Review: iPhone 6 Plus, groot en goed 2014-10-27T16:27:39

Batman speelt Steve Jobs in biografieverfilming

Malware gevonden in advertenties Dumpert en Yahoo

Review: iPhone 6 Plus, groot en goed

Is het nou te groot of niet?

Review: iPhone 6 Plus, groot en goed

Eigenlijk kun je nooit iets goeds schrijven over een iPhone. Als je het een goed apparaat vindt, dan ben je een Apple-fanboy, maar vind je het niks, dan ben je een Android-fan die Apple per definitie niet kan waarderen. Het is daarom een herculiaanse opgave om een gedegen review te schrijven over de iPhone 6 Plus, maar laten we toch een poging wagen: de iPhone 6 Plus is een toptoestel, mits je de grote maat kunt waarderen en je de beperkingen van iOS geen probleem vindt.

De iPhone 6 Plus is het grotere broertje van de 'normale' iPhone 6. Het toestel is een heel stuk groter, en dat is de meest opvallende verandering aan de iPhone. Zelfs Apple, dat jarenlang riep dat consumenten toch echt geen grote telefoons willen hebben, is gezwicht voor de populariteit die andere enorme toestellen als de Samsung Galaxy S5 of de HTC One M8.

De grootste vraag die er toe doet als je de iPhone 6 Plus wil kopen is: "Is hij niet te groot?" Die vraag is niet objectief te beantwoorden - je vindt de 6 Plus fijn of je vindt 'em niet fijn.

Om toch een poging te doen, hebben we deze slideshow gemaakt. We gingen langs de redactie, de klantenservice, de sales-afdeling en de vormgeving op om zoveel mogelijk personen te fotograferen die de iPhone vasthouden. Zo krijg je van een diverse groep van 34 mensen, zowel mannen als vrouwen, groot en klein, dik en dun, te zien hoe de iPhone 6 Plus eruit ziet in je hand.

Meer dan de maat

Natuurlijk heeft de iPhone 6 Plus meer te bieden dan alleen de maat. Als we het toestel nader bestuderen, zien we een apparaat dat er wat anders uitziet dan zijn voorgangers. De iPhone 6 Plus heeft ronde hoeken, en ook de randen zijn beter afgerond. Daardoor heb je niet langer het idee dat je een blok vasthoudt, maar een stijlvol prettig toestel.
Het apparaat is afgewerkt door een sterk aluminium, en ja, dat is te buigen. Daar moet je echter veel kracht voor zetten, en na 'bendgate' kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat iemand echt per ongeluk zijn toestel om heeft gebogen.

De knoppen van de 6 Plus zijn anders dan de voorgangers. De belangrijkste verandering is dat de aan/uit-knop dit keer aan de zijkant van het toestel zit in plaats van bovenop. Dat is logisch vanwege de grootte, want nu is het scherm gewoon te ontgrendelen met één hand.

Ook de volumeknoppen zijn iets anders - dat zijn nu langwerpige knoppen, en ook het schuifje aan de zijkant waarmee je het volume of de schermrotatie kunt inschakelen is breder geworden. Heel spectaculair is dat niet, maar de knoppen passen zo wel wat beter bij de rest van het afgeronde design. De homeknop (met TouchID-vingerafdrukscanner) is precies hetzelfde gebleven.

Snelle processor

De processor van de iPhone 6 Plus is een stuk minder sterk dan die van de meeste Android-telefoons. De dualcore-processor heeft 'slechts' 1,4 GHz, maar dat betekent niet dat het toestel daarom langzamer is. Omdat Apple zowel de hard- als de software bouwt, werken de diverse onderdelen beter met elkaar. Daardoor heb je met de iPhone een toestel dat net zo snel is al je van Apple gewend bent - iOS loopt ook op de iPhone 6 Plus bijna zonder lag.

Wat wel een nadeel is, is het weinige werkgeheugen. Met slechts 1 GB aan RAM komt het nog steeds net te vaak voor dat apps zoals Safari niet in de achtergrond verversen, wat multitasken soms frustrerend maakt. Maar hey, dat zijn we al sinds de originele iPhone gewend.

Accu: makkelijk een dag mee

De iPhone 6 Plus heeft fysiek een grote accu van 2915mAh. Vroeger had de iPhone altijd een redelijk kleine accu, wat op zichzelf nooit erg was omdat Apple via iOS bepaalde trucjes uithaalt om de batterijduur te verdelen over verschillende processen. Omdat de iPhone 6 Plus zo'n fysiek groot apparaat is en de accu ook groter is, krijg je erg veel batterijduur uit het toestel. Tijdens gewoon dagelijks gebruik konden we er makkelijk anderhalve dag mee rondlopen, en als je het toestel niet veel gebruikt haal je er met een beetje moeite ook wel 2 dagen uit. Maar waarom zou je maar zo weinig met zo'n toestel spelen...?

Goede camera

De camera van de iPhone 6 Plus heeft een geweldige camera, beter dan die van zijn kleinere broertje. Dat komt met name door de optische stabilisator, die kleine handbewegingen tegenhoudt. Daardoor maak je in de praktijk altijd wel een duidelijke foto.

Die stabilisatie maakt het ook mogelijk om veel handmatige instellingen toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de sluitersnelheid instellen, en daarmee ook de iso-waarde. Daardoor is de iPhone 6 Plus-camera uitermate geschikt voor in het donker.

Het aantal megapixels van de camera valt wel tegen, dat zijn er slechts 8. Maar voordat je daarover in paniek raakt, besef je dan wel dat Apple een paar handige trucjes in de camera heeft gezet om die foto's alsnog erg scherp te maken. Zo zijn de pixels wellicht groter, maar ook beter belicht. Bovendien helpt de stabilisatie van beelden om foto's alsnog scherp te maken. Al met al vallen de 8 megapixels best mee, maar je moet er geen posters van uitprinten.

Wat bovendien ook opvalt is dat de fysieke cameralens van de 6 Plus uitsteekt uit het model. Daardoor kan die makkelijk beschadigen als je 'em gewoon op z'n achterkant neerlegt, en dat is zonde. De redenatie is logisch (de optische beeldstabilisatie is nodig), maar toch voorzien we daar problemen mee in de toekomst, zeker voor mensen die niet altijd even voorzichtig met hun toestel zijn...

iOS 8: goed, maar met kinderziekten

De iPhone 6 en 6 Plus zijn de eerste toestellen die in de winkel liggen met Apples nieuwe besturingssysteem iOS 8 standaard geïnstalleerd, al kun je het mobiele OS ook inmiddels op oudere iPhones en iPads zetten. iOS 8 heeft niet de uiterlijke metamorfose ondergaan als bij de overgang van 6 naar 7, maar komt met vooral nieuwe, kleine tweaks die het geheel net iets volwassener maken. Ook is het besturingssysteem wat vrijer geworden, waardoor je bijvoorbeeld je eigen toetsenbord kunt uitkiezen.

Toch heeft iOS 8 nog wat nare kinderziekten. Vooral de wifi-verbinding blijft een probleem, wat al sinds de introductie van het OS bekend is. Niet alleen is het draadloze internet traag, ook het menu waarop je het wifi inschakelt doet soms helemaal niets. In dat geval blijft de telefoon maar zoeken, ook als je het wifi-schuifje aan- en uitzet. Ook het draaien van het scherm werkt niet altijd even soepel. Wanneer je de telefoon ondersteboven uit je broekzak haalt en ontgrendelt, staan de icoontjes op hun kop. Je moet dan het scherm opnieuw aanzetten om ze om te laten draaien. Dat soort kleine, vervelende details zorgen er wel voor dat je je al snel ergert.

Buiten dat werkt iOS 8 wel erg snel, zoals je dat gewend bent van Apple. Bovendien heeft iOS nog steeds het grootste aantal beschikbare apps waardoor je je telefoon helemaal vol kunt zetten met goed afgewerkte applicaties.

Het is fijn dat Apple vooral de ontwikkelaars wat vrijer laat in hun werk, want je kunt nu bijvoorbeeld externe toetsenborden installeren. Dat is oneindig veel beter dan het toch niet heel goede standaard-toetsenbord van iOS, maar met het installeren van Swipe of Swiftkey zijn die problemen zo opgelost.

Wel merk je dat ontwikkelaars nog moeite hebben met de verschillende maten iPhones. Waar er tot voor kort nog gewoon één iPhone was, moeten app-bouwers ineens rekening houden met verschillende maten voor de iPhone 4(S), de 5(s), de 6 én de 6 Plus. Veel apps zijn daar inmiddels al op aangepast, een enkeling nog niet, en dat kan wel eens jammer zijn - zeker als je ooit al betaald hebt voor een app.

Prijs

De iPhone 6 Plus is in alle varianten 100 euro duurder dan de iPhone 6. Voor de varianten met meer geheugen dan het standaardmodel van 16 GB (64GB en 128 GB) betaal je respectievelijk 100 en 200 euro meer, waardoor de duurst mogelijke iPhone 6 Plus duizend euro kost.
 

Grootte Prijs
16 GB  799,-
64 GB  899,-
128 GB  999,-

 

 

Specificaties

 

 

Display 1920 x 1080 full HD
  5,5 inch - 14 centimeter
  401 pixels per inch
  Saffierglas
   
Geheugen 16/64/128 GB
   
Werkgeheugen 1 GB
   
Camera 8 megapixels
  3264 x 2448 pixels
  Optische beeldstabilisaties
  Dubbel LED flits
   
Chip Aple A8
  Dualcore 1,4 GHz
   
Accu 2915 mAh
  Niet vervangbaar
   
Extra NFC
  Vingerafdrukscanner

 

Conclusie: wil je deze telefoon?

Als je van Apple houdt en iOS gewend bent, dan is de iPhone 6 Plus het beste dat je kunt kopen. Het toestel is in alle opzichten hetzelfde als de iPhone 6 (op de optische beeldstabilisatie van de camera na), en dat betekent snel en met een helder scherm.

Het enige dat je je moet afvragen is of je de maat aankunt. Is de iPhone 6 Plus niet te groot? Dat is een vraag die wij niet kunnen beantwoorden, en eentje waar je alleen het antwoord op vindt als je het fysiek geprobeerd hebt. Let erop dat je het toestel vrijwel niet met één hand kunt bedienen, en bedenk jezelf of je dat vaak doet en wilt. Maar buiten dat is de iPhone 6 Plus een toptoestel.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord