LIVEBLOG: Wat is het laatste nieuws over de Europese roamingkosten?


De Europese Providers/Unie/Commissie/consumentenorganisaties willen de roamingkosten opnieuw wel/niet afschaffen/verlagen. Er is veel onduidelijk over de plannen omtrent roamingkosten in het buitenland, waarbij je extra moet betalen voor internetten in het buitenland. Eens in de zoveel tijd wordt er weer eens iets nieuws voorgesteld, wat de situatie niet veel duidelijker maakt. Hoe staat het er nu voor met de roamingkosten? Je leest het in dit liveblog.

 

5 juni 2015

De Consumentenbond is een petitie gestart waarin het burgers oproept te protesteren tegen de hoge roamingkosten. Met een petitie kan 'Europa' opnieuw gaan kijken naar de kosten.

 

 

4 maart 2015

De Europese lidstaten willen de roamingkosten toch niet helemaal afschaffen. Dat staat in schril contrast met wat het Europees Parlement wil. Tijdens een vergadering van de lidstaten werd besloten dat de roamingkosten weliswaar omlaag moesten, maar nooit helemaal worden afgeschaft. Dat zou namelijk te desastreus zijn voor de providers van verschillende landen, die daarmee veel inkomsten zouden verliezen.

 

 

17 februari 2015

De Europese lidstaten hebben een eerste voorstel gedaan over hoe de roamingbundel eruit moet komen te zien. Europese burgers moet niet minder dan 5 MB per dag krijgen om mee te kunnen internetten. Dat zou genoeg moeten zijn om wat te WhatsAppen of even je mail op te halen - zolang daar geen grote bijlagen bij zitten.

 

 

28 januari 2015

De Europese lidstaten zijn geen fan van het volledig afschaffen van de roamingkosten, blijkt uit een vergadering. Daarin zeggen de landen van de Europese Unie dat de roamingkosten niet helemaal moeten worden afgeschaft, maar dat burgers een kleine bundel krijgen waarmee zij in het buitenland mogen internetten of bellen. Over details zoals de grootte van die bundel en de kosten daarvan hebben de landen nog niet besloten.

Aanvankelijk moesten de kosten eind 2015 omlaag, maar dat is nu later geworden. De lidstaten hebben 2018 als nieuwe termijn aangehouden.

 

 

1 juli 2014

De eerste officiële verlaging van roamingkosten is een feit. Door wetgeving mogen providers in Europa nog maar maximaal 20 cent per MB vragen voor mobiel internet. Ook bellen en sms'en wordt goedkoper: 5 cent per minuut of 6 cent per sms.

Het voorstel is gedaan door EU-voorzitter Letland en ingezien door persbureau Reuters. Specificaties zoals het aantal MB's of belminuten waar het over gaat worden in het voorstel niet genoemd, maar het zou niet gaan om hetzelfde gebruik als in het thuisland of extreem hoog gebruik. Volgens het voorstel moeten de prijzen die worden berekend, nadat dit beperkt aantal minuten of MB's op is, voor klanten ook verlaagd worden, naar € 0,05 per minuut of MB, terwijl dat nu nog vier keer zo hoog is.

 

 

29 mei 2013

Het Europees Parlement eist dat Neelie Kroes de roamingkosten helemaal afschaft. Dat gebeurde op aandringen van Europarlementslid Lambert van Nistelrooij. De afschaffing moet volgens die motie "uiterlijk in 2015" rond zijn.

 

 

19 maart 2014

Het roamen moet goedkoper worden, eist Europarlementariër voor de Digitale Agenda Neelie Kroes. Zij wil dat de providers de roamingkosten vrijwillig helemaal afschaffen, waardoor de kosten niet duurder mogen zijn dan in een ander land. Het gaat echter niet om een motie of een wet. Kroes wil de providers er alleen 'toe dwingen'. "Sowieso ligt de afschaffing van roamingkosten voor mij vast", zegt ze, waarbij ze in het midden laat of het ook echt tot maatregelen komt.

 

 

28 februari 2012

Een commissie van het Europees Parlement heeft gestemd om de roamingkosten te halveren. Op dit moment zijn de roamingkosten nog 1 euro per MB, dus dat zou volgens de nieuwe plannen maximaal 50 cent per MB worden.

Er werd tijdens de stemming een voorstel gedaan (door PvdA-Europarlementariër Judith Merkies) om de extra kosten helemaal af te schaffen, maar die motie werd niet gehaald.