ZoneAlarm jaagt gebruikers de stuipen op het lijf

© CIDimport

ZoneAlarm jaagt gebruikers de stuipen op het lijf

Geplaatst: 20 september 2010 - 08:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:49

Redactie ID.nl

Gebruikers van de gratis firewall ZoneAlarm krijgen sinds de nieuwste update een alarmerende viruswaarschuwing.

Gebruikers van de gratis firewall ZoneAlarm krijgen sinds de nieuwste update een alarmerende viruswaarschuwing. Het blijkt te gaan om marketing voor de betaalde versie.

Vorige week verscheen update 9.2.057.000 van ZoneAlarm, de firewall van het Israëlische CheckPoint. De eerste keer dat gebruikers hun pc na de installatie daarvan opnieuw starten, worden zij verrast met de melding dat hun pc gevaar loopt door de trojan ZeuS.Zbot.aoaq. Na een klik op de knop Get protection wordt een pagina geopend waarop de betaalde beveiligingssoftware van het bedrijf is aan te schaffen. Hoewel het voor doorgewinterde computeraars snel duidelijk zal zijn dat het hier pure angstzaaierij betreft, oogt de waarschuwing bedrieglijk echt.

Dat een gevestigde partij als CheckPoint zich bedient van zogeheten ‘scareware' is verrassend te noemen en zou het beursgenoteerde bedrijf reputatieschade kunnen opleveren. Het is niet bekend of deze actie navolging krijgt.

Het is overigens niet voor het eerst dat de softwaremaker een scheve schaats rijdt. In 2007 vertoonde het na een update van versie 7 ook al nare trekjes. Destijds werd ongevraagd het onderdeel MailFrontier geïnstalleerd, dat pc's vertraagde en lastig was te verwijderen.

Update 21 september - 1: Woordvoerdster Marie Leclercq van CheckPoint ontkent met klem dat het een marketingactie betreft. Zij laat weten dat het er slechts om gaat gebruikers te informeren hoe zij zich het beste kunnen beschermen tegen online gevaren. 

Update 21 september - 2: CheckPoint haalt bakzeil. Op de Twitter-pagina van ZoneAlarm staat inmiddels het volgende te lezen: "Na het luisteren naar feedback van consumenten realiseerden wij ons dat de waarschuwing verkeerd werd geïnterpreteerd en hebben we de pop-up uitgeschakeld."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten