© CIDimport

Reviews van de redacties

Geplaatst: 8 oktober 2015 - 08:55

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:36

Redactie ID.nl

Tijdens de IFA in Berlijn in september 2015 introduceerde Avanca (winnaar van de Deloitte Technology Fast 50 award voor hardware) een nieuw merk: Ockel. Naast twee mini-pc’s – de Fusion C en Fusion H – en de nieuwe Nebula Android-mediaspeler toonde Ockel ook de Sirius B, een Windows 10-computer die nauwelijks groter is dan een smartphone. Hier lees je wat onze redacties ervan vonden.

Sirius B, getest door Computer!Totaal

Reviews van de redacties-15788703

© CIDimport

Tekst: Jeroen Boer

Pc's worden steeds kleiner, maar Ockels Sirius B kun je bijna een micro-pc noemen. De complete pc heeft ongeveer het formaat van een 2,5inch-schijf. De behuizing met aluminium zijkant en wit glanzende bovenkant is fraai vormgegeven en komt stevig over. De achterkant herbergt een HDMI-aansluiting, twee usb2.0-poorten en de voedingsaansluiting. Op de zijkant heeft Ockel een 3,5mm-geluidsuitgang, een 3,5mm-microfooningang en een MicroSD-kaartlezer geplaatst. De HDMI-kabel om de Sirius B aan te sluiten op uw monitor of televisie wordt netjes meegeleverd. De Sirius B ondersteunt maximaal een resolutie van 1920x1080 pixels (1080p). De beeldkwaliteit is zowel op een beeldscherm als televisie prima.

Tablet-hardware

De insteek van de behuizing is compleet anders, maar qua gebruikte hardware doet de Sirius B sterk denken aan Intels Compute Stick. Er is dezelfde Intel Atom Bay Trail Z3735F in combinatie met 2 GB RAM en 32 GB flashopslag gebruikt. Qua specificaties doet dat denken aan een tablet en daar is de Bay Trail-chip eigenlijk ook voor bedoeld. Van de 32 GB opslag is op ons testexemplaar ongeveer 12,75 gigabyte vrij voor eigen programma's en bestanden. Draadloos ondersteunt de Sirius B 802.11a/b/g/n met één antenne waarmee u in theorie 150 Mbit/s kunt halen. Ook ondersteunt de Ockel bluetooth 4.0. Een groot en fijn verschil met de Compute Stick is dat de Sirius B een slagje groter is en daardoor geen actieve koeling nodig heeft. Dat zorgt uiteraard mede voor de fraai ogende behuizing.

Geen dagelijkse pc

Een quadcore-chip op 1,33 GHz klinkt misschien krachtig, maar Intels Bay Trail is bedoeld voor tablets en erg veel kracht heeft de chip niet. Net als bij eerdere producten die we hebben getest op basis van Bay Trail lijkt Windows in eerste instantie best soepel te draaien. Er is een volwaardige Windows-versie en programma's openen vlot. Gaaat u de Sirius B wat serieuzer gebruiken, dan merkt u toch al snel dat het geheel kracht te kort komt. De hoeveelheid RAM-geheugen is met 2 GB te klein om lekker te multitasken en ook de processor komt bij veel taken al snel kracht tekort. Browsen is bijvoorbeeld geen heel fijne ervaring, websites laden relatief langzaam en scrollen verloopt zelfs stroperig. Als een soort noodoplossing voldoet het, maar de Sirius B is wat ons betreft zeker geen computer om echt op te werken. Daarbij mist sowieso echt snelle opslag, usb 2.0 voldoet niet voor een desktop-pc en ook de de wifi-verbinding is erg slecht. We hebben het getest met een ac-router, maar zelfs dan is slechts een netto-snelheid van 35 Mbit/s mogelijk. Voor pc-gebruik is dat wat ons betreft te langzaam, voor een mediaspeler is het prima.

Wel een mediaspeler

Als de Sirius B geen werk-pc is, waar is hij dan wel voor bedoeld? U las het misschien al een beetje tussen de regels door, we zien in de Ockel Sirius B vooral een mediaspeler of een manier om uw tv ´smart´ te maken. Bij het gebruik als mediaspeler zijn prestaties veel minder van belang. De Intel HD Graphics-gpu biedt namelijk hardwareversnelling voor de belangrijkste videocodecs. Wat ons betreft doet zelfs maar één soort mediabestand ertoe: een mkv-container die gebruikmaakt van de H.264-codec met Dolby Digital- of DTS-geluid. In de praktijk werkten dergelijke films in een 1080p-formaat prima. Ook een streamingdienst als Netflix werkt goed in 1080p en hetzelfde geldt voor YouTube. Ten opzichte van gespecialiseerde mediaspelers of een smart-tv-besturingssysteem krijgt u vooral flexibiliteit terug: de Sirius B draait op Windows waar u naar hartenlust lekker in kunt tweaken. Zorg wel voor een handige bediening, bijvoorbeeld voor een mini-toetsenbordje met ingebouwde touchpad.

Pluspunten: Fraaie behuizing, compact, windows 10, HDMI-kabel meegeleverd.

Minpunten: Langzaam, slechte wifi.

Voor meer informatie: www.ockelproducts.com/nl

 

Fusion C, getest door Computer Idee

Reviews van de redacties-15788192

© CIDimport

Tekst: Tijs Hofmans

De Ockel Fusion C is een mini-computer die op Windows 10 draait, en daarmee erg geschikt is als kleine mediaspeler in de huiskamer. Hij is via de een hdmi- of vga-poort aan te sluiten op ieder beeldscherm, bij voorkeur een televisie. Het design is mooi, met een zwarte houten behuizing en een zilveren rand aan de voorkant. Dat zorgt ervoor dat u de Fusion C bijvoorbeeld in een kast in de kamer kunt zetten zonder dat hij uit de toon valt; ‘m verstoppen achter de tv hoeft niet. De zijkanten zijn dan weer wat minder mooi: aan de linkerkant zitten een opzichtige (maar nodige) ventilatoren, aan de rechterkant zitten drie usb-poorten. Bovendien zit er een lelijke wifi-antenne aan de linkerkant. We snappen het nut er wel van, maar echt mooi vinden we het niet.

Plug and play

Omdat de Ockel op Windows 10 draait, werkt het apparaat plug-and-play. Stekker erin, hdmi-kabel aansluiten, en voilà, u zit in het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Dat de Ockel op Windows 10 draait is prettig, want het betekent dat u niet gebonden bent aan de afgesloten omgevingen van bijvoorbeeld Android, of het beperkte aantal plug-ins van Kodi. Wilt u Netflix kijken, dan kan dat via de browser. Wilt u daar een vpn bij zetten, dan gebruikt u het programma dat u daar normaal ook voor gebruikt.

Geen resolutie

Niet alles aan de Ockel werkt perfect. Wij hadden problemen met de beeldweergave. Op een full-hd-tv bleef de resolutie steken op 1280×1024, of de taakbalk viel net buiten beeld. Dat laatste is nog op te lossen, maar we kregen de resolutie op geen enkele manier op full-hd op onze tv.

Alleen usb 2.0

Ook is het jammer dat de usb-uitgangen slechts 2.0-poorten zijn. Dat is genoeg om een muis of zelfs een harde schijf aan te hangen, maar het maakt de Ockel geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld een laptop.

Conclusie

De Ockel Fusion C is een mini-computer die moeiteloos Windows 10 draait en er prima uitziet. Maar dan moet hij wel de resolutie in één keer goed hebben.

Pluspunten: Mooi, krachtig, Windows 10.

Minpunten: Resolutie is niet goed op verschillende schermen, lelijke antenne aan de zijkant.

Voor meer informatie: www.ockelproducts.com/nl

 

Fusion H, getest door PCM (20% early bird korting)

Reviews van de redacties-15788707

© CIDimport

Tekst: Mark Gamble

Van Avanca ontvingen we de Fusion H: een klein rechthoekig kastje dat ons nog het meest doet denken aan een kleine switch. Het gaat hier nog om een van de eerste testmodellen van dit apparaat. De voorkant van het kastje oogt simpel, maar dat is juist effectief: alleen een aanknop verraadt dat we hier te maken hebben met een computer. De Ockel Fusion H heeft wat lagere specificaties dan de MSI Cubi. In de Fusion H vinden we een Intel Atom Z3735F quadcore-processor op 1,33 GHz en 2 GB werkgeheugen. Qua opslag is gekozen voor het snelle eMMC-geheugen van 32 GB, waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd.

Opslagcapaciteit

Uitbreiden van de opslagcapaciteit kan bij de Ockel heel eenvoudig, want aan de linkerzijde is namelijk een afgeschermde 2,5 inch drive bay te vinden, waar u eenvoudig een harddisk of ssd in kunt plaatsen. Dat is handig, want zo hoeft u het kastje niet open te maken. Nadeel is wel dat deze drive niet direct via een aparte sata-controller wordt aangestuurd, maar via een langzamere usb-controller. En dat geldt overigens voor alle andere aansluitingen; in tegenstelling tot de MSI wordt in de Ockel alleen gebruikgemaakt van een usb 2.0-controller en dito poorten. Aan de rechterzijde zijn drie usb 2.0-poorten aanwezig en aan de achterkant vinden we een micro-sd-sleuf voor het plaatsen van een sd-kaartje. Ook is er een hdmi-poort, een lan-poort en zelfs een heuse vga-poort aanwezig. Dat is een opmerkelijke keuze; het kan handig zijn als er een scherm moet worden aangestuurd dat niet is voorzien van hdmi, maar een dvi-poort was wellicht een betere keuze geweest. De Ockel heeft een 100 Mbit-netwerkpoort en een enkele antenne voor wifi. Helaas ondersteunt de wifi-chip niet de snellere ac-standaard.

Geheugenuitbreiding

De Fusion H kun je niet van meer geheugen voorzien: de 2 GB is vastgezet op het moederbord en er zijn ook geen extra sloten voor meer geheugen. Wat dat betreft moet u deze mini-pc dus echt voor de wat eenvoudigere taken gebruiken. Een 64-bits-versie van Windows 10 kunt u er bijvoorbeeld al niet op installeren, maar tijdens het werken met de voorgeïnstalleerde 32-bits-versie van Windows 10 Home werkte het systeem lekker vlot. De Atom Z3735F-processor is daarvoor krachtig genoeg, maar als u bijvoorbeeld aan de slag gaat met videobewerking of u wilt het kastje gebruiken als mediacenter voor onder de televisie, dan is deze processor daar niet krachtig genoeg voor. 

Voor meer informatie: www.ockelproducts.com/nl

Wil jij 20% early bird korting ontvangen op Ockel Fusion H? Ga dan naar ockelproducts.com/computertotaal 

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten