Zonsverduistering in het zonnetje gezet door Google

© CIDimport

Zonsverduistering in het zonnetje gezet door Google

Geplaatst: 19 maart 2015 - 22:02

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:03

Redactie ID.nl

De bloemetjes beginnen te bloeien, de vogels kwinkleren en een strakblauwe lucht completeert het geheel. Dat laatste onderdeel dat het begin van de meteorologische lente van 2015 inluidt is ook essentieel voor een ander fenomeen waar we in de ochtend van kunnen genieten: een flinke zonsverduistering! In Nederland - zoals bijna altijd - niet totaal, maar met zo'n 80% nog altijd indrukwekkend.

Het wás een beetje wachten op een Google-doodle vandaag natuurlijk, met twee fenomenen die de aandacht trekken: de lente gaat van start én een prachtige zonsverduistering als kers op de taart. Over die zonsverduistering an sich is natuurlijk al meer dan genoeg gezegd en geschreven en we nemen dan ook aan dat u het principe van de truc kent. Iets met de maan die voor de zon langs schuift en zorgt voor een alleraardigst effect bij ons.

 

Kijken, fotograferen en oppassen

Mocht u van plan zijn om deze toch wel unieke zonsverduistering te fotograferen, dan is het zaak om een aantal dingen in de gaten te houden. Zorg - natuurlijk - allereerst voor een goede bescherming van uw ogen, de verduisterde zon is tijdens het maximum van de verduistering verraderlijk aanlokkelijk om naar te kijken. Vergis u echter niet: u kunt nog steeds oogbeschadigingen oplopen door het kijken naar de grotendeels verduisterde zon! Ten tweede is ook het beschermen van de camera zelf geen overbodige luxe, een verbrande sensor is toch wat zonde van het geld. Filters bieden uitkomst, in geval van nood kunt u wellicht voor aanvang van de verduistering nog snel even een lasruitje scoren bij de plaatselijke bouwmarkt (ook ideaal om zelf doorheen te kijken natuurlijk). Minder geschikt - maar nog altijd beter dan niks - is de aloude cd, waarbij het de bedoeling is dat u de spiegelende kant naar de zon keert en door de bedrukte kant heen kijkt of probeert te fotograferen. En uiteraard niet door het gaatje kijken. Voor fototips verwijzen we u graag naar deze pagina, als u deze regels in acht neemt is er een gerede kans dat u een paar mooie plaatjes scoort op het moment suprême!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten