Zo installeer je nu de Windows 10 Creators Update 2017-04-06T21:50:45

Dit is wat Microsoft precies allemaal over je verzamelt met Windows 10

Luchtige beveiliging

Zo installeer je nu de Windows 10 Creators Update

Zo installeer je nu de Windows 10 Creators Update

Vandaag heeft Microsoft de update voor Windows 10 Creators Update vrijgegeven. De update kun je nu downloaden en installeren. In deze workshop lees je hoe dat werkt.

De nieuwe Creators Update van Windows 10 bevat tal van verbeteringen en nieuwe toepassingen. Bovendien is er weer een aantal bugs opgelost en werken bepaalde onderdelen weer op een andere manier.

Updaten

De Windows 10 Creators Update komt officieel pas 11 april beschikbaar via Windows Update, maar het is nu ook al mogelijk om de update handmatig te downloaden. Dat kan via het item Windows Update. Open Instellingen en ga naar Bijwerken en beveiligen.

In het scherm Updatestatus zie je - als het goed is - aan de rechterzijde de tekst 'Goed nieuws! De Windows 10-makersupdate is onderweg. Wilt u deze als een van de eerste ontvangen?

Klik daar op de link Ja, laten zien hoe dat moet. Je komt nu op een aparte downloadpagina terecht. Heb je deze melding niet staan bij je Update-instellingen, dan kun je via de onderstaande link de update ook downloaden:

Download hier de Windws 10 Creators Update

Op de downloadpagina vind je de tool voor het updaten van je huidige Windows 10-installatie. Let wel: deze tool werkt alleen voor een Windows 10 Home of Windows 10 Pro, je kunt deze tool niet gebruiken om Windows 7, 8 of een andere versie te updaten naar Windows 10 Creators Update.

Om de tool te downloaden klik je op de pagina bovenin op de knop Update Nu.

Wil je een schone installatie van Windows 10 Creators Update uitvoeren? Dat kan inmiddels ook: Microsoft heeft een nieuwe versie van de Media Creation Tool uitgebracht, waarmee je een ISO-bestand of een bootable-usb-stick van Windows 10 Creators Update kunt maken.

Hier lees je hoe je de Media Creation Tool voor Windows 10 Creators Update kunt downloaden.

Voer je liever direct een upgrade uit binenin Windows 10 naar de Creators Update, en met behoud van al je instellingen? Lees dan verder.

Het downloaden van de tool (6,27 MB) start en na enkele seconden voer je het programma Windows10Upgrade9252,exe uit. De update-wizard start vervolgens met een welkomstscherm, waarin je kunt lezen dat de nieuwe update beschikbaar is.

Klik op de knop Nu bijwerken. Er wordt eerst gecontroleerd of er voldoende schijfruimte is, en of alle andere systeemeisen voldoende zijn om de update te installeren. Als deze opties zijn gecontroleerd en je computer aan de eisen voldoet, worden de nieuwe installatiebestanden voor de Windows 10 Creators Update nu voor je gedownload. 

Er wordt ongeveer 2,5 GB aan bestanden gedownload, en afhankelijk van je internetverbinding kan het tot zo'n 30 minuten duren voordat de bestanden zijn binnengehaald. Met deze tool kun je overigens alleen je bestaande Windows 10-installatie direct updaten naar de Creators Update. De tool biedt geen mogelijkheid om bijvoorbeeld een bootable usb-stick of dvd te maken, daarvoor moet je de Media Creation Tool gebruiken, maar ten tijde van schrijven is daar de Creators Update nog niet in opgenomen.

Download voltooid

Als de download van alle bestanden compleet is en de bestanden zijn gecontroleerd, start de daadwerkelijke installatieprocedure. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om de installatie te onderbreken en moet je wachten totdat je een melding krijgt dat de computer opnieuw moet worden opgestart.

Tijdens het updateproces zelf kun je verder nog niets instellen of aanpassen, dat gebeurt pas op het moment als de computer opnieuw wordt opgestart. Die melding verschijnt vanzelf, tegelijkertijd met een aftelklok. Als je niets doet, wordt de computer automatisch  na een half uur opnieuw opgestart, maar als je de herstart zelf wil initiëren, druk je op de knop Nu opnieuw opstarten. Zorg wel dat je al je openstaande programma's en bestanden sluit en hebt opgeslagen.

Na de herstart

De computer wordt tijdens het updateproces een aantal keer opnieuw opgestart. Na de tweede herstart krijg je een aanmeldscherm waarbij je het account waarmee je eerder al met Windows 10 was aangemeld, kunt selecteren. Het is in dit scherm ook mogelijk om een nieuw account aan te maken, in dat geval kies je onderin voor de link Ik ben <accountnaam> niet, waarbij <accountnaam> de naam is van het account dat je gebruikte toen je Windows 10 Creators Update installeerde.  

In de volgende stap krijg je de mogelijkheid om je privacy-instellingen nogmaals te controleren. Met de Creators Update wordt alles weer automatisch ingeschakeld, dus controleer dit extra goed. Microsoft heeft ook bekend gemaakt welke gegevens er allemaal worden verzameld, dus wellicht wil je na de installatie ook nog even alle instellingen opnieuw langslopen.

Laat je in het privacyvenster ook niet misleiden door te denken dat er maar drie privacy-opties staan aangevinkt, want als je met de muis over een van de items gaat, zie je rechts ineens een scrollbar verschijnen, waardoor het blijkt dat er nog een aantal andere opties onderin het beeld staan.

Apps kiezen

De volgende stap is aangeven of je voor foto's, websites, muziek en video's een eigen app wilt gebruiken, of de standaardprogramma's van Windows 10. Wil je je eigen programma's gebruiken, kies dan voor de link onderin beeld Ik wil zelf mijn standaard-apps kiezen.

Je kunt de genoemde programma's Egde, Films en tv, Groove Muziek en Foto's dan uitvinken, waarna je - als je bijvoorbeeld een jpg-bestand wilt openen in Windows 10 - je eerst een melding krijgt met welk programma dat bestand moet worden geopend. Ben je tevreden met de huidige tools die Windows 10 voor je heeft geselecteerd, dan klik je op Volgende. De programma's kun je later via de instellingen alsnog wijzigen.

Check de versie

Benieuwd of je nu succesvol de Windows 10 Creators Update hebt geïnstalleerd? Ga naar het startmenu en typ meteen de opdracht winver, gevolgd door Enter. Als alles goed is gegaan, zie je nu bij het versienummer staan Versie 1703 (Build van besturingssysteem 15063.13).

Komt het bovenstaand scherm overeen met die van jou? Gefeliciteerd, je hebt de Creators Update succesvol geïnstalleerd en kun je genieten van alle nieuwe functies van deze bijgewerkte Windows 10-versie.

Jouw ervaringen

Als Computer Idee zijn we natuurlijk ook heel benieuwd of jij de Creators Update al hebt geïnstalleerd. Ben je daar tegen problemen aangelopen, of ging de installatie gewoon van een leien dakje? Laat het ons weten via mailbus@computeridee.nl


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord