Bescherm jezelf tegen phishingmails!

© CIDimport

Bescherm jezelf tegen phishingmails!

Geplaatst: 9 september 2019 - 07:49

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:06

Redactie ID.nl

Misschien heb je al wel eens een afpersingsmail ontvangen waarin je gevraagd wordt om bitcoins te betalen omdat er anders een filmpje gepubliceerd wordt waarop je te zien bent terwijl je pikante websites bezocht. Grote kans dat dit bluf is. Hoe herken je zo’n valse afpersingsmail en hoe beveilig je je webcam zodat je zeker nooit in zo’n nare situatie terechtkomt?

Bescherm jezelf tegen phishingmails!-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Met een phishingmail wil een hacker zich als iemand anders voordoen, bijvoorbeeld je bank, en je om de tuin leiden, in de hoop dat je gelooft dat de e-mail van je bank komt, zodat ze toegang krijgen tot je bankrekening. Recentelijk zijn hackers een veel directer soort e-mails aan het rondsturen: ze beweren dat ze in je computer ingebroken hebben en jou via de webcam gefilmd hebben terwijl je pikante websites bezocht.

Afgeperst

Het gaat dan om een heuse afpersingsmail, ook wel ‘sextortion’ genoemd: de afzender dreigt ermee om het compromitterende filmpje van je online te zetten tenzij je een som betaalt. De e-mail bevat instructies om bitcoins te kopen en te storten op een anonieme account, zodat de hacker niet te traceren is.

Om hun beweringen kracht bij te zetten, vermelden sommige afpersers een wachtwoord dat ze zogezegd van je gekraakt hebben. Schrik niet als dit wachtwoord je bekend voorkomt. Je eerste reactie bij het lezen van zo’n e-mail is er wellicht een van paniek: zou ik echt gehackt zijn en zou hij echt zo’n opname hebben?

 

Wie houdt jou in de gaten?

Maar je mag gerust zijn: zo goed als al deze e-mails zijn nep en de kans dat er daadwerkelijk iemand stiekem met je webcam meegekeken heeft is heel klein. De hacker is niet in je computer ingebroken en heeft geen webcambeelden van je opgenomen. En het wachtwoord heeft hij doorgaans uit een oude lijst met al lang geleden gelekte wachtwoorden van Dropbox of LinkedIn gekopieerd.

Hij stuurt deze e-mail gewoon naar duizenden mensen in de hoop dat er toch een enkeling iets op zijn kerfstok heeft, het verhaaltje gelooft en ingaat op de vraag om te betalen. Het is hetzelfde verdienmodel als phishing, maar veel confronterender.

Kortom, zo’n e-mail kan je misschien wel even de stuipen op het lijf jagen, de enige juiste reactie is: negeren en niet reageren. En mocht je er toch zeker van zijn dat er zo’n compromitterende beelden van je bestaan, betaal dan niet (want welke zekerheid heb je dat de hacker de beelden daarna wist?), maar neem contact op met de politie.

Scherm je webcam af

Maar hoe voorkom je dan dat je toch eens in de nare situatie terechtkomt dat er daadwerkelijk iemand met je webcam meekijkt? Allereerst kun je je webcam op de ouderwetse manier afplakken met een post-it wanneer je die niet gebruikt. Er bestaan ook speciale kleine schuifjes die je op je laptop of smartphone kunt plakken om de camera eenvoudig af te dekken en te openen.

Bescherm jezelf tegen phishingmails!-15767285

© CIDimport

Je kunt je webcam ook uitschakelen in je besturingssysteem. In Windows 10 kan dat in de Windows-instellingen onder Privacy en dan Camera. Je kunt daar de toegang tot je camera op je pc volledig uitschakelen of je kunt alleen specifieke apps toegang tot je webcam geven. Voor de microfoon vind je hetzelfde onder Microfoon. Of gebruik een beveiligingspakket zoals Bitdefender Internet Security of Bitdefender Total Security, dat je op de hoogte brengt wanneer een Windows-app zich toegang tot de webcam wil verschaffen en je de kans geeft om dat tegen te houden.

Draai beveiligingssoftware

Maar belangrijker nog is het natuurlijk dat een hacker niet in je computer kan binnenbreken en zo toegang tot je webcam, microfoon en nog veel meer krijgt. Houd dus je besturingssysteem en software altijd up-to-date, installeer alleen de software die je daadwerkelijk nodig hebt en doe dat alleen via de officiële bronnen zoals de appwinkels van Google, Apple en Microsoft.

Bescherm jezelf tegen phishingmails!-15767291

© CIDimport

Draai daarnaast ook een beveiligingspakket. Met pakketten zoals Bitdefender Antivirus Plus, Bitdefender Internet Security of Bitdefender Total Security bescherm je jezelf tegen malware, ransomware, phishing en andere bedreigingen op internet. Zo krijgt geen enkele hacker de kans om stiekem opnames van je te maken.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten