Xbox One: Games uitlenen verleden tijd?

© CIDimport

Xbox One: Games uitlenen verleden tijd?

Geplaatst: 22 mei 2013 - 06:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:56

Redactie ID.nl

Microsoft presenteerde gisteren de Xbox One. De hardware klonk goed, of het er ook goed uitziet is een kwestie van smaak maar waar het echt om gaat zijn de games. Een aantal nieuwe games werd aangekondigd maar de vraag die vooral bleef rondhangen was die over het spelen van tweedehands games. Dat zou tegen een bepaald bedrag maar hoe hoog dat is en hoe dat werkt, is niet bekend. Ook de vraag of je nog wel games kunt uitlenen werd niet duidelijk beantwoord.

De presentatie van de Xbox One gisteravond wist een hoop vragen nog niet te beantwoorden en kwamen er een aantal nieuwe vragen bij zoals: Is het nog mogelijk spellen uit te lenen aan vrienden? Ook de vraag over wel of niet ‘always on’ werd niet beantwoord. Wel werd duidelijk dat oude games niet backwards compatible zijn.  Ook werd het punt van tweedehands games aangehaald. Tweedehands games worden niet geweerd (zoals werd gevreesd) maar daar moet de nieuwe eigenaar naar verluidt een bepaald bedrag voor betalen (‘fee’). Wat dat bedrag is en hoe dat werkt is echter niet bekendgemaakt. Microsoft Xbox support weerlegt dit via Twitter maar geeft niet aan hoe het dan wel werkt.

Xbox One: Games uitlenen verleden tijd?-16255174

© CIDimport

Tegenover het toonaangevende Wired, die al dagen voor de presentatie alle ins en outs van de nieuwe console te zien kreeg, zou Microsoft het volgende hebben gezegd:

Xbox One: Games uitlenen verleden tijd?-16255179

© CIDimport

Games worden op de Xbox One van disc naar harde schijf geïnstalleerd. het spel moet dus gekoppeld worden aan je account anders zou je een spel kunnen kopen en het oneindig kunnen installeren de consoles van vrienden. Maar dat zou betekenen dat je een spel dus ook niet meer kunt uitlenen.


Tweedhands spellen (ver)kopen enkel nog via Microsoft?

Wij vermoeden zelf dat Microsoft met een eigen Steam-achtige dienst gaat komen waarbij games alleen via Microsoft verkocht kunnen worden. Zo wordt het overzetten van games op het account van een ander heel eenvoudig en zou je wellicht op basis van een soort probeermodus (x-aantal dagen spelen) games kunnen uitlenen. Microsoft liet tijdens de presentatie weten dat het 300.000 severs inzet voor het online gebeuren en het lijkt ons niet onwaarschijnlijk dat die computerkracht ook voor de verkoop van tweedehands games geldt. Dat zou ook verklaren waarom Microsoft er nog wat geheimzinnig over doet want retailers als Game Mania die tweedehands games verkopen zouden zo buitenspel worden gezet en slecht nieuws vertellen ze liever niet bij de eerste presentatie van de Xbox One. Hopelijk komt er spoedig meer bekend over de precieze gang van zaken, tot die tijd is het speculeren.

 

Nieuwe games op de Xbox One

Maar genoeg over de oude games, Microsoft toonde ook een aantal nieuwe games. Microsoft besteedde veel aandacht aan sportgames als Fifa 14, Madden NFL 14, NBA Live en een nieuwe UFC-titel met meer natuurgetrouwe bewegingen, slimmere tegenstanders en 3d-publiek. De Ultimate Team modus van Fifa 14 zou ook exclusieve content bevatten voor de Xbox One. De Xbox One telt ook 15 exclusieve spellenreeksen voor de Xbox One in het eerste jaar van lancering. Daarvan zijn er 8 volledig nieuw  zoals Quantum Break, maar ook oude bekenden komen met een nieuw deel op de Xbox One uit gelijktijdig met de lancering  zoals Forza Motorsports 5.

Xbox One: Games uitlenen verleden tijd?-16255182

© CIDimport

Fifa 14 draaiend op de nieuwe Ignite engine van EA

Call of Duty is niet een exclusieve titel maar komt wel met een nieuw deel uit op de Xbox One genaamd Call of Duty Ghosts. Hieronder zetten we een aantal trailers. Helaas is het gros niet echt in-game. Microsoft gaf aan dat E3 de plek zal zijn waar alle games echt uit de doeken worden gedaan. Dus nog een paar weken geduld om echt te zien waar de Xbox One toe in staat is. Onze collega’s van de PU zijn in ieder geval aanwezig. Tot die tijd moeten we het met onderstaande trailers doen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten