WK voetbal in HD: scherper maar kinderziektes

© CIDimport

WK voetbal in HD: scherper maar kinderziektes

Geplaatst: 23 juni 2006 - 05:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:03

Redactie ID.nl

Wie een HD-decoder, een HD-televisie en een digitaal abonnement heeft, kan bij een aantal grote kabelaars de uitzendingen van het WK-voetbal in HD-kwaliteit bekijken. Uit een praktijkproef van de Consumentenbond bij Casema blijkt dat het beeld inderdaad als scherper ervaren wordt dan gewone digitale televisie, maar dat de kinderziektes er nog niet uit zijn.

WK voetbal in HD: scherper maar kinderziektes

Wie een HD-decoder, een HD-televisie en een digitaal abonnement heeft, kan bij een aantal grote kabelaars de uitzendingen van het WK-voetbal in HD-kwaliteit bekijken. Uit een praktijkproef van de Consumentenbond bij Casema blijkt dat het beeld inderdaad als scherper ervaren wordt dan gewone digitale televisie, maar dat de kinderziektes er nog niet uit zijn. Zowel een panel van vier deskundigen - die met een getraind oog keken - als een panel van zes doorsnee voetballiefhebbers, hebben voor de Consumentenbond via Casema naar een WK-wedstrijd gekeken. Alle deelnemers hebben het HD-beeld als scherper ervaren dan bij gewone digitale televisie. Het beeld op de test-tv was zo scherp, dat bij overzichtsshots van veraf de rugnummers van de voetballers op het veld nog goed te lezen waren. Ook het publiek en de gezichtsuitdrukkingen van de spelers waren volgens zowel de deskundigen als de voetbalfans scherper dan op eenzelfde televisie met het gewone digitale signaal.
Opvallend was dat het analoge signaal enkele seconden voorliep op het digitale signaal. Dat zou kunnen betekenen dat een voetbalfan gejuich van de buren hoort voordat er bij hem gescoord is.

Beide panels constateerden wel enkele kinderziektes bij HD. Zo turfden de panelleden in een kwartier tijd vijf ernstige beeldfouten, waarbij het beeld even op zwart ging of helemaal bevroor, terwijl het gewone digitale signaal die problemen niet gaf. Het panel van voetballiefhebbers viel dit echter nauwelijks op. Casema heeft toegezegd met alle betrokken partijen te werken aan een oplossing.
Ook vonden de deelnemers aan de praktijkproef de voetbalbeelden met snelle bewegingen en veel detail wat ‘blokkerig’ als je op de aanbevolen (korte) afstand van het scherm plaatsneemt. En de enige decoder waarmee op dit moment bij Casema HD-tv kan worden bekeken, de Samsung DCB-H360R, gaf ernstige kuren. Samsung heeft aangekondigd met verbeteringen te komen.

Beide panels waren over het geheel genomen dus enthousiast over de beeldkwaliteit van HD. Desondanks kan de benodigde investering (300 euro voor de decoder, los van het televisietoestel dat HD-ready moet zijn) en, nog belangrijker, het feit dat er nog weinig programma-aanbod is in HD, wel een belemmering zijn om nu al tot aanschaf over te gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten