4 veilige functies van een smartwatch 2016-05-11T11:30:10

Review: Fresh ’n Rebel Powerbank Charging Station

Bloggen met Blogger (1)

4 veilige functies van een smartwatch

4 veilige functies van een smartwatch

We lopen inmiddels bijna 2 jaar met een smartwatch om onze pols, en eerlijk is eerlijk: We zijn niet meer zo enthousiast als we destijds waren. Het blijft vaak toch makkelijker om even je telefoon uit je broekzak te vissen, en al die notificaties zijn toch vaker hinderlijk dan handig. Toch hebben we een aantal handige features gevonden om je smartwatch te gebruiken voor je persoonlijke én digitale veiligheid. Hier zijn 4 functies om jezelf veilig te houden met een smartwatch.

Slimme vergrendeling met 'Smart Lock'

'Smart lock' ('slim slot') is een nieuwe functie in Android Lollipop (5.0) en hoger. De naam van de feature verklapt al wat het doet: Het is een slimmere manier om je telefoon op slot te houden. Dat betekent dat je telefoon altijd vergrendeld blijft, tenzij je een Smart Lock gebruikt. Dat kan een locatie zijn (je hoeft je telefoon niet te ontgrendelen als thuis bent), maar ook een apparaat dat je hebt gekoppeld aan je telefoon.

Dat betekent dat je een smartwatch kunt gebruiken als Smart Lock. Heb je je smartwatch om? Dan hoef je je telefoon niet te ontgrendelen met een pincode of een swipe-gebaar. Als je je telefoon echter verliest en die buiten bluetoothbereik van je smartwatch komt, dan gaat het slot erop en moet iemand je pincode kennen om je toestel te gebruiken.

Smart Lock is bedoeld als balans tussen veiligheid en praktisch gebruik, en dat werkt zeker met een smartwatch erg goed.

Wil je weten hoe je Smart Lock kunt activeren in Android Lollipop? Lees dan deze workshop..

Je verloren telefoon van een afstand vinden

Je kunt je smartphone van een afstandje vinden met je smartwatch

Androids 'Apparaatbeheer' is een fijne functie waarmee je je telefoon kunt vinden op Google Maps als je die kwijt bent. Vorig jaar breidde Google de feature uit naar Android Wear, al is dat een beetje beperkt. Als je 'Apparaatbeheer' hebt ingeschakeld voor je Google-account vind je op je smartwatch een nieuwe app, 'Find My Device'. Die laat je telefoon hard rinkelen, ook als die op stil staat.

Afhankelijk van het type smartwatch kan het zijn dat je de feature alleen kunt gebruiken als je binnen bluetooth-bereik van je toestel bent, maar sinds Android Wear vorig jaar wifi-ondersteuning kreeg kun je de feature ook vinden als je smartwatch verbinding heeft met internet.

Kinderen en ouderen in de gaten houden

Er is iets te zeggen voor het volgen van kinderen via smartwatches, maar als je er geen ethische bezwaren tegen hebt kun je slimme polsbandjes prima gebruiken om te achterhalen waar je kroost zich bevindt. Er is een verrassend grote markt aan smartwatches voor kinderen, maar de GizmoPal van LG is een goede start. Die is niet zozeer gericht op surveillance van je pubers, maar op kleuters die buitenspelen en niet te ver weg mogen rennen. Zo kunnen bezorgde papa's en mama's een reikwijdte instellen op de GizmoPal en een notificatie ontvangen wanneer het kind daar buiten komt. In veel andere toestellen, zoals de Kigo Watch, is ruimte voor een sim-kaart zodat het kind ook noodnummers kan bellen.
 

Smartwatches zijn handig om ouderen of kinderen in de gaten te houden

Een smartwatch is niet alleen handig voor kleine kinderen; ook ouderen kunnen een slim horloge goed gebruiken. Neem bijvoorbeeld de G2i Emergency Watch, die er niet alleen mooi uitziet maar ook werkt als een mobiele 'paniekknop'. Iemand die bijvoorbeeld gevallen is kan met de G2i een noodsignaal sturen naar hulpdiensten of familie.

Navigeren in de auto vanuit je pols

Navigatiesystemen zijn anno 2016 een overbodige luxe, want de beste navigatie heb je met je smartphone toch al altijd bij de hand. Navigeren met Google Maps is tegenwoordig net zo snel én heeft live verkeersinformatie, dus gebruiken we liever onze telefoon dan die ouderwetse TomTom. Maar een smartwatch is misschien nóg wel veiliger.

Google Maps heeft namelijk een goede ondersteuning voor Android Wear waarmee je goed kunt navigeren. Je krijgt dan een melding op je pols wanneer je een afslag moet nemen, en je ziet op een 'Card' hoe lang je een bepaalde route nog moet volgen. Dat is niet alleen handig, maar ook veiliger dan dat je op je telefoon moet kijken. En als je dat niet wil, kun je natuurlijk ook dit doen:


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord