Verwijder direct deze acht Android-apps met malware

© CIDimport

Verwijder direct deze acht Android-apps met malware

Geplaatst: 17 maart 2020 - 16:57

Aangepast: 17 november 2022 - 09:59

Partnerredactie

Beveiligingsonderzoekers van het bedrijf Check Point hebben twee families van malware in apps op de Google Play Store gevonden. Het gaat om een al bekende familie onder de naam Joker en een nieuwe malware genaamd Haken. Het merendeel van de geïnfecteerde apps is gericht op kinderen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Malware op smartphones is geen nieuw fenomeen, maar toch is het een gevaar dat veel mensen blijven onderschatten. De smartphone wordt tegenwoordig gebruikt voor bankzaken, het bewaren van medische dossiers en de belastingaangifte, dus het is van groot belang om een telefoon veilig te kunnen gebruiken. Check Point, een bedrijf dat onderzoek doet naar beveiliging, heeft onlangs twee vormen van malware gevonden die deze veiligheid mogelijk in gevaar brengen.

Bij beide malware families gaat het om zogenaamde ‘clicker’-malware. Dit betekent dat de malware de input van het touchscreen nadoet en daarmee op advertenties klikt. Dat levert extra omzet op voor de maker van de app, maar er zijn nog veel gevaarlijkere toepassingen gevonden. De frauduleuze software is namelijk ook in staat om enorme hoeveelheden data te bekijken. Na de installatie van een app met dergelijke malware loop je het risico dat een hacker toegang krijgt tot alle gegevens die op jouw telefoon staan opgeslagen, inclusief alles dat op het scherm wordt weergegeven.

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Apps voor kinderen

De geïnfecteerde apps lijken op het eerste gezicht erg onschuldig en richten zich op doelgroepen die vaak slecht controleren of een app wel legitiem is. Het gaat om apps met zeer uiteenlopende functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan apps voor kinderen zoals Kids Coloring en Fruits Coloring Book, maar ook simpelere apps zoals een QR-code-scanner en een compass.

Dit zijn de acht apps die gevaarlijke malware op je telefoon installeren:

  • Ball number shooter

  • Compass

  • Fruit jump Tower

  • Fruits coloring book

  • Inongdan

  • Kids Coloring

  • qrcode

  • Soccer coloring book

Gebaseerd op Google’s publieke cijfers over het aantal downloads, schatten de onderzoekers dat de acht apps samen op minimaal 50.000 Android-apparaten zijn geïnstalleerd. Dat zijn er niet zo veel in verhouding met de miljoenen apparaten die gebruik maken van Android, maar de kans is groot dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Google heeft de apps inmiddels verwijderd van de Play Store, maar als je de apps al had geïnstalleerd blijven ze beschikbaar en dus ook een gevaar vormen. Mocht je de bovenstaande apps dus op je telefoon hebben staan, dan doe je er goed aan die direct te verwijderen.

Let wel op dat het in dit geval alleen gaat om de apps die op de Play Store zijn aangeboden door “Haken”. Niet alle kompas-apps en QR-code scanners zijn geïnfecteerd door de malware. Mocht je één of meer van de getroffen apps op je telefoon hebben staan, dan is het belangrijk om ook direct een virusscanner zoals Bitdefender Mobile Security voor Android te installeren. Hoewel je de applicaties zelf kunt deïnstalleren, is dat mogelijk niet het geval voor de malware. Hardnekkige virussen en malware blijven namelijk achter op de telefoon na het verwijderen van de app waar deze in mee kwam.

Vergeet naast het verwijderen van de apps en het installeren van een virusscanner ook niet om je bankafschriften en telefoonrekening te controleren op vreemde uitgaves en bedragen. De malware meldt de gebruiker namelijk aan voor abonnementen waar je waarschijnlijk geen interesse in hebt. Kijk dus goed welke bedragen er worden afgeschreven en waar die afschriften voor zijn. De afschriften worden soms vermomd als betalingen die op het eerste gezicht normaal lijken, maar een buitenlands rekeningnummer als bestemming hebben. In sommige gevallen is het eenvoudig om jezelf af te melden voor een abonnement waar je zelf geen toestemming voor hebt gegeven. Lukt dat niet, bel dan met je bank en/of de provider van je telefoonabonnement. In de meeste gevallen zijn die instanties in staat om je te helpen en mogelijk zelfs te beschermen tegen toekomstige frauduleuze afschrijvingen.

Je smartphone beschermen tegen malware

Vrijwel iedereen is op de hoogte van virussen en andere vormen van malware op desktops en laptops, maar dat smartphones ook kwetsbaar zijn voor dergelijke schadelijke software is voor veel mensen nieuw. Praktische apps zoals die van je bank of de overheid worden geïnstalleerd omdat ze zo handig zijn en vreemd ogende websites worden geopend zonder erbij na te denken. Kwaadwillende hackers maken daar maar al te graag gebruik van door malware te verstoppen in simpele apps die veel gedownload worden.

Vorig jaar trof UpstreamSystems nog de zogenaamde BearClod malware aan, die verborgen zat in apps die meer dan 10 miljoen keer zijn gedownload. BearClod is eveneens een clicker, maar lijkt minder gevaarlijk dan de nieuwe Haken malware. Toch meldt Check Point dat er nog steeds nieuwe apps met BearClod in de Google Play Store verschijnen. Volgens het bedrijf zijn er sinds het rapport van UpstreamSystems 47 nieuwe apps uitgebracht die samen meer dan 78 miljoen keer zijn geïnstalleerd! Ook deze apps zijn stuk voor stuk door Google verwijderd uit de Play Store.

Het is dus van uiterst belang om ook je mobiele apparaten goed te beschermen tegen virussen en andere kwaadaardige vormen van software. Dat doe je door het besturingssysteem altijd up-to-date te houden, maar in veel gevallen is dit niet genoeg. Gelukkig zijn er voor smartphones met het Android besturingssysteem virusscanners beschikbaar zoals Bitdefender. Hiermee ben je beschermd tegen potentiële aanvallen van hackers, virussen of andere malware.

De applicaties die worden aangeboden op de App Store van Apple zijn beter gecontroleerd op malware, maar dat betekent niet dat iPhones en iPads helemaal geen gevaar lopen. Ook op de mobiele apparaten van Apple is het daarom belangrijk om een virusscanner zoals Bitdefender te installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten