Zuckerberg: Nepnieuws op Facebook geen invloed op verkiezingsuitslag

© CIDimport

Zuckerberg: Nepnieuws op Facebook geen invloed op verkiezingsuitslag

Geplaatst: 11 november 2016 - 11:18

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:44

Redactie ID.nl

Volgens Facebook-baas Mark Zuckerberg hebben nepnieuwsberichten op Facebook geen invloed gehad op de Amerikaanse verkiezingsuitslag, een vermoeden waar het sociale netwerk de afgelopen tijd voor onder vuur ligt.

Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten en dat kwam voor velen als een verrassing. Volgens de voorspellingen zou Hillary Clinton winnen, maar dat gebeurde niet. 'Hoe heeft het zo kunnen lopen', vragen veel mensen zich af.

Facebook zou een belangrijke rol hebben gespeeld, omdat menig gebruiker daar zijn nieuws vanaf haalt. Dit terwijl er ook veel onzin op wordt verspreid. Door Facebooks algoritme zien mensen vooral wat ze zien willen en kunnen zo een ongenuanceerd beeld krijgen.

Perspectief

"Persoonlijk vind ik het een gekke gedachte dat nepnieuws invloed heeft gehad op de uitslag, mede omdat het maar zo'n klein deel is van alles dat er op Facebook gelezen wordt", zegt Zuckerberg (via Fortune). "Het lijkt er juist op dat we gebruikers uiteenlopende perspectieven hebben geboden."

Facebook wordt al langer gevraagd om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden, bijvoorbeeld door dat duidelijk aan te geven met een icoontje. Maar tot op heden doet het sociale netwerk dat nog niet. Lezers moeten daarom zelf op onderzoek uitgaan, om te achterhalen of iets een parodie is.

Lees ook: Hoe ga je om met breaking news op social media?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten