© CIDimport

Een eigen website bouwen?

Geplaatst: 12 oktober 2017 - 04:56

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:43

Redactie ID.nl

Een website opzetten is tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk als je zou denken. Met kant-en-klare pakketten kun je al binnen een paar minuten je eigen website hosten. We laten zien hoe je dat moet doen.

Een eigen website bouwen?-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Of je nou een kleine webwinkel begint, je portfolio of cv aan de wereld wilt laten zien, of als je gewoon je eigen plekje op het internet wil hebben, een eigen website ziet er professioneel uit én biedt heel veel vrijheid. Vroeger leek het bouwen van een website nog lastig. Je moest je eigen ontwerp maken, dat vertalen naar (werkende!) html- en css-code, en dat ergens online weten te krijgen zodat het voor iedereen bereikbaar is. Maar anno 2017 zijn handige kant-en-klare pakketten te koop waarmee je in een paar klikken al een eigen website hebt draaien, én waarmee je kunt laten zien dat je serieus met internet bezig bent.

Een eigen website bouwen?-16022597

© CIDimport

Een website is makkelijk te beheren.

Direct geïnstalleerd

TransIP heeft bijvoorbeeld verschillende WordPress-pakketten waarbij je al voor een paar euro per maand jouw eigen website beheert. Met de pakketten gaat TransIP nog een stapje verder dan andere aanbieders. Na aanschaf van een pakket hoef je zelf niets te installeren of met html-code aan de slag te gaan, want WordPress wordt namelijk direct geïnstalleerd en daarmee kant-en-klaar opgeleverd. Je kunt gelijk beginnen met het leuke gedeelte: het uitkiezen van een thema, het gewenste lettertype en de afbeeldingen voor je website. Allemaal zonder één regel code te typen.

Goede domeinnaam

Naast een webhostingpakket heb je nog iets anders belangrijks nodig: een goede domeinnaam! Dat kan je eigen naam zijn, iets dat dicht bij je staat of de boodschap van je website overdraagt. Is jouw gekozen domeinnaam nog vrij, dan is het bij TransIP mogelijk om deze direct in het bestelproces van je website vast te leggen.

Welk pakket?

Voor je een pakket koopt, moet je eerst goed bedenken wat je precies wilt hebben. Misschien wel de allerbelangrijkste keuze die je
maakt bij het kiezen van een goed hostingpakket is de opslagruimte die je daarbij krijgt. Goedkopere pakketten bieden doorgaans minder opslagruimte aan, maar hoe meer je per maand betaalt, hoe meer op je op je server kwijt kunt.

Een eigen website bouwen?-16022600

© CIDimport

Veel hostingproviders bieden meerdere pakketten aan.

Opslagruimte

Het is soms lastig te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt, maar als je alleen een simpele website wilt hebben, zal je
behoefte vast meevallen. Een WordPress-installatie is niet heel groot, en je moet wel héél veel afbeeldingen en video’s uploaden wil je een website bouwen die groter is dan 10 GB. Zelfs bij het kleinste webhostingpakket van TransIP krijg je nog zoveel opslagruimte, dat dit voor normaal gebruik een prima keus is.

E-mailadressen

Het aantal e-mailadressen dat je bij je webhostingpakket naar je klanten of je vrienden natuurlijk een
beetje professioneel overkomen. Jouw website is daar slechts een deel van, want je wilt ook met een goed e-mailadres naar buiten toe communiceren. Dat doe je niet met groetjes-vanrick@gmail.com, maar met rick@jouwwebsite.nl.

Een eigen website bouwen?-16022602

© CIDimport

Catch-all-adres

Misschien is het ook een slim idee om een ‘catch-all’-mailadres aan te maken. Daarbij maakt het niet uit wat er vóór de @ komt te staan, want wat daar ook staat, het komt altijd bij dat ene catch-all-adres terecht. Als rick@ jouwwebsite.nl de catch-all is, komen mails naar rik@jouwwebsite.nl of ric@jouwwebsite. nl daar ook terecht. Dat is handig als je bijvoorbeeld een ingewikkelde naam hebt die vaak verkeerd gespeld wordt, want ook mails naar verkeerd gespelde adressen komen gewoon bij je binnen.

Dataverkeer

Als je een hostingprovider kiest, is het ook belangrijk dat je let op de toegestane hoeveelheid dataverkeer naar je website. Sommige providers bieden bij de goedkopere pakketten bijvoorbeeld maar een beperkte bandbreedte aan, wat vervelend is als je site veel bezoekers aantrekt en dit niet meer aankan. Bij TransIP is dat overigens niet zo: alle pakketten hebben daar een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer.

Anonimiteit

Wat handig is om te onthouden, is dat steeds meer hostingpartijen ook ssl-certificaten aanbieden. Daarmee blijven de bezoekers op je website anoniem en bescherm je hen tegen pottenkijkers, zonder dat je daar zelf veel moeite voor hoeft te doen. Ssl-certificaten zijn gelukkig helemaal niet duur. Al voor 10 euro per jaar heb je een groen slotje naast je domeinnaam prijken. Bijkomende voordelen: je bezoekers stellen het waarschijnlijk erg op prijs dat je om hun privacy geeft, ze vertrouwen je website sneller én je scoort er beter door in Google! Bij sommige providers zoals TransIP is het heel makkelijk om het certificaat via e-mail te regelen, zodat je er bijna geen omkijken naar hebt.

Zo doe je dat!

Nu je weet waar je op moet letten als je een eigen website wilt bouwen, kun je snel aan de slag. Kijk bijvoorbeeld eens op transip.nl/ci om te zien welke pakketten je hier allemaal kunt kiezen. Kies een domeinnaam, vul je gegevens in en ga naar betalen. Met de kanten- klare oplevering hoef je zelf niets te installeren: WordPress is automatisch al voor je geïnstalleerd. Zo kun je binnen het Word- Press-dashboard meteen aan de slag met het aanpassen van je splinternieuwe website voor je webshop, portfolio of blog. Fluitje van een cent!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten