Review: Samsung Gear 360 2016-08-03T08:05:19

Verloren apparaten terugvinden met Prey (2)

Leer drones besturen in Drone Arena van DJI

Review: Samsung Gear 360

Alles in beeld

Review: Samsung Gear 360

360 graden-camera’s zijn aan een opmars bezig. Eerder bespraken we in deze rubriek al de Ricoh Theta S en de 360Fly en nu komt ook Samsung met een dergelijke camera.

De Samsung Gear 360 is een bolvormig apparaatje met aan beide kanten een fisheye-camera die een kijkhoek heeft van iets meer dan 180 graden. De Gear 360 kan hierdoor foto’s en video’s maken waarbij letterlijk alles wat zich rondom de camera bevindt opgenomen wordt.

De Gear 360 kan bij het maken van foto’s direct beide beelden samenvoegen tot één panoramabeeld dat via bijvoorbeeld Facebook gedeeld en bekeken kan worden. Videobeelden worden opgenomen in maximaal 4k-kwaliteit, waarbij de Gear 360 de ronde beelden van beide camera’s naast elkaar in één videobestand opslaat. Wilt u deze video in 360 graden-modus bekijken, dan moeten deze beelden eerst verwerkt worden. Dat kan met de meegeleverde software, of met de Gear 360-app.

Alleen Galaxy S6 en S7

Addertje onder het gras is dat die app alleen werkt op de Samsung Galaxy S6 en S7 (Edge). Dat is deels begrijpelijk, want het bewerken van de video’s kost namelijk érg veel rekenkracht, wat dus een snelle smartphone vereist. Keerzijde van de medaille is dat het met andere telefoons ook niet mogelijk is om instellingen aan te passen, een preview van het beeld te krijgen en opnames te starten en stoppen. Bediening van de camera kan ook met knoppen op het apparaat zelf, maar dat is omslachtiger. De Gear VR is dus bruikbaar zonder Galaxy S6 of S7, maar het gebruiksgemak ligt zonder een van die smartphones aanzienlijk lager.

Beeldkwaliteit

Het grote voordeel van de Gear 360 boven de camera’s die we eerder testten is de beeldkwaliteit. De Gear 360 maakt 360 graden-foto’s met een resolutie van 25,9 megapixels: ruim 10 megapixels meer dan de Ricoh Theta S. Dat verschil is zichtbaar, maar bij video zien we nog grotere verschillen. Waar de videokwaliteit van de Theta S eigenlijk ronduit bedroevend is, laat de Gear 360 veel betere beeldkwaliteit zien. Dat komt vooral door de veel hogere resolutie: de Gear 360 neemt op in 4k in plaats van full hd. Dat geldt overigens alleen als u het ‘stitchen’ via de pc-software laat doen. Verwerking via de smartphone-app gebeurt op een iets lagere resolutie, met een iets minder scherp beeld als gevolg. Video’s kunt u direct via bijvoorbeeld YouTube of Facebook delen: beide sites ‘begrijpen’ het 360 graden-beeld en geven het correct weer. Hierbij kan de kijker het beeld tijdens het afspelen ronddraaien.

Bolletje

Het enige échte nadeel van de Gear 360 is zijn vorm. De bolvormige camera past niet fatsoenlijk in een broekzak en de bolle lenzen zijn weliswaar gemaakt van gehard glas, maar toch ligt het gevaar van krassen op de loer. Samsung levert de camera gelukkig wel met een zacht draagtasje, waarin de camera en de meegeleverde mini-tripod passen.

Conclusie

De Gear 360 is de beste (betaalbare) 360 graden-camera van dit moment, die vooral qua video veel hogere kwaliteit biedt dan de concurrentie. Jammer is dat het apparaat alleen optimaal werkt in combinatie met een Galaxy S6 of S7 smartphone.

Pluspunten:
Fotokwaliteit, videokwaliteit.

Minpunten:
Past niet in broekzak, Galaxy S6 of S7 nodig voor optimaal gebruiksgemak.

Adviesprijs: € 350,–

Voor meer informatie: www.samsung.nl


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord