Aan de slag met Ouderlijk Toezicht 2013-11-04T16:38:13

Overal bij uw NAS

Hou uw harde schijf in het oog

Aan de slag met Ouderlijk Toezicht

Aan de slag met Ouderlijk Toezicht

Internet is beslist een bron van kennis, maar het bevat ook heel veel zaken die voor jongere surfers beslist minder geschikt zijn.

Internet is beslist een bron van kennis, maar het bevat ook heel veel zaken die voor jongere surfers beslist minder geschikt zijn. Als ouder wilt u niet dat kinderen te jong met geweld, seks en ellende geconfronteerd worden. Windows 7 biedt gelukkig uitgebreide beschermingsopties.

 

1. Twee accounts

Om gebruik te kunnen maken van Windows 7 Ouderlijk Toezicht dient u over tenminste twee gebruikersaccounts te beschikken; één met administratorrechten voor u als ouder en één standaardaccount voor de kids. Hebt u dat toevallig al geregeld, dan kunt u nu direct door naar Stap 3. Om accounts te maken klikt u in het menu Start op Configuratiescherm. Zorg dat achter weer-geven op de optie Categorie is geselecteerd. Klik dan op de link Gebruikersaccounts wijzigen of toevoegen.

 

2. Wachtwoord

Het Windows 7 standaardgebruikers-account is al van het Administratortype. Voorzie dit account zonodig van een wachtwoord.

Om een nieuwe account aan te maken klikt u op de link. Een nieuw account maken, geef als accountnaam de naam van uw spruit op, zorg dat de optie Standaardgebruiker is geselecteerd en klik op Account maken. Klik aansluitend op de link Ouderlijk toezicht instellen en ga naar de volgende stap in deze workshop. Daar kunt u de eerste regel overslaan, want deze actie hebt u zojuist uitgevoerd.

3. Toezicht

Klik in het menu Start op Configuratiescherm, zorg dat achter Weergave de optie Categorie is gekozen en klik vervolgens op de link

Ouderlijk toezicht voor elke gebruiker instellen. Klik dan op een van de standaardgebruikers (in ons voorbeeld dus Jantje) om de opties voor Ouderlijk toezicht in te stellen.

4. Tijdslimiet

Windows 7 biedt drie verschillende methoden qua Ouderlijk toezicht: tijdsbeperking, leeftijdsbeperking en blokkeren van programma's. Voordat welke optie dan ook gebruikt kan worden dient u Ouderlijk toezicht eerst in te schakelen, schakel

daarvoor de optie Ingeschakeld: huidige instellingen toepassen in. Hiermee worden álle genoemde mogelijkheden in één keer geactiveerd, we beginnen met het instellen van een tijdslimiet.

5. Leeg raster

Klik op de link Tijdslimieten en u ziet een nog maagdelijk leeg raster, wat betekent dat de gebruiker op elk gewenst moment van de dag onbeperkt gebruik kan maken van de pc. Om hier verandering in te brengen, klikt u met de linkermuisknop op de blokjes die bij de uren horen waarin u niet wilt dat ons Jantje op de pc in de weer is. U kunt ook een aantal blokken tegelijk selecteren door te slepen, terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt. Om een blauw gemaakt blok weer wit te maken klikt u simpelweg nogmaals op een blok. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld een scholier toestemming geven om dagelijks twee uur in de avond achter de pc te zitten, de vrijdagavond iets langer en in het weekend desgewenst enkele uren meer. Klik op OK om het schema te bevestigen.

6. Spellen

Ouderlijk toezicht is ook te gebruiken voor het blokkeren of juist toestaan van bepaalde applicaties en natuurlijk spellen. Met name deze laatste categorie is aan vele wensen aan te passen, zo kunt u alle spellen blokkeren of alleen spellen die niet voldoen aan een bepaalde leeftijdscategorie. Ook kunt u als administrator per titel aangeven wat wel en niet is toegestaan. Klik op de link Spellen, waarna u Jantje bijvoorbeeld het gamen helemáál kunt verbieden door simpelweg de optie Nee in te schakelen bij de vraag Mag Jantje spellen spelen? Handig als de jongeman toch wat te vaak te vinden is achter de computer.

7. PEGI

Vindt u helemáál niet gamen misschien toch wat teveel van het goede, dan selecteert u de optie Ja onder de in de vorige stap genoemde vraag. Om te voorkomen dat onze 10-jarige Jan aan sappige seksscènes, bloederige doodslag en ander verderfelijk gedrag wordt blootgesteld, kan er dan wel een leeftijdsrestrictie ingesteld worden. Daarvoor gebruikt Windows 7 een bekend leeftijdgeschiktheidssysteem': het Europese PEGI. De meeste spellen zijn voorzien van een PEGIclassificatie, wilt u daarbij helemaal op safe spelen schakel dan vooral de optie Niet-geclassificeerde spelen blokkeren in. Punt is namelijk dat met name gedownloade spellen niet voorzien zijn van een classificatie.

8. Opties

Schakel nu het selectievakje in voor de categorie die nog veilig is voor Jantje. In ons voorbeeld is dat dus maximaal 7 jaar en

ouder, maar niet meer dan 12 jaar. Ergo: selecteer 7+ en Jantje kan alles spelen wat geschikt is voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar.

Aansluitend kunt u ook een of meer van de opties onder de lijst inschakelen om onplezierige verrassingen nog meer in te dammen Klik dan op OK om ook de alhier gemaakte keuzes te bevestigen en activeren. Door nogmaals op OK te klikken bent u weer terug in het hoofdmenu van Ouderlijk toezicht.

9. Per programma

Om helemaal precies te bepalen wat Jantje wel en niet mag doen op de pc kunt u per geïnstalleerd programma aangeven of uw kind
daar wel of geen gebruik van mag maken. Klik daarvoor op de link Specifieke programma's toestaan en blokkeren. In de daarop geopende stap kiezen we dan de optie Jantje mag alleen de programma's gebruiken die ik toesta. Wacht vervolgens even tot er een inventarisatie van software op de pc is gemaakt, waarna u in de lijst kunt selecteren wat er gebruikt mag worden. Deze mogelijkheid
dat uw kind in alle onschuld met vieze mannetjes in gesprek raakt. Hebt u een selectie gemaakt, dan volstaat een klik op OK om alles te activeren. Klik dan nogmaals op OK en sluit het venster met gebruikersaccount. Als Jantje nu aan de slag gaat met de pc, kunt u dat met een veilig gevoel toestaan.

Media Center

Vanaf de Home Premium-versie heeft Windows 7 Media Center ingebouwd, dit onderdeel heeft een eigen ouderlijk toezicht. In
Media Center gaat u daarvoor in het hoofdmenu naar Taken, selecteer aldaar Instellingen. In het nieuw geopende menu klikt u op Algemeen en daarna op Ouderlijk toezicht. Geef een 4-cijferige pincode op en doe dat nogmaals ter bevestiging. Onthoud deze code ook! Vervolgens kunt u wederom op classificatie gebaseerde toegangsrechten instellen.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 17, jaargang 2010.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord