Advies voor veilig surfen en downloaden 2013-11-04T17:02:31

Haal alles uit uw mail

Google test advertenties in Search Suggest

Advies voor veilig surfen en downloaden

Advies voor veilig surfen en downloaden

Er bestaan programma's die u waarschuwen voor gevaarlijke sites. Da's mooi, maar laat u vooral ook niet gek maken. Kortom: hoe gebruikt u zulke programma's het best? De twee bekendste programma's die websites analyseren op mogelijke gevaren zijn CallingID Link Advisor en McAfee SiteAdvisor. Beide hanteren een eigen databank met mogelijk gevaarlijke sites.

Er bestaan programma's die u waarschuwen voor gevaarlijke sites. Da's mooi, maar laat u vooral ook niet gek maken. Kortom: hoe gebruikt u zulke programma's het best? De twee bekendste programma's die websites analyseren op mogelijke gevaren zijn CallingID Link Advisor en McAfee SiteAdvisor. Beide hanteren een eigen databank met mogelijk gevaarlijke sites. Deze vullen ze aan met ervaringen van gebruikers die hun bijdrage kunnen leveren. Alhoewel er flink wat overlap zit in de lijsten met gevaarlijke sites die beide programma's hanteren zijn ze dus niet identiek. Het aardige is nu dat u ze zonder problemen naast elkaar kunt gebruiken voor extra veiligheid. Daarbij is het echter wel van belang dat u weet hoe u ze het best gebruikt, anders wordt u wellicht ten onrechte bang gemaakt. In deze workshop installeren we daarom beide programma's en laten we u het juiste gebruik ervan zien.

Stap 1

We beginnen met CallingID Link Advisor. Surf naar Callingid.com, download daar het programma voor uw besturingssysteem en installeer het. Na installatie zal het links voor u analyseren in onder andere Internet Explorer, Firefox, Outlook Express, Windows Mail, Thunderbird, Incredimail, Google Talk en Word. Het programma is te vinden als pictogram in uw Systeemvak. Rechtsklik hierop en zorg dat er geen vinkje staat bij Show Link Advisor only when Control key is pressed. Bekijk met uw browser (IE of Firefox) www.computeridee.nl en laat de cursor zweven boven het groene CallingID-logo. De eigenaar van de site verschijnt in beeld.

Stap 2

Laat u de cursor zoals hierboven zweven op het CallingID-logo, dan krijgt u informatie over de site waarop u zich bevindt. Na een klik op dit logo krijgt u aanvullende informatie.

Stap 3

Sluit het informatievenster en laat uw cursor zweven boven een willekeurige snelkoppeling op de pagina. Na eventueel een korte pauze verschijnt een - doorgaans groene - tekstballon met informatie over de pagina die u bereikt als u op die link klikt. Zo'n groene link kunt u veilig volgen.

Stap 4

Als CallingID nog bezig is de status van een site vast te stellen is de tekstballon grijs en ziet u de tekst Verifying. Als deze kleur niet binnen enkele seconden verandert, heeft CallingID geen informatie over de site en loopt u dus de zelfde risico's als wanneer u het programma niet had. Interessanter wordt het als de kleuren geel of rood verschijnen. Ga daarvoor naar www.google.nl, tik in het zoekvak de term 'warez' en ga tussen de resultaten op zoek naar een site met de naam www.warez.com. Laat de cursor boven de link zweven en een rode tekstballon verschijnt. Klik hierin op de naam CallingID en kies See Site Reports (IE- en Firefox gebruikers moeten rechtsklikken en kiezen voor See Link Advisor Site Reports). Er opent zich een nieuw browservenster.

Stap 5

Uit de Engelse tekst op deze pagina kunnen we opmaken dat er geen aantoonbare schade van deze site bekend is. Mocht u de site nu willen bezoeken en toch schade oplopen (virussen, spam, enzovoort) dan kunt u dat op deze pagina melden om anderen te waarschuwen. Wij sluiten echter dit venster en klikken op de rode tekst High risk van onze tekstballon om er achter te komen wat er dan zo gevaarlijk is. U ziet dat het vooral om het woord 'warez' (illegale software) gaat. Natuurlijk is dat verboden en er kunnen virussen of malware in zitten, maar zeker is dat niet. Het devies is dus opletten. De site in z'n geheel mijden is, zeker als u weet wat u doet, niet nodig. U moet een site dan ook alleen echt links laten liggen als een Site Report waarschuwt voor gevaarlijke en vervelende zaken die daadwerkelijk zijn waargenomen, zoals virussen of verzonden spam. Een gele code betekent sowieso bijna altijd dat u een site rustig kunt bezoeken. In zulke gevallen moet u alleen terughoudend zijn bij het afstaan van gegevens.

Stap 6

Naast Link Advisor is er SiteAdvisor van McAfee. Surf naar Siteadvisor.com en download daar het programma voor uw browser (oranje knop met de naam van uw browser en daarna de grijze knop voor het downloaden van de gratis versie). Sla op in een map naar keuze en installeer. Er verschijnt een nieuwe knop in uw browser en ook deze kleurt groen als de site waarop u zich bevindt veilig is.

Stap 7

Dat groene sites wederom veilig zijn zal duidelijk zijn. Helaas toont SiteAdvisor alleen een kleur voor de sites waar u zich bevindt en niet voor de sites waar u naartoe gaat (voor uitzonderingen zie verderop). Toch bent u redelijk veilig. Voor ├ęcht gevaarlijke sites moet u namelijk bewust een waarschuwing wegklikken. Bezoekt u een niet al te gevaarlijke site, dan verschijnt de rode tekstballon van SiteAdvisor prominent in beeld. Surf maar eens naar Elitesavers.com.

Stap 8

Klik nu in de rode ballon op Websitegegevens weergeven. Er wordt een nieuw browservenster geopend met een uitgebreide analyse van de gevaren. Zo ziet u dat de site downloads aanbiedt waarin adware is aangetroffen en volop linkt naar andere onbetrouwbare sites. Ook opent de site popup-vensters en slaat het cookies van derden op (als uw browser u daartegen niet beveiligt). Door dit soort gedetailleerde informatie besluiten we de site links te laten liggen.

Stap 9

Sluit het browservenster met SiteAdvisor en ga in het andere browservenster naar www.google.nl. Typ hier nogmaals 'warez', gevolgd door Enter. Zoals u ziet verschijnen achter alle zoekresultaten nu gekleurde bolletjes. Zet u hier de cursor op dan verschijnt een tekstballon met uitgebreidere informatie. Dat gebeurt ook wanneer u zoekt met Yahoo, maar bijvoorbeeld niet met een Nederlandse zoekmachine zoals Ilse.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord