Zelfmoord Aaron Swartz leidt tot protest

© CIDimport

Zelfmoord Aaron Swartz leidt tot protest

Geplaatst: 14 januari 2013 - 08:26

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:55

Redactie ID.nl

De 26-jarige mede-oprichter van Reddit en de Creative Commons pleegde afgelopen vrijdag zelfmoord. Men gaat er van uit dat de rechtszaak die tegen hem was aangespannen door de staat voor het stelen van ruim vier miljoen wetenschappelijke artikelen een belangrijke reden was. De dood van Swartz brengt veel teweeg online en leidt zelfs tot protestacties.

Aaron Swartz leed al aan depressies maar de de rechtszaak tegen door het Openbaar Ministerie zou volgens zijn ouders een reden zijn geweest dat hij tot zijn verschrikkelijke daad is gekomen. Swartz zat door de rechtszaak ook in geldnood ondanks het ingezamelde geld door de website free.aaronsw.com.

Swartz hing een celstraf van 35 jaar boven het hoofd en 1 miljoen dollar boete. Volgens zijn ouders is de dood van hun zoon het resultaat van een crimineel rechtssysteem dat gebaseerd is op intimidatie en vervolging. Volgens de ouders zou hun zoon enorm zwaar gestraft kunnen worden voor een ‘misdaad’ die geen slachtoffers eiste. 

Geen hack maar overtreding van gebruiksovereenkomst

TechDirt claimt dat er niet echt sprake was van hacken. Swartz zou, ingelogd als gast op het MIT-netwerk, toegang hebben tot de artikelen. Omdat hij die niet massaal kon downloaden veranderde hij zijn ip-adres en mac-adres en daardoor wordt het gezien als hacken. Demand Progress, een organisatie die met online campagnes opkomt voor burgerrechten waar Swartz medeoprichter van was, vergeleek het met iemand de gevangenis in smijten omdat hij teveel boeken uitcheckte bij de bibliotheek. Misschien niet helemaal een terechte vergelijking maar veel van wat Swartz buitgemaakt had, zou naar verluidt sowieso publiekelijk beschikbaar moeten zijn geweest.

JSTOR-artikelen behoren toe aan publiek volgens Swartz

Aaron Swartz was een zeer getalenteerde programmeur en hielp op zijn viertiende al mee aan het tot stand komen van de RSS-specificatie en andere webstandaarden. Hij hielp Reddit opzetten en speelde ook een rol in de totstandkoming van de Creative Commons. Hij was voorvechter van vrije toegang tot informatie, vrijheid van meningsuiting en een democratischer internet. Hij voerde vorig jaar succesvol campagne tegen het SOPA-wetsvoorstel en was ook lid van de Harvard University Ethics Center Lab. De ruim vier miljoen artikelen van JSTOR zijn slechts tegen betaling beschikbaar. Hij was echter van mening dat de artikelen van JSTOR in het publieke domein hoorden aangezien ze door gemeenschapsgeld tot stand zijn gekomen. Een beetje wrang is wel dat JSTOR op 9 januari nog aankondigde om 12.000 artikelen gratis openbaar te maken. 

Reactie JSTOR

Op de homepage van JSTOR staat te lezen dat ze zeer verdrietig zijn door het nieuws van de zelfmoord van Swartz en dat de familie, vrienden en iedereen die begaan was met Swartz condoleren met het verlies. JSTOR noemt Swartz een uitzonderlijk talent die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de ontwikkeling van het internet en het web waar wij allen van profiteren. Maar dat weerhield JSTOR er dus niet van om aangifte tegen Aaron te doen.

Dood Swartz leidt tot protest op internet

Veel academici zijn uit protest hun artikelen en scripties gratis online aan het zetten. Op The Pirate Bay is men een Aktie gestart om de torrent met de wetenschappelijke artikelen Op Twitter wordt de hashtag #PDFTribute gebruikt en er is ook een petitie gestart om het ontslage van de Openbare Aanklager te eisen. De website public.resource.org is op zwart gegaan uit protest en op een Aaron Swarts herdenkingssite kan men zijn herinneringen kwijt. Hackers-groep Anonymous hackte de MIT-universiteit en zette een Swartz-memorial online. Op 15 januari wordt Swartz begraven in Illinois.

Zelfmoord Aaron Swartz leidt tot protest-16392992

© CIDimport

Protest op de website van public.resource.org


Zelfmoord Aaron Swartz leidt tot protest-16392993

© CIDimport


Bericht dat Anonymous postte na de MIT-hack

[UPDATE 15-01-2013]:

Informatie over MIT-hack toegevoegd

[Via: ZDNet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten