch heimelijke versleutelde communicatie tot stand met Sony BMG. Sony versloeg Translink (het consortium achter de OV-chipkaart) en Brein (vanwege de jacht op internetgebruikers).

In de categorie overheden en instellingen heeft het Flevoziekenhuis de prijs verdiend met een uiterst slechte beveiliging van gegevens over patiënten. Met subsidie van onder meer de Europese Commissie heeft het ziekenhuis de afspraken met patiënten via internet ontsloten, zonder adequate toegangscontrole.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten