Android-apps op… de pc! 2014-09-13T15:15:09

ScanCircle: Uw pc doorgelicht

Google Play Store update geeft nieuw uiterlijk

Android-apps op… de pc!

Android-apps op… de pc!

Windows ondersteunt al een schat aan software, maar zou het niet leuk zijn om allerlei hippe smartphone-apps ook op de pc te proberen? Tijd voor BlueStacks, waarmee u Android-apps gewoon op de computer kunt laten draaien.

BlueStacksBlueStacks is een zogenaamde emulator, een programma dat een ander systeem nabootst. Zo bestaan er onder andere emulators waarmee u een Nintendo Gameboy-omgeving kunt nabootsen op uw smartphone, zodat u die oude spellen opnieuw kunt spelen op uw nieuwe toestel. BlueStacks is specifiek bedoeld voor het emuleren van Android (het besturingssysteem voor smartphones) op uw Windows-pc. Met BlueStacks kunt u dus Android-apps als Angry Birds en Cut The Rope laten draaien op de computer.

 

1. Downloaden

Ga naar bluestacks.com/ en klik op Download now. Er begint automatisch een downloadopdracht. Dubbelklik op het bestand om BlueStacks verder te downloaden in een apart installatievenster. Lukt dat niet, dan kiest u nadat u op Download now hebt geklikt het alternatieve installatiebestand. Die is wel groter, maar u hebt daarvoor geen apart installatievenster meer nodig.

 

2. Snelstartvenster

Een emulator vraagt veel van uw computer. Dit betekent dat oudere, tragere toestellen bepaalde apps niet vloeiend kunnen weergeven. Zo moet uw pc minimaal 1 GB, maar liever nog 2 GB ram hebben. Zorg ervoor dat uw grafische kaart de nieuwste drivers heeft. Hiermee voorkomt u foutmeldingen in 3D-toepassingen.

Zodra de installatie voltooid is, krijg midden boven op het bureaublad een snelstartvenster met de volgende snelkoppelingen: My Apps, Popular Downloads, App Stores en Cloud Connect. De eerste drie opties zijn bedoeld voor nieuwe Android-gebruikers. Hebt u al een Android-smartphone, dan kunt u Cloud Connect gebruiken. Meer daarover leest u van Stap 6 in deze workshop.

 

3. App Stores

Een Android-emulator is leuk, maar zonder apps hebt u er natuurlijk niets aan. Klik in het snelstartvenster op App Stores om apps te downloaden. BlueStacks laat u uit drie alternatieven kiezen. Helaas zijn ze niet alle drie voor ons Nederlanders beschikbaar: alleen 1Mobile Games en GetJar zijn hier te gebruiken. Beide app stores bieden niet het volledige aanbod, maar wel een heel uitgebreide selectie van Android-apps aan.

In 1Mobile Games klikt u op een app in een van de twee App Stores, en kiest u Download. Om de download te installeren, moet u de zwarte balk bovenaan naar beneden slepen. Klik daar op de app die u hebt gekozen, en klik op Install. GetJar is een stuk eenvoudiger: hier klikt u op download en daarna bevestigt u de installatie zonder extra verdere stap.

 

4. Centraal dashboard

Wanneer u BlueStacks hebt opgestart, klikt u op het centrale, ronde BlueStacks-logo om naar het hoofdscherm te gaan. Hier worden al de apps die u op je pc hebt geïnstalleerd weergegeven. Daaronder hebt u een handige zoekbalk waar u direct apps kunt downloaden die u bij naam kent. Tijdens het typen klikt u op een van de suggesties, en BlueStacks downloadt en installeert de app automatisch.

Rechts onderaan vindt u de instellingen onder het gereedschapspictogram. Hier kunt u al uw apps beheren, de taal instellen en eventueel de toetsenbordinstellingen wijzigen. Klik op het pijltje links onderaan om opnieuw naar het beginscherm te gaan.

 

5. Apps apps apps

Zodra u alle apps hebt gedownload, begint de pret. BlueStacks garandeert niet dat elke app perfect werkt, maar klassiekers zoals bijvoorbeeld Angry Birds of Cut The Rope doen het vlekkeloos. Houd er wel rekening mee dat u voor zulke zware grafische toepassingen best een krachtige computer of laptop nodig hebt om ze vloeiend te kunnen spelen.

Wilt u graag genieten van een volledig scherm in plaats van in een venster? Klik dan op Maximaliseren en bevestig met OK. BlueStacks moet dan nog wel even opnieuw worden opgestart.

 

6. Android-gebruikers

Hebt u al een Android-smartphone? Dan kunt u al je geïnstalleerde apps makkelijk synchroniseren met BlueStacks. Klik op Cloud Connect in het snelstartvenster of bij Instellingen. Bij de vraag of u een Android-telefoon hebt, klikt u natuurlijk op Yes en daarna op Volgende. Vul uw e-mailadres en telefoonnummer in en klik op Register.

 

7. Cloud Connect-app

Op het ingevulde e-mailadres krijgt u een e-mail toegestuurd van BlueStacks met een persoonlijk pincode van negen cijfers. Die moet u invullen op uw smartphone op de BlueStacks Cloud-app. Ga naar de Google Play Store en typ in de zoekbalk bovenaan BlueStacks. Download de eerste app in het lijstje en wacht tot de installatie is voltooid. De app vraagt onmiddellijk de pincode die u per e-mail hebt ontvangen. U kunt er ook voor kiezen om al uw sms’jes te backuppen naar BlueStacks, maar dit raden we u voorlopig nog niet aan – BlueStacks zit immers nog in een bèta-fase.

 

8. Automatisch synchroniseren

Als u alle gegevens hebt ingevuld, krijgt u een lijst van al uw geïnstalleerde apps in alfabetische volgorde. Vink alle apps aan die u op je computer wilt proberen apart aan, of vink rechts bovenaan het venster aan om alles te selecteren. Raak Sync aan om te synchroniseren met BlueStacks op uw computer. Na een minuut verschijnt de eerste app al in de lijst van BlueStacks, maar de installatie verloopt tamelijk traag. Een kwestie van geduld dus (inderdaad, schone zaak…) Daarna kunt u probleemloos aan de slag met al uw vertrouwde apps vanaf uw Android-smartphone.

Tekst: Cédric Van Loon

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 24, jaargang 2012.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord