Zuckerberg: Nepnieuws op Facebook geen invloed op verkiezingsuitslag 2016-11-11T13:17:06

'Snapbot' verkoopt slimme Snapchat-bril

ArtPC Pulse is ronde pc van Samsung

Zuckerberg: Nepnieuws op Facebook geen invloed op verkiezingsuitslag

Zuckerberg: Nepnieuws op Facebook geen invloed op verkiezingsuitslag

Volgens Facebook-baas Mark Zuckerberg hebben nepnieuwsberichten op Facebook geen invloed gehad op de Amerikaanse verkiezingsuitslag, een vermoeden waar het sociale netwerk de afgelopen tijd voor onder vuur ligt.

Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten en dat kwam voor velen als een verrassing. Volgens de voorspellingen zou Hillary Clinton winnen, maar dat gebeurde niet. 'Hoe heeft het zo kunnen lopen', vragen veel mensen zich af.

Facebook zou een belangrijke rol hebben gespeeld, omdat menig gebruiker daar zijn nieuws vanaf haalt. Dit terwijl er ook veel onzin op wordt verspreid. Door Facebooks algoritme zien mensen vooral wat ze zien willen en kunnen zo een ongenuanceerd beeld krijgen.

Perspectief

"Persoonlijk vind ik het een gekke gedachte dat nepnieuws invloed heeft gehad op de uitslag, mede omdat het maar zo'n klein deel is van alles dat er op Facebook gelezen wordt", zegt Zuckerberg (via Fortune). "Het lijkt er juist op dat we gebruikers uiteenlopende perspectieven hebben geboden."

Facebook wordt al langer gevraagd om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden, bijvoorbeeld door dat duidelijk aan te geven met een icoontje. Maar tot op heden doet het sociale netwerk dat nog niet. Lezers moeten daarom zelf op onderzoek uitgaan, om te achterhalen of iets een parodie is.

Lees ook: Hoe ga je om met breaking news op social media?


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord