Zorgwekkende trend: 'kinderen vaak jonger uitgebuit voor de webcam'

© CIDimport

Zorgwekkende trend: 'kinderen vaak jonger uitgebuit voor de webcam'

Geplaatst: 13 maart 2015 - 11:31

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:06

Redactie ID.nl

Kinderen lopen op steeds jongere leeftijd risico om seksueel uitgebuit te worden op internet. Uit een groot internationaal onderzoek van de Internet Watch Foundation blijkt er meer materiaal op internet verschijnt die kinderen zelf met hun webcam maken.

Het onderzoek (pdf) is gefinancierd door Microsoft en werd eerder al in 2012 gehouden. Waar de personen in het geanalyseerde materiaal destijds altijd ouder waren dan 13, zijn er nu al kinderen zo jong als 7 jaar gespot. 

Vaak wordt gedacht dat dit soort materiaal vooral met smartphones wordt gemaakt, maar dat blijkt in de praktijk anders te zitten. Jongeren en kinderen onder de 15 jaar zoeken juist op webcamsites contact met vreemdelingen en verrichten daar seksueel expliciete handelingen, al dan niet gedwongen door hun chatpartner. Die verspreiden de beelden vervolgens op het internet, bijvoorbeeld op het verborgen Tor-netwerk. 

Vooral meisjes

Het IFW onderzocht meer dan 4000 foto's en video's, die bij elkaar verzameld werden in een periode van drie maanden. Meisjes zijn daarbij veel vaker slachtoffer dan jongens. Zo is in 93 procent van het gevonden materiaal een meisje te zien. Soms delen ze ook hun naam en woonplaats met de persoon waarmee ze chatten.

De onderzoekers hopen dat ouders vaker in gesprek gaan met hun kinderen over hun online gedrag, zodat de risico's duidelijker worden. Uit eerder Brits onderzoek bleek al dat veel tieners het heel normaal vinden om naakfoto's van zichzelf naar anderen te sturen, wat ook wel 'sexting' wordt genoemd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten