Het minen van Bitcoin 2021-09-15T14:14:52

Nieuwe emoji voor 2022: Vanalles aan de hand

FileFriend

Het minen van Bitcoin

Het minen van Bitcoin

De afgelopen periode was voor de Bitcoin flink onstuimig. Onder andere de ontwikkelingen in El Salvador hebben ervoor gezorgd dat er extra Bitcoins zijn bijgekocht, maar wat gaat hier allemaal aan vooraf?

#advertorial - Dit is een advertorial van onze partner LiteBit.

Waar sommige Bitcoin liefhebbers direct een vliegticket naar El Salvador boekten op het moment dat ze hoorden dat hier de crypto munt als wettig betaalmiddel zou worden geaccepteerd, waren anderen sceptisch. Zo ook de Salvadoranen zelf, welke niet allemaal even happig zijn op het gebruik hiervan vanwege de schommelingen in de waarde van Bitcoin. Daarnaast wijzen critici erop dat dit het witwassen van geld kan vergemakkelijken en de risico’s voor financiële instellingen vergroot.

Om het gebruik van de Bitcoin te stimuleren, krijgt iedere inwoner van El Salvador een bitcoin-portemonnee cadeau bij het openen van een rekening, inclusief $30 aan Bitcoin. Dit heeft erin geresulteerd dat dit land de afgelopen periode voor $17.5 miljoen aan Bitcoins heeft gekocht. Bitcoin kopen klinkt zo simpel, maar wat gaat er hier allemaal aan vooraf?

Bitcoin mining

Het kopen van Bitcoin, mining en blockchain. Wellicht dat je deze termen of een combinatie ervan ooit voorbij hebt horen komen maar eigenlijk niet precies weet wat het inhoudt. Wij zullen proberen dit zo simpel mogelijk aan je uit te leggen. 
We starten met de term blockchain, welke - zoals de naam eigenlijk al zo mooi zegt - bestaat uit een keten van blocks. Elk block is met elkaar verbonden en is gevuld met een bundeltje transacties. Daarnaast bevat elk block een hash (een soort vingerafdruk) van het vorige blok. Deze hash zorgt ervoor dat eigenlijk de gehele geschiedenis van de blockchain in het laatste block gebakken zit en wordt gegenereerd middels een ingewikkelde wiskundige formule. Wordt er dus een verandering aangepast in een eerder block, dan verandert de hash van alle blokken die hierna komen. Het valt dan dus ook direct op wanneer iemand iets aanpast in een transactie, oftewel een block.

 

Miners

Maar wie beheren deze blocks? Dit zijn de miners. Een miner is iemand die transacties toevoegt aan een blockchain, nadat deze gecontroleerd zijn. Hij of zij verzamelt een bundeltje transacties in een block en probeert vervolgens als allereerste de oplossing te vinden die nodig is om het block met transacties te publiceren. Heb jij als eerste de oplossing gevonden, dan krijg je als beloning nieuwe cryptocurrency. Het vinden van de oplossing, oftewel het berekenen van de hash noem je minen.
Dit minen klinkt misschien simpel, maar is het niet. Wat het namelijk lastig maakt, is het Proof of Work mechanisme. Dit mechanisme bepaalt hoe moeilijk het is om tot de juiste oplossing te komen en vereist dat de eerste X tekens van de oplossing een 0 moeten zijn. Dit zijn er minimaal 18, maar loopt op met de hoeveelheid computers (en dus concurrentie) die erbij komt. De oplossing wordt de nonce genoemd.

Zelf beginnen met minen

Wellicht dat het na het lezen van dit artikel begint te kriebelen en je graag zelf het minen eens zou willen proberen. Dit kan door zelf apparatuur aan te schaffen, of het simpelweg uit te besteden. Let er wel op dat je veel kennis en goed apparatuur nodig hebt wil je dit zelf doen, maar dat er ook een hoop oplichters op de markt aanwezig zijn wanneer je ervoor kiest dit uit te besteden. Voor welke optie je ook gaat, verdiep je van tevoren eerst goed in alle voor- en nadelen om teleurstellingen te voorkomen. 
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord