Zelfrijdende auto’s leren van Grand Theft Auto

© CIDimport

Zelfrijdende auto’s leren van Grand Theft Auto

Geplaatst: 14 september 2016 - 07:46

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:08

Redactie ID.nl

Als we in het echt zo zouden rijden als we in Grand Theft Auto doen, dan zou niemand meer over straat durven. Toch kunnen zelfrijdende auto’s een hoop van die game leren, blijkt uit een publicatie van het Massachusetts Institute of Technology.

Voertuigen die niet door mensen maar door software worden bestuurd, komen voor een hoop uitdagingen te staan. Zo moeten ze het verschil leren kennen tussen voetganger, fietsers en andere verkeersdeelnemers, die zich allen op verschillende manieren gedragen en zich elk ook aan andere verkeersregels moeten houden.

Om dit allemaal in de praktijk te testen, kost veel tijd en geld. Daarom kan een game als Grand Theft Auto 5 uitkomst bieden, met zijn realistisch vormgegeven stad. Onderzoekers bouwden een speciaal programma dat de objecten uit de game kan onderscheiden. Zo leert een zelfrijdende auto het verschil tussen een muur en een hekje, of een bus en een trein. Ook verkeerslichten worden opgemerkt.

Dodelijk ongeval

Onlangs overleed een bestuurder van een zelfrijdende auto door een botsing met een vrachtwagen. Door de reflecterende zon 'zag' de camera de truck volledig over het hoofd. Tesla kwam daarop met een firmware-update voor zijn voertuigen.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten