Review: Intel 7e generatie Core-processors 2017-01-25T13:56:14

Review: Chromecast Ultra

Windows 10-pc straks te vergrendelen via smartphone

Review: Intel 7e generatie Core-processors

Weer een nummertje hoger

Review: Intel 7e generatie Core-processors

Een nieuw jaar, een nieuwe serie processors van Intel. Notebooks met de zevende generatie Core-processors waren al kort voor de jaarwisseling te koop, maar in januari introduceerde de processorgigant officieel de nieuwe modellen.

De zevende generatie Core-processors zijn in de wandelgangen ook bekend onder de codenaam ‘Kaby Lake’, maar in de winkel zijn ze te herkennen aan het cijfer 7 waarmee ze beginnen. Zo kunt u daar systemen aantreffen met bijvoorbeeld een Core i7-7300U processor, waar de vorige generatie met een zes begon, bijvoorbeeld i7-6300U.

Iets sneller

Het voornaamste wapenfeit van de nieuwe modellen is dat ze weer iets sneller zijn dan de voorlopers. Hooguit zo’n tien procent sneller, op basis van onze tests. Of u dat gaat merken, wagen we eerlijk gezegd te betwijfelen. Voor reken-intensieve taken in omgevingen waar elke minuut tijdwinst telt, allicht. Voor huis-tuin-en-keukengebruik zal het weinig verschil maken. Qua opbouw – in jargon: architectuur – is deze generatie dan ook identiek aan de zesde. Alleen de kloksnelheden zijn wat opgevoerd. Ook is de ingebouwde videokaart is iets sneller, maar nog altijd niet voldoende krachtig voor moderne spelletjes.

Soepelere video

De enige verandering bij de nieuwe Intel-processors waarvan u mogelijk iets merkt is de toevoeging van een zogenaamde hardware-encoder en -decoder voor 10bit-h.265-video’s, en een hardwaredecoder voor vp9. Dit zijn moderne videocodecs voor online video in hoge resoluties. YouTube maakt steeds meer gebruik van vp9, dus soepele weergave hiervan dankzij een stukje gespecialiseerd silicium op de nieuwe chip is mooi meegenomen. Ook h.265 wordt als opvolger van h.264 steeds meer toegepast.

Vervangen?

Hebt u nu een pc op basis van de zesde – of zelfs vijfde – generatie Core-processors van Intel, dan zal een nieuw model op basis van deze recentste editie weinig toevoegen, uiteraard ervan uitgaande dat u in dezelfde prijs- en dus prestatieklasse shopt. Was u toch al op zoek naar een nieuw systeem, dan kunt u wanneer u dit leest vermoedelijk al bijna niet meer om ‘Kaby Lake’ heen. Mocht u echter een uitlopend model van de vorige generatie overwegen, dan is dat ook nog altijd een prima keuze: de opvolgers weten zich niet echt te onderscheiden.

Conclusie

Incrementele verbetering is vooral interessant voor winkels die wat nieuws willen bieden, maar echt nieuw is het niet.

Pluspunten
Weer wat meer prestaties voor uw geld.
Minpunten
Weinig verbetering ten opzichte van de vorige generatie.

Adviesprijs: vanaf ca. € 129,– voor een Core i3

Voor meer informatie: www.intel.com


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord