© CIDimport

Review: Lenovo Yoga Book

Geplaatst: 8 februari 2017 - 11:41

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:10

Redactie ID.nl

De Lenovo Yoga Book is een bijzonder apparaat. De 25,4 centimeter (10 inch) minilaptop met Android heeft geen fysiek toetsenbord, maar een drukgevoelige plaat met oplichtende toetsen. Zet u die uit, dan kunt u erop tekenen, ook met pen en papier. De Yoga Book digitaliseert uw (aan)tekeningen en slaat ze online op. Dat klinkt vernieuwend, maar werkt het ook echt?

De Yoga Book-serie van Lenovo staat bekend om het flexibele ontwerp en dat geldt ook voor het nieuwste model. U kunt de convertible in verschillende standen zetten, wat door zijn geringe dikte (minder dan een millimeter), lage gewicht (690 gram) en aanraakgevoelige scherm (touchscreen) erg handig is. Over de duurzaamheid van het metalen apparaat hebben we echter onze twijfels: af en toe er klinken vreemde kraak-geluiden uit de hoeken en het toetsenbord is aardig in te drukken. De hoeveelheid aansluitingen is eveneens wat mager voor een convertible, met micro-hdmi, een micro-sd-slot en een verouderde micro-usb-poort voor opladen.

Drukgevoelig toetsenbord

Zoals gezegd ontbreekt een fysiek toetsenbord. In plaats daarvan gebruikt de Yoga Book een drukgevoelige glasplaat waar toetsen op geprojecteerd worden, maar daar zijn we niet over te spreken. Typen voelt onnatuurlijk aan en gaat niet zo snel op de kleine toetsen. Ook het kleine trackpad is onhandig en niet fijn in gebruik.

Daar staat tegenover dat de toetsen van de Yoga Book met één druk op de knop verdwijnen, en de glasplaat ingezet kan worden voor schrijf- en tekendoeleinden. Lenovo levert een drukgevoelige pen mee waarmee u vrij precies kunt schrijven en tekenen, en het resultaat direct terugziet op het beeldscherm.

U kunt ook een inktvulling in de styluspen drukken, een los papier(tje) op de glasplaat leggen en zo traditioneel schrijven of tekenen. De resultaten verschijnen niet alleen op papier, maar ook op het scherm. Het digitaliseren zorgt ervoor dat u uw (aan)tekeningen snel online kunt delen of dient als back-up voor wanneer u uw papieren versie kwijtraakt. De accuraatheid en kwaliteit van de digitale variant is bijna gelijk aan het origineel en dat is indrukwekkend.

Het beeldscherm oogt door de full-hd-resolutie scherp genoeg. De ips-technologie zorgt voor goede kijkhoeken en de helderheid is ruim voldoende, maar de kleurweergave had iets beter gekund.

Tegenvallende accuduur

Lenovo heeft de Yoga Book uitgerust met krachtige hardware. De processor is afkomstig van Intel, een Atom x5-Z8550, en het werk- en opslaggeheugen is 4 GB en 64 GB groot. De convertible draait dan ook vlot en handelt apps en multitasken zonder problemen af.

De accuduur maakt minder indruk: bij normaal gebruik gaat het apparaat zo’n zeven uur mee. Het afspelen van films is energiezuiniger en rekt de accuduur tot negen uur. Veel concurrenten houden het nog wat langer uit.

Software: drie keuzes

De Yoga Book wordt geleverd met Android, en is ook in een Windows 10-variant te koop. Die kost honderd euro meer en is verder identiek aan de Android-versie. Later dit jaar volgt een derde variant met Chrome OS, dat bekend is van de goedkope Chromebook. Voor nu concentreren we ons op Android, de software die op ons testmodel staat. De gebruikte Android-versie, 6.0 Marshmallow, is door Lenovo wat aangepast voor het schermformaat en werkt gebruiksvriendelijk. De handvol voorgeïnstalleerde apps zitten – op McAfee Antivirus na – niet in de weg, maar we vinden het jammer dat de Yoga Book niet van de nieuwste software is voorzien. Android 7.0 Nougat is sinds augustus 2016 uit en biedt een verbeterd ontwerp met handige vernieuwingen, waaronder het draaien van twee apps tegelijk. Dat komt goed tot zijn recht op een tablet, maar de Yoga Book ontvangt de Android-update naar verwachting pas over enkele maanden.

Conclusie

Een futuristische convertible die bedoeld is voor creatieve gebruikers.

Pluspunten
Innovatief concept, handig tekentoetsenbord, goede hardware.
Minpunten
Matig typen, relatief weinig aansluitingen, minder goede accuduur.

Adviesprijs: vanaf € 499,– (Android wifi-uitvoering)

Voor meer informatie: www.lenovo.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten