© CIDimport

Zo wordt uw mobiel niet gekaapt

Geplaatst: 8 maart 2017 - 13:17

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:57

Redactie ID.nl

Misschien hebt u er wel eens van gehoord: ransomware, een vorm van malware die ervoor zorgt dat u de toegang tot uw gegevens verliest of die van uw bedrijf. Vervelend, want dit kan u een hoop geld kosten, waarbij u nog steeds geen garantie hebt dat u deze gegevens terugkrijgt. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen.

Zo wordt uw mobiel niet gekaapt-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Veel mensen halen nog altijd hun schouders op wanneer ze horen over het bestaan van ransomware, zéker als het gaat om de smartphone. Dat is heel onverstandig, want afgelopen jaar is er een gigantische toename geweest in het aantal gevallen van mobiele malware. Het aantal besmette smartphones is gestegen met maar liefst 96 procent. De vraag is natuurlijk, wat kunt u hiertegen doen?

Risicogroepen

Laten we voorop stellen dat er geen enkel platform is dat immuun is voor virussen en malware. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat iPhone-bezitters op dit moment aanzienlijk minder risico lopen dan bezitters van een Android-toestel. De reden hiervoor is dat de infrastructuur van Android open is, oftewel, apps kunnen veranderingen aanbrengen aan het besturingssysteem. Dat biedt veel meer vrijheid en hele fijne mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wanneer uw  smartphone geïnfecteerd is met ransomware, heeft u geen toegang meer tot uw contactpersonen, foto’s, video’s, bestanden enzovoort, én u kunt het toestel niet gebruiken. Op Android-toestellen is dit risico zeer aanwezig wanneer u geïnfecteerde software installeert, op iOS vooralsnog niet. Tenzij u het toestel jailbreakt, want dan is het toestel wél ontzettend kwetsbaar. Jailbreaken is het openbreken van de software van de fabrikant, om zo meer mogelijkheden toe te voegen.

Zo wordt uw mobiel niet gekaapt-15756344

© CIDimport


Zolang u uw iPhone niet jailbreakt, is deze redelijk veilig.

Wat kunt u doen?

Ransomware is meer een kwestie van voorkomen dan genezen. Besmetting kun je voorkomen door een goede virusscanner te hebben en niet zomaar alles te installeren. Je kunt bijvoorbeeld programma’s van tevoren checken via www.virustotal.com. Het belangrijkste is echter altijd zorgen voor een actuele back-up, zodat een ransomwarebesmetting je niet al je belangrijke data zoals foto’s en documenten kost. Als je dit op een externe schijf doet, zorg er natuurlijk voor dat deze niet altijd verbonden is aan je pc! In het geval van een ransomware-besmetting wordt u namelijk gevraagd een betaling te doen, in ruil waarvoor u een code krijgt waarmee alle bestanden weer vrij worden gegeven. Die prijzen liggen hoog en er is geen garantie dat de code werkt. U kunt in dit geval het beste gaan naar Nomoreransom (https://www.nomoreransom.org) waar u kunt proberen de juiste code te achterhalen. We raden in géén geval aan om het ‘losgeld’ te betalen. Allereerst heeft u na betaling geen garantie dat uw bestanden weer beschikbaar komen. Ten tweede blijft uw toestel besmet en weet de crimineel dat er wat te halen valt, zéker in het geval van bedrijven is dit een belangrijk punt. Het is dus niet ondenkbaar dat het nogmaals gebeurt. Een uitzondering is ransomware op een niet gejailbreakte iPhone. Maar zeiden we niet net dat dat niet kon? Dat klopt, het kan ook niet, maar hackers zullen u doen geloven dat dit wel het geval is. U krijgt dan een melding dat uw toestel is vergrendeld en dat u geld moet betalen. In dit geval is niet uw toestel gehackt, maar uw iCloud-account. Door gewoon uw code in te toetsen kunt u het toestel unlocken, en daarna is het zaak om onmiddellijk uw iCloud-wachtwoord te wijzigen. 

Zo wordt uw mobiel niet gekaapt-15756347

© CIDimport


Op nomoreransom.org kunt u zoeken naar codes om de ransomware te ontgrendelen.

Beveilig uw toestel én computer

Wanneer u een Android-toestel hebt, dan loopt u voornamelijk risico om besmet te worden met ransomware als u apps buiten de Play Store om installeert. U kunt dan een extra laag beveiliging toevoegen door een antivirusprogramma te installeren, zoals het gratis Kaspersky Antivirus & Security. Deze software zal aan de bel trekken wanneer u iets probeert te installeren of een link probeert te openen waarachter malware schuilt. Honderd procent garantie is er nooit, maar onthoud: hackers richten zich liever op laaghangend fruit. Dus hoe beter u beveiligd bent, hoe minder interessant. Het beste downloadt u dit soort apps overigens uitsluitend via de Google Play Store, en niet via een link op een website. Voor bedrijven is beveiliging meer een kwestie van collectief beveiligen dan individueel, daarvoor hebben bedrijven als Norton omvangrijkere oplossingen. Vergeet vooral niet om óók uw pc of Mac te beveiligen met antivirussoftware. Immers, wanneer u uw toestel synchroniseert met een computer, kan malware ook op die manier geïntroduceerd worden.

Zo wordt uw mobiel niet gekaapt-15757491

© CIDimport


Installeer antivirussoftware op uw smartphone, maar vergeet ook uw pc niet.

Pas op met openbare draadloze netwerken

Het feit dat vrijwel overal internet is, maakt mobiel werken een stuk makkelijker. Maar óók gevaarlijker, want hoe de openbare netwerken beveiligd zijn weet u niet. Of u nu privé verbinding maakt met zo’n netwerk of voor de zaak, we raden u áltijd aan om een VPN verbinding te maken, zodat al het netwerkverkeer versleuteld is (dat beschermt u niet per definitie tegen ransomware).

Maak reservekopieën

Eigenlijk is er maar één echte manier om te voorkomen dat u uw bestanden kwijtraakt en dat is door regelmatig (zoals wekelijks) een reservekopie te maken van de inhoud van uw telefoon (zoals foto’s, video’s enzovoort) en deze te bewaren op een plek die niet verbonden is met een computer (bijvoorbeeld op een DVD of Blu-Ray of een schijf die u direct na het maken van een reservekopie loskoppelt). U bent dan natuurlijk nog steeds niet beschermd tegen het verspreiden van uw gegevens, maar in het geval van ransomware hebt u dan in ieder geval nog een recente versie van uw gegevens en kunt u gewoon het toestel resetten.    

Maar waar liggen de dreigingen?

Dat malware, en met name ransomware een probleem is waar u niet mee te maken wilt krijgen mag duidelijk zijn. Privé is zoiets een ramp (denk aan geen toegang tot uw foto’s), maar zakelijk kan het catastrofaal zijn, als u niet meer bij uw eigen gegevens kunt. Maar op wat voor manieren kunt u een dergelijke infectie precies oplopen, waar liggen de gevaren? Om te voorkomen dat u door de dreiging van malware niets meer online durft te doen én om u inzicht te geven in wat voor stappen u kunt zetten op het gebied van smartphone beveiliging, heeft Vodafone de Mobile Security Check ontwikkeld (http://www.mobilesecuritycheck.nl). In een kort interactief gesprek met de chatbot van Vodafone, kunt u vragen beantwoorden over de manier waarop u uw smartphone gebruikt. U krijgt dan direct te zien wat voor soort gedrag riskant is, en hoe u kunt voorkomen dat dit uw in de problemen brengt. Want, zéker in het geval van ransomware, is voorkomen beter dan genezen.

Zo wordt uw mobiel niet gekaapt-15757493

© CIDimport


Met de Mobile Security Check van Vodafone ontdekt u waar de risico’s liggen.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten