Altijd vers van de pers met RSS - deel 1 2013-11-04T17:03:24

Electronic Arts biedt $2 miljard voor Take-Two

Altijd vers van de pers met RSS - deel 2

Altijd vers van de pers met RSS - deel 1

Altijd vers van de pers met RSS - deel 1

U kunt helemaal bij de tijd blijven door u te abonneren op een nieuwsfeed, bijvoorbeeld eentje van Computer Idee. Een nieuwsfeed is eigenlijk een soort van digitale telex die u altijd op de hoogte houdt van het allerlaatste nieuws. Een mooie naam voor dit systeem is RSS, wat staat voor Really Simple Syndication.

U kunt helemaal bij de tijd blijven door u te abonneren op een nieuwsfeed, bijvoorbeeld eentje van Computer Idee. Een nieuwsfeed is eigenlijk een soort van digitale telex die u altijd op de hoogte houdt van het allerlaatste nieuws. Een mooie naam voor dit systeem is RSS, wat staat voor Really Simple Syndication. Die term is moeilijk te vertalen, maar zou in fatsoenlijk Nederlands iets worden als ‘echt heel erg simpele nieuwsverzamelaar’. Vergeet die vertaling dan ook maar, RSS is voldoende om in het achterhoofd te houden. Steeds meer websites bieden RSS-‘feeds’ (zeg maar nieuwsstromen) aan; de meeste zijn gratis. Ook Computer Idee heeft een aantal RSS feeds voor u klaarstaan, keurig verdeeld in diverse categorieën. Om de feeds te kunnen lezen hoeft u tegenwoordig niet eens meer over speciale software te beschikken, al is dat wel het mooist. We gaan in deze workshop dan ook eerst op de simpele manier aan de slag met Internet Explorer 7 en de concurrerende browser Firefox. Om het verhaal helemaal af te maken komt ook een echte nieuwslezer aan bod, eveneens gratis. Maar wel met veel meer mogelijkheden én altijd paraat. Kortom: de keuze is zoals altijd aan u.

Stap 1

[afbeelding0]Eerst maar de heel simpele manier. De nieuwste browser van Microsoft, Internet Explorer 7, beschikt over een simpel ingebouwd nieuwslezertje. Met de nadruk op simpel; hij werkt alleen als er tenminste één browservenster is geopend. Dat is dan ook meteen het probleem van alle in de browser geïntegreerde nieuwslezers, maar wellicht is dat precies voldoende voor u. Sommige mensen houden er nu eenmaal niet van om om de haverklap lastig gevallen te worden met nieuws (dit kan nogal verslavend zijn namelijk). Mocht u overigens nog niet over Internet Explorer 7 beschikken, dan kunt u dit programma gratis downloaden vanaf de Microsoft website. Start IE7 en ga naar www.computeridee.nl. Klik aldaar in de bovenste horizontale menubalk op RSS feeds. U krijgt nu een nieuwe pagina te zien met een aantal nieuwsstromen. Door op een van deze links te klikken opent een pagina met de laatste nieuwsberichten in de gekozen categorie.

Stap 2

[afbeelding0]Een pagina met nieuwsberichten bestaat in eerste instantie uit een aantal koppen met een korte samenvatting daaronder. Wilt u het hele bericht lezen, dan klikt u op de kop. Erg interessant is de mogelijkheid om u binnen Internet Explorer op een feed te abonneren. Zodra er dan nieuwe berichten beschikbaar zijn, wordt de bijbehorende nieuwspagina automatisch geopend. Mits - zoals gezegd - er tenminste één ander Internet Explorer-venster actief is. Om u te abonneren op de gekozen feed klikt u op de link Abonneren op deze feed. In het dialoogvenster dat daarop opent hoeft u in principe alleen op de knop Abonneren te klikken, tenzij er bijvoorbeeld een onlogische naam of wel erg cryptische omschrijving achter Naam staat. U kunt dan zelf iets logischer intikken en alsnog op Abonneren klikken.

Stap 3

[afbeelding0]De feeds waarop u geabonneerd bent vindt u onder de Favorieten en die bereikt u weer door op de geeloranje ster linksboven in de knoppenbalk van Internet Explorer te klikken. Klik dan op Feeds en u krijgt een lijstje te zien met de RSS-feeds die u ooit hebt geactiveerd. Standaard controleert de nieuwslezer van Internet Explorer 7 maar één keer per dag op vers nieuws en dat is natuurlijk veel te weinig. U kunt echter per feed zelf aangeven hoe vaak u een controle wenst; klik daarvoor met uw rechtermuisknop op een feed en daarna in het geopende submenu op Eigenschappen. Wilt u van alle feeds tegelijkertijd de controlefrequentie instellen, dan klikt u op de knop Instellingen achter Standaardschema gebruiken. In het venster Standaardschema controleert u ten eerste of het  selectievakje voor de optie Feeds automatisch op updates controleren is ingeschakeld, waarna u met behulp van het keuzemenu achter Regelmaat de gewenste tijdsinterval kunt kiezen. Voor drukke nieuwssites is 15 minuten geen overbodige luxe. Klik op OK en nogmaals OK als u uw keuze hebt gemaakt Vanaf nu wordt u automatisch op de hoogte gehouden van nieuw nieuws in de feeds waarop u bent geabonneerd.

Stap 4

[afbeelding0]U kunt een feed waarop u bent geabonneerd uiteraard ook weer verwijderen. Dat gaat heel simpel door eerst weer op de favorietenster te klikken en daarna op Feeds. Klik met uw rechtermuisknop op de ongewenste feed en selecteer dan in het contextmenu de optie Verwijderen. Klik op Ja in het venster waarin u gevraagd wordt deze actie te bevestigen.

Stap 5

[afbeelding0]Het aardige in Internet Explorer 7 is dat u automatisch wordt geattendeerd op het feit of er op een door u bezochte site RSS nieuwsfeeds aanwezig zijn. Soms duurt het even, maar vaak al na een paar seconden verandert er een klein symbooltje direct rechts van de Homeknop van standaard grijs naar oranje. Althans, zodra er nieuwsfeeds beschikbaar zijn. U kunt dan op het kleine naar beneden gerichte pijltje rechts van deze knop klikken en een van de aanwezige feeds selecteren. Er opent dan weer een RSS-pagina waar u na een klik op Abonneren op deze feed snel een abonnementje op een nieuwskanaal kunt nemen.

Stap 6

[afbeelding0]In de populaire browser Firefox, gratis en Nederlandstalig te downloaden vanaf www.mozilla.com, werkt het al net zo makkelijk als in Internet Explorer. Als voorbeeld gaan we weer uit van www.computeridee.nl. Zodra u deze website bezoekt wordt het RSS-symbooltje helemaal rechts in de adresbalk oranje ten teken dat er een of meer feeds beschikbaar zijn op de site. Klik op het symbool en selecteer de feed waarop u een abonnement wilt. De bijbehorende nieuwspagina opent, waarna u op de knop Nu abonneren klikt. In het venstertje Live bladwijzer toevoegen klikt u tot slot ter bevestiging op de knop OK en uw abonnement is rond.

Stap 7

[afbeelding0]Zo op het eerste gezicht lijkt er, net als bij Internet Explorer, bar weinig schokkends gebeurd te zijn. Er is echter een nieuwe knop op de werkbalk met favorieten verschenen, in ons voorbeeld heet-ie  Computer Idee Nieuws. Door hierop te klikken krijgt u een keurig overzicht van alle in de feed aanwezige berichten; klik op een kop om het bijbehorende bericht te openen. Makkelijker kunnen we het niet maken, maar ook nu geldt weer dat de feeds alleen ontvangen worden als er tenminste één Firefox-venster is geopend.

Stap 8

[afbeelding0]Bent u een echte nieuwsjunk, dan is het beter om een onafhankelijke en zelfstandig werkende nieuwslezer te installeren. Deze is continu op de achtergrond actief en presenteert direct het allerlaatste nieuws zonder dat u een browser hoeft op te starten. Een wel heel mooie en bovendien kosteloze nieuwslezer is RSS Bandit. Zélfs geheel in het Nederlands, wat de werking nog simpeler maakt. Eerst maar downloaden. Start uw browser en ga naar deze website. Klik daar op de downloadlink die bij de meest recente versie hoort. In een nieuw geopende pagina klikt u dan op de link achter de tekst Download the installer from.

Stap 9

[afbeelding0]Bewaar het installatiebestand (voorlopig) even op uw Bureaublad. Sluit de browser na het downloaden en dubbelklik op het installatiebestand. Omdat het hier om een zip-bestandje gaat opent dat - als het goed is - in uw zipprogramma of in een Verkennervenster van Windows zelve. Hebt u geen unzipper, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een probeerversie van Winzip of het geheel gratis 7-Zip. In het .zip-bestand is een .msi-bestand verstopt. Dubbelklik hierop om de installatieprocedure te starten.

In deel 2 van deze workshop gaan we verder met stap 10.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord