© CIDimport

Review: LG G5

Geplaatst: 1 juni 2016 - 09:20

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:49

Redactie ID.nl

De smartphonemarkt is al enkele jaren volwassen. Dat betekent over het algemeen dat er weinig slechte producten meer op de markt komen, maar ook dat de innovatie er wel een beetje uit is.

LG probeert regelmatig een eigen draai te geven aan de toestellen die het bedrijf ontwikkelt. Vorig jaar stond bijvoorbeeld in het teken van een licht gebogen ontwerp. Dit jaar gooit het bedrijf het weer over een heel andere boeg en komt het met de G5, een modulair toestel. Dat wil zeggen: een toestel dat uit meerdere onderdelen bestaat en waar u zelf nieuwe onderdelen voor kunt kopen.

Verwisselbare accu

Zonder twijfel het meest opvallende aan de G5: het is mogelijk om de onderste rand los te koppelen van de rest van het toestel. Doet u dit, dan kunt u de accu eruit halen en die eventueel vervangen. Op zich een goede vondst, alleen had er nog net even iets langer over nagedacht mogen worden wat ons betreft. Zo is er maar aan één kant een bevestigingspunt aangebracht voor de onderrand. Dat betekent dat de aansluiting potentieel niet overal gelijk is. De kant waar geen bevestigingspunt zit, kan wat meer wijken dan de andere kant. Dat is niet iets dat we graag zien op een toestel in deze prijsklasse.

Friends

De bedoeling van dit modulaire design is echter niet alleen dat u makkelijk de accu kunt verwisselen. Nee, het is de bedoeling van LG dat u er als koper ook enkele zogeheten Friends bij aanschaft. Dat zijn modules die u na het verwijderen van de huidige onderkant kunt bevestigen. Vooralsnog is de keuze beperkt tot een Bang & Olufsen dac (digitaal-naar-analoog-converter) waarmee u alle audio opschaalt naar 32 bit-kwaliteit en een camerahandvat met cameraknoppen en 1000 mAh extra accucapaciteit. Hoeveel mensen hier daadwerkelijk extra geld aan gaan uitgeven, is nog maar de vraag, al is een cameramodule voor de enthousiaste fotograaf misschien interessant.

Matig paneel

LG bestaat uit veel verschillende bedrijfsonderdelen, waarvan LG Display er een is. Het is dan ook opvallend te noemen dat er in de G5 een zeer pover paneel is gebruikt. De resolutie van het ruim 13 centimeter (5,2 inch) grote scherm is met 2560x1440 pixels wat u mag verwachten op dit moment, daarover hebben we niets te klagen. Maar over de afstelling ervan hebben we wél enkele klachten. De maximale helderheid is relatief laag, de balans tussen de basiskleuren is zoek en de kleurtemperatuur is veel te hoog. Het resultaat is een scherm met voor alle kleuren met het blote oog zichtbare kleurfouten en een zeer duidelijke blauwzweem.

Bijzondere camera

Onder de motorkap gaat een Snapdragon 820 schuil, de snelste processor van het moment, dus op dat gebied zit het wel goed. Er is voorzien in vier gigabyte werkgeheugen en 32 gigabyte interne opslag. Verder heeft de G5 twee camera’s achterop. De ene is dezelfde als de prima module uit de G4 van vorig jaar; de andere is een speciale groothoekcamera, die een groter gebied op de foto kan zetten. Kwalitatief is het allemaal in orde, maar de camera van de G5 haalt het niet bij die van de huidige topper, de Samsung Galaxy S7. De accuduur is tot slot gemiddeld.

Conclusie

LG heeft met de G5 een gewaagd nieuw concept op de markt gebracht dat nog niet helemaal uitontwikkeld is. Het relatief matige paneel doet behoorlijk wat afbreuk aan het geheel.

Pluspunten:
Verwisselbare accu in aluminium behuizing, extra onderdelen aansluiten, krachtig.

Minpunten:
Beeldscherm, delen sluiten niet naadloos aan.

Adviesprijs: € 699,–

Voor meer informatie: www.lge.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten