© CIDimport

Review: LG G4

Geplaatst: 22 september 2015 - 11:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:45

Redactie ID.nl

De LG G4 is tot op zekere hoogte een doorontwikkeling van de G3 van vorig jaar. LG heeft haar designers niet al te zwaar belast bij de ontwikkeling van dit toestel.

Gebleven zijn het bijna 14 centimeter grote scherm (5,5 inch) met een resolutie van 2560x1440 pixels, al is de kwaliteit van dit paneel een stuk beter. De knoppen en aansluitingen zitten daarnaast ook allemaal op dezelfde plaats als bij de G3. Dat houdt dus ook in dat de aan/uit-knop en de volumeknoppen achterop zitten, onder de cameramodule. De aan/uit-knop hoeft u gelukkig zeer weinig te gebruiken, aangezien u het toestel uit stand-by kunt halen door er twee keer achter elkaar op te tikken. Tijdens het installatieproces kunt u hier zelfs een uniek patroon aan toewijzen. Het opvallendst aan het uiterlijk van de G4 is eigenlijk niet dat hij voorzien is van een lichte curve, maar dat u de mogelijkheid hebt om een exemplaar met een lederen (bruin of zwart) achterkant te kopen, compleet met luxe ogend stiksel. Kiest u hiervoor, dan moet u wel bereid zijn om 50 euro meer uit te geven.

Achterkant afneembaar

Als enige van de gevestigde smartphonemerken in Nederland kiest LG er ook bij de G4 weer voor om de achterkant afneembaar te maken. Dat betekent dat u de accu kunt vervangen. Onder de achterkant kunt u daarnaast ook nog een micro-sd-kaartje plaatsen. Standaard beschikt het toestel over 32 gigabyte aan interne opslag. Met deze twee beslissingen wil LG zich onderscheiden van met name Samsung. Dat andere Koreaanse bedrijf bood die mogelijkheden ook altijd, maar besloot voor de Galaxy S6 en S6 Edge om daar vanaf te stappen.

Minder is beter

Voor de aansturing van de G4 heeft LG besloten om niet de Snapdragon 810 te gebruiken, maar de Snapdragon 808, een chip met twee rekenkernen minder (6 versus 8). Wat ons betreft is dat een verstandig besluit geweest. We hebben bij de HTC One M9 gezien dat die chip heel erg warm kan worden, terwijl al die rekenkracht eigenlijk helemaal niet nodig is om het toestel vloeiend te kunnen bedienen. De G4 voelt in de praktijk namelijk ook gewoon watervlug aan. Daarnaast is gebleken dat de accuduur ook vrij goed is.

Geavanceerde camera

Het meeste werk heeft LG gemaakt van de camera. Die heeft een sensorresolutie van 16 megapixel, wat op zich niets bijzonders is. Met een diafragmagetal van f1.8 is er een zeer lichtgevoelige lens gebruikt. Dit houdt in dat er relatief veel licht op de sensor valt, met name handig als er weinig omgevingslicht is. Optische beeldstabilisatie is eveneens van de partij, dus de sluitertijd kan vrij lang ingesteld worden zonder dat de foto’s bewogen zijn. Houdt u van het tot in de puntjes instellen van uw camera, dan kan dat. In de handmatige modus kunt u zaken zoals witbalans en iso-waarde instellen. U kunt er dan ook voor kiezen om zowel in jpeg als in raw te schieten. De dng-bestanden kunt u achteraf nog bewerken, om de resultaten zo goed mogelijk te krijgen. Let wel, de mogelijkheden met die bestanden zijn beperkter dan het geval is bij raw-bestanden van 'echte' camera's. Dat heeft ermee te maken dat sensors in smartphones simpelweg minder informatie kunnen absorberen. 

Conclusie

Met de G4 kan LG zich prima meten met de high-endtoestellen van dit moment. Met name de camera valt in positieve zin op; verder zijn het vrij voorzichtige vernieuwingen.

Pluspunten:

Camera, scherm, accu verwisselbaar, micro-sd-sleuf.

Minpunten:

Weinig vernieuwend, plastic variant oogt wat goedkoop.

Adviesprijs: € 649,– (plastic) / € 699,– (leer)

Voor meer informatie: www.lge.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten