Zeg hallo tegen Cortana, Microsofts antwoord op Siri

© CIDimport

Zeg hallo tegen Cortana, Microsofts antwoord op Siri

Geplaatst: 3 april 2014 - 11:23

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:50

Redactie ID.nl

Weet je nog dat je vroeger in Word vriendelijk en zinloos advies kreeg van Clippy? De extreem irritante paperclip kwam altijd te voorschijn als je iets wilde typen en was vervolgens met geen mogelijkheid meer weg te krijgen. Houd je dan vast, want Microsoft heeft een nieuwe 'virtuele assistent' gepresenteerd, Cortana. Het grote verschil is dat Cortana wél heel tof is.

Cortana is Microsofts antwoord op Siri (iOS) en Google Now. Het is één van de belangrijkste nieuwe functies in het nieuwe mobiele besturingssysteem Windows Phone 8.1, dat vandaag werd gepresenteerd. Cortana is een geautomatiseerde assistent, die met spraakcommando's kan helpen zoeken naar informatie of een route, maar ook het inplannen van afspraken of het versturen van berichten. En dat moet een stuk beter gaan dan bij de concurrenten.

Meedenken

Cortana moet namelijk meer vooruit denken met de gebruiker. Dat gebeurt omdat Cortana zo veel mogelijk informatie over de gebruiker opslaat om daar een profiel van te maken. Zo moet ze een beter beeld krijgen van wat je van plan bent te gaan doen, nog voor je dat eigenlijk zelf weet.

Overigens laat Microsoft ook weten dat de gebruiker zelf precies kan instellen wat de assistent over je te weten komt. "Je kunt makkelijk zeggen: 'Ik wil niet dat jij mijn email kan lezen', en dan gebeurt dat ook niet."

Willen jullie meer of minder Bing?

Virtuele assistenten worden gezien als de toekomst van de zoekmachine. Met spraakcommando's moet het voor gebruikers makkelijker worden om informatie te vinden, maar ook voor Microsoft is het een belangrijke stap. Cortana moet namelijk voor meer verkeer naar zoekmachine Bing gaan zorgen. Dat heeft sinds de grote aankondiging nooit een grote slag kunnen slaan in de zoekmachinemarkt, die bijna volledig wordt gedomineerd door Google.

De naam 'Cortana' is niet helemaal toevallig gekozen: het is direct afgeleid van de virtuele assistent uit de Halo-games voor Microsofts Xbox. Ook leuk om te weten is dat de assistent niet volledig met de computer is gemaakt, maar dat ze wordt gespeeld door actrice Mackenzie Mason. Zij bracht het personage in de Halo-spellen tot leven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten