Altijd vers van de pers met RSS - deel 2 2013-11-04T17:03:23

Altijd vers van de pers met RSS - deel 1

Veiligheid site belangrijk bij online winkelen

Altijd vers van de pers met RSS - deel 2

Altijd vers van de pers met RSS - deel 2

In deel 1 van deze workshop kon u al lezen over Really Symple Syndication (RSS).

In deel 1 van deze workshop kon u al lezen over Really Symple Syndication (RSS). In dit tweede deel gaan we verder met het installeren van de gratis nieuwslezer RSS Bandit en het configureren ervan.

Stap 10

[afbeelding0]U moet hoogstwaarschijnlijk een paar keer op Yes, Ja en/of Uitvoeren klikken om aan te geven dat u het programma echt wilt installeren. Verder moet er op uw pc, net als tegenwoordig voor vele andere programma's, een hulpprogramma van Microsoft op uw pc aanwezig zijn; het zogeheten .NET Framework. Kunt u gratis en voor niks (deze workshop is en blijft erg goedkoop) downloaden vanaf

Stap 11

[afbeelding0]Na installatie vindt u op uw Bureaublad een nieuwe snelkoppeling naar het programma RSS Bandit; dubbelklik hierop om het te starten. De eerste keer dat de nieuwslezer start constateert deze hoogstwaarschijnlijk dat hij niet als standaardlezer is ingesteld, klik op Ja in het dialoogvenster Jouw standaard RSS lezer om dit euvel op te lossen. RSS Bandit is 'uit de doos' al op een flink aantal feeds geabonneerd. Mochten deze u niet zo heel erg interesseren, dan zijn ze makkelijk te verwijderen. In het hoofdvenster van Bandit vindt u aan de linkerkant allerlei categorieën. Deze zijn uit te vouwen door op het plusje ervoor te klikken (net als in de Verkenner). Klik met uw  rechtermuisknop op een te verwijderen feed en selecteer vervolgens in het contextmenu de optie Verwijder feed.

Stap 12

[afbeelding0]Toevoegen van eigen feeds is natuurlijk veel interessanter. We gaan voor het gemak maar weer even uit van de onovertroffen Computer Idee feeds. Start uw browser en ga naar Computeridee.nl. Klik aldaar weer in de horizontale menubalk op RSS feeds. Het toevoegen van een feed in RSS Bandit is iets omslachtiger dan de browsermethode, maar daar staat tegenover dat u er straks veel meer plezier van hebt. Klik allereerst met uw  rechtermuisknop op de feed waarop u een abonnement wilt nemen. In het contextmenu klikt u vervolgens op Snelkoppeling kopiëren. Klik vervolgens in het hoofdvenster van RSS Bandit op de knop Nieuw en in de eerste stap van de wizard op Volgende. In de volgende stap van de wizard klikt u met uw rechtermuisknop in het veld onder Webadres. Kies dan de optie Plakken in het geopende contextmenu. Klik weer op Volgende, kies een categorie waarin u de feed wilt plaatsen en klik op Volgende. In de stap waarin u om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd hoeft u in de meeste gevallen niets in te vullen tenzij u daar bij de aanbieder van de feed heel nadrukkelijk op wordt gewezen. Meestal moet u zich aldaar dan eerst aanmelden. In ons geval dus niet van belang en u klikt dan ook weer op Volgende.

Stap 13

[afbeelding0]U kunt nu aangeven hoe vaak de betreffende feed op nieuw nieuws gecontroleerd moet worden. De standaard 60 minuten is wellicht wat traag, 15 minuten (te selecteren via het keuzemenu achter Bijwerken elke:) houdt u meer bij de tijd. Schakel vooral ook het selectievakje voor de optie Activeer  kennisgevingsvenster voor ontvangen items in; daarmee wordt u bij elk nieuw bericht op een mooie manier op de hoogte gehouden. Klik nog twee keer op Volgende (instellingen aldaar staan goed) en tot slot op Voltooien.

Stap 14

[afbeelding0]Door op het afsluitkruisje van RSS Bandit te klikken sluit u de lezer niet definitief, maar  minimaliseert u deze naar het Systeemvak rechtsonder in uw scherm. Telkens wanneer er nieuwe berichten in een of meer van de door u geactiveerde feeds binnenkomen verschijnt een klein venster met de betreffende berichten. Klik op een link in dit venster om het hoofdvenster mét het bericht te openen. Meestal moet u dan nog even op de kop klikken waarna de hele bijbehorende pagina met het uitgebreide bericht verschijnt. Bandit beschikt over een geïntegreerd browservenster, wat het  allemaal lekker overzichtelijk houdt.

Stap 15

[afbeelding0]U kunt rechtstreeks vanuit RSS Bandit een bericht afdrukken. Klik daarvoor simpelweg met uw rechtermuisknop ergens in het bericht en daarna in het contextmenu op Afdrukken. Dan nog een laatste tipje: om RSS Bandit voortaan automatisch met Windows te laten starten klikt u in het menu Extra op Opties. In het gelijknamige venster schakelt u op het tabblad Algemeen de optie Start RSS Bandit bij opstarten Windowssessie in. Nu nog even op OK klikken en u hebt er geen omkijken meer naar.

Stap 16

[afbeelding0]Normaal gesproken staat de standaard tijdsinterval waarmee RSS Bandit op vers nieuws controleert ingesteld op 60 minuten. U kunt per feed deze tijdsinterval aanpassen, maar het is ook mogelijk de globale interval te wijzigen, wel zo makkelijk. Klik daarvoor in het menu Extra op Opties. In het daarop geopende venster klikt u vervolgens op het tabblad Feeds en selecteert u de gewenste interval met behulp van het keuzemenu achter de tekst Feeds bijwerken elke. Nu we toch in het venster Opties zitten: controleer gelijk even of op het tabblad Algemeen de optie Bij sluiten programma onder het kopje Programma minimaliseren naar Systeemtaakbalk is geselecteerd. Dat is handig, want op die manier sluit u nooit per ongeluk de nieuwslezer door op het afsluitkruisje te klikken. In plaats daarvan wordt de lezer geminimaliseerd. Dit verklaart dan ook meteen waarom uw Bandit in Stap 14 afgesloten werd en niet geminimaliseerd.

Uw eigen feed

Verschillende grote blogsites bieden de mogelijkheid om zelf een RSSfeed op te zetten. Dat kan leuk zijn als u bijvoorbeeld de blog van de plaatselijke voetbalclub onderhoudt; kunnen de leden altijd het  laatste nieuws ontvangen. Zoiets is ook alleraardigst voor een scholengemeenschap; hebben leerlingen en studenten altijd de beschikking over bijvoorbeeld de laatste roosterwijzigingen. Om maar wat te noemen. De RSS-optie varieert per blogsite, dus het is vooral even zoeken en opletten of de optie beschikbaar is. Maar als deze er is, staat niets u natuurlijk in de weg om er gebruik van te maken.

RSS in verschillende smaken

[afbeelding0]Er zijn verschillende versies van RSS in omloop, waarbij de letters zelfs voor verschillende termen staan. De meest recente is RSS 2.0 waarin de afkorting staat voor het al eerder genoemde Really Simple Syndication. Eerder stond RSS voor het meer logische Rich Site Summary (ofwel uitgebreide samenvatting van websitenieuws). De meeste nieuwslezers kunnen met alle formaten en varianten overweg. Nog een grappig feitje: het pictogram dat hoort bij een RSS-feed is voor het eerst gebruikt in Firefox. Alle andere browsers (waaronder die van Microsoft) hebben het later overgenomen als het standaardpictogram voor een feed. Zie ook: Feedicons.com. U kunt hier anders gekleurde feedpictogrammen downloaden, mocht u geen fan zijn van oranje.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord