Gezonde apps: Haal het beste uit jezelf

© CIDimport

Gezonde apps: Haal het beste uit jezelf

Geplaatst: 3 juni 2021 - 10:12

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:20

Partnerredactie

Apps zijn er in alle soorten en maten. Toch springen bepaalde apps er tussenuit. Zo zijn apps waarmee je het beste uit jezelf haalt – zowel mentaal als fysiek – vooral de afgelopen tijd mateloos populair. Wat kun je ervan verwachten?

#advertorial - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DTT.

Niet voor iedereen is continu werken aan de mentale of fysieke gezondheid zo vanzelfsprekend. Uiteraard is dat wel van belang. Het SupremeNudge project is een samenwerking van een aantal ziekenhuizen en partners om mensen te stimuleren gezonder te leven en meer te bewegen. Zij hebben voor dit project de SupremeNudge app laten ontwikkelen door app-ontwikkelaar DTT. Met de app worden gebruikers gedurende de dag gestimuleerd om gezondere keuzes te maken. Inmiddels heeft DTT al een aardige collectie apps ontwikkeld waarmee gebruikers laagdrempelig aan de slag kunnen met hun gezondheid. Tijd om een blik te werpen op de succesvolle ingrediënten van zo’n app, aan de hand van een aantal concrete voorbeelden.


Zo Erg Nog Niet

Een goed voorbeeld van een app die gebruikers in het dagelijks leven helpt, is Zo Erg Nog Niet. Via deze app doet u dagelijks oefeningen die helpen bij het omzetten van eventuele negatieve gedachten in een positieve stemming. Het fenomeen ‘gamification’ speelt daarbij een belangrijke rol: door middel van verschillende spelelementen wordt het gebruik van de app en vooral het opgeven van informatie zo uitnodigend mogelijk gemaakt. Een oefening bestaat bijvoorbeeld uit het maken van een (digitaal) lijstje met positieve en negatieve gedachten, om vervolgens de balans tussen positief en negatief te kunnen opmaken. Bovendien geeft de app ook proactief meldingen. Een goed voorbeeld hiervan is een dagelijks citaat over dankbaarheid, dat elke ochtend wordt getoond.

Voor de ontwikkeling van een dergelijke app is uiteraard ook de nodige inhoudelijke kennis van belang. Steeds vaker hebben app-ontwikkelaars dan ook een strategische samenwerking met experts uit het veld. Voor de Zo Erg Nog Niet-app is dat niet anders: in het team vinden we een hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering terug.

 

Compas-Y

Bij ingrijpende diagnoses die een grote impact hebben op mensen hun leven komen moderne apps van pas. Compas-Y is hiervan een aansprekend voorbeeld. Deze app ondersteunt onlangs gediagnosticeerde kankerpatiënten. De app helpt onder meer met het omgaan met de emotionele gevolgen die zo’n diagnose kan veroorzaken. Een app leent zich in de praktijk hier bijzonder goed voor. Zo bestaat de ondersteuning voor de eindgebruiker uit verschillende soorten informatie, waaronder tekst en illustraties, maar ook interactieve animaties. De app is opgebouwd uit een zestal modules, elk bestaande uit een set oefeningen. Na afloop kan de gebruiker een lijstje gebruiken met favoriete oefeningen. Om bovendien te zorgen dat de gebruiker ‘verbonden’ blijft met de app, verschijnen regelmatig pushberichten in beeld. Die bevatten positieve berichten, om de gebruiker verder te ondersteunen.

Gezonde apps: Haal het beste uit jezelf-15083359

© CIDimport

 

SupremeNudge

Eerlijk is eerlijk: niet iedereen houdt er een gezonde levensstijl op na. In die situaties kan een app ook een steuntje in de rug geven. Een aantal ziekenhuizen en partners, waaronder Amsterdam UMC en het Voedingscentrum hebben meegewerkt aan een onderzoeksproject om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren. Resultaat van deze samenwerking is de SupremeNudge-app, waarmee onderzoekers onder meer zien hoeveel er door de deelnemers wordt bewogen. De app is intelligent en houdt bovendien rekening met de gebruiker: ben je in de buurt van de juiste locatie – zoals een park of bos – dan geeft SupremeNudge de suggestie om een goede wandeling te maken. Zo geeft de app de gebruiker letterlijk en figuurlijk een stapje in de goede richting.

 

E-Moodboard

Vaak ontstaan innovatieve concepten ook bij de makers van apps, zoals we zien bij een app zoals E-Moodboard. Hiermee kunnen gebruikers moodboards maken op basis van een gevoel. Op die manier helpt de app bij het uiten van emoties. Het samenstellen van zo’n moodboard werkt in de praktijk ook bijzonder laagdrempelig: de app presenteert een aantal emoties en met behulp van een schuifbeweging geeft de gebruiker aan of er van de emotie sprake is. De moodboards kunnen bovendien met anderen worden gedeeld. Ontdekt de app een ‘patroon’ in het gedrag van de gebruikers, dan kan de app – tenminste als de gebruiker hiervoor toestemming geeft – de emoties delen met anderen en zelfs een lijst presenteren met organisaties die kunnen helpen hier goed mee om te gaan.

 

Conclusie

Apps bieden de makers én de gebruikers inmiddels een keur aan interessante mogelijkheden om gezonder te leven. Niet alleen ter ontspanning, maar juist ook voor serieuzere toepassingen. Verwacht wordt dat de ontwikkelingen de komende jaren alleen maar meer zullen bijdragen aan innovatie op app-gebied. Ondertussen profiteren we mentaal en fysiek van de vindingrijkheid van het groeiende app-aanbod.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten