Batchbewerking in IrfanView

© CIDimport

Batchbewerking in IrfanView

Geplaatst: 2 mei 2008 - 10:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 18:58

Redactie ID.nl

Pas heel veel foto's tegelijk aan. De digitale camera heeft zijn analoge voorganger bijna geheel verdrongen en tegelijkertijd is de opslagcapaciteit van geheugenkaarten flink groter geworden,terwijl de prijs ervan flink gedaald is.We kijken dus niet langer op een paar foto's meer of minder. Chaos ligt op de loer, maar daar helpt Irfanview u.

Pas heel veel foto's tegelijk aan. De digitale camera heeft zijn analoge voorganger bijna geheel verdrongen en tegelijkertijd is de opslagcapaciteit van geheugenkaarten flink groter geworden,terwijl de prijs ervan flink gedaald is.We kijken dus niet langer op een paar foto's meer of minder. Chaos ligt op de loer, maar daar helpt Irfanview u. Terug van de vakantie zit u zomaar tegen een map met honderden foto's aan te kijken, die dan ook nog eens voorzien zijn van weinig zeggende namen als DSC00234 of IMG00845. Om die allemaal stuk voor stuk te hernoemen en bewerken is een monnikenklus. Gelukkig hoeft dat niet, want veel beeldbewerkingsprogramma's bieden de mogelijkheid bepaalde bewerkingen in één keer op een groot aantal afbeeldingen tegelijk toe te passen. Dit heet batchbewerking, ofwel groepsconversie. Programma's als Paint Shop Pro, Photoshop en het populaire PhotoFiltre bieden deze functie, maar echter voor een beperkt aantal bewerkingen.

Stap 1: IrfanView kan veel meer

[afbeelding0]U kunt het gratis downloaden van deze website. Haal van deze site ook meteen de plugins en de taalmodule (Nederlands.zip) op. Nadat u IrfanView en de plugins hebt geïnstalleerd, pakt u het zip-bestand uit. U treft daarin de bestanden Nederlands1.dll en Nederlands2.dll aan. Plaats deze in de map C:\Program Files\IrfanView\Languages en ga vervolgens in IrfanView naar het menu Options > Change Language. Kies voor een van de Nederlandse vertalingen (welke maakt weinig uit, ze verschillen slechts in detail).

Stap 2: Batchbewerking in de praktijk

[afbeelding0]Zorg er eerst voor dat alle te bewerken foto's in één map staan. In de voorbeelden is dat de map C:\Vakantie 2007. Maak verder een map aan voor de bewerkte foto's. In de voorbeelden gebruiken we daarvoor C:\Temp. Start hierna IrfanView en klik in het menu Bestand op Miniaturen. Een nieuw scherm opent. In het linker venster navigeert u naar de map met foto's. Wanneer u deze map aanklikt verschijnen uw foto's in het rechter venster (afbeelding 1). U dient nu eerst een selectie te maken van de foto's die u wilt bewaren. Selecteer mislukte en overbodige opnames en druk op de Delete-toets om deze te verwijderen. Door de Ctrl-toets ingedrukt te houden kunt u meerdere afbeeldingen tegelijk selecteren. De foto's die u verwijdert, verdwijnen in de prullenbak, zodat een eventuele fout hierbij makkelijk te herstellen is.

Stap 3: Verlies

[afbeelding0]Hebt u op deze manier de uiteindelijke selectie bepaald, dan kunt u de foto's gaan hernoemen. Levert uw camera foto's af in een zogenoemd lossy formaat als jpeg, waarmee bij opslaan altijd enig kwaliteitsverlies optreedt, dan converteert u ze daarbij ook direct naar een lossless (verliesloos) formaat als BMP of TIFF. Hierna zal bij herhaaldelijk openen en opslaan van de afbeeldingen geen kwaliteitsverlies meer optreden. Selecteer nu alle foto's, klik met uw rechtermuisknop in de selectie en kies Start groepsconversie met de geselecteerde miniaturen (afbeelding 2). Het venster Groepsconversie wordt nu geopend. In het vak aan de linkerkant ziet u de geselecteerde foto's staan. Nu bladert u onder Doelmap naar de map die u voor de bewerkte foto's hebt aangemaakt (afbeelding 2). Omdat u zowel de naam als het bestandsformaat gaat wijzigen, kiest u daaronder voor Groepshernoeming - wijzig uitvoerbestand. Vervolgens kiest u bij Uitvoerformaat voor BMP - Windows Bitmap of een ander lossless formaat. De knop Opties biedt extra mogelijkheden voor de wijze van opslaan. Bij Naam patroon vult u een passende naam in. Als voorbeeld is hier Vakantie 2007 ### gekozen. Op de plaats van de hekjes zullen straks de nummers 001, 002, 003 etc. verschijnen. Gaat het om meer dan 1000 afbeeldingen, dan maakt u hier natuurlijk #### van. Via de knop Hernoemingsopties hebt u onder meer de mogelijkheid om in te stellen waar de nummering moet beginnen. Standaard staat dit ingesteld op 1. Klik nu op Start. In een klein venster kunt u de voortgang van de conversie volgen. Is deze voltooid dan zullen eventuele fouten gemeld worden. We gaan er echter van uit dat alles goed is gegaan. Wanneer u nu terugkeert naar het venster Miniaturen en de doelmap opent, zult u zien dat uw foto's netjes hernoemd en genummerd zijn en in het gewenste bestandsformaat zijn opgeslagen.

Stap 4: Tweede hernoeming

[afbeelding0]Verwijder nu eerst de bronbestanden en verplaats de bewerkte foto's naar de dan weer lege map Vakantie 2007. Hierna kunt u eventueel een tweede hernoeming uitvoeren. Bent u tijdens uw vakantie in meerdere steden geweest, dan selecteert u de foto's die u in een bepaalde stad hebt gemaakt. Bij Naam patroon vult u nu bijvoorbeeld $N - Madrid in. Op de plaats waar u $N hebt gezet verschijnt de huidige bestandsnaam (zonder extensie), gevolgd door Madrid. Op deze manier verandert u de naam van bijvoorbeeld de eerste 200 foto's in Vakantie 2007 001 - Madrid t/m Vakantie 2007 200 - Madrid. De volgende reeks krijgt dan het achtervoegsel Barcelona, enzovoort. Maar met het hernoemen bent u er natuurlijk nog niet. Zo zal er meestal nog een aantal foto's rechtop gezet moeten worden. Dit gaat u nu doen. Selecteer alle foto's die een kwartslag gedraaid moeten worden (afbeelding 3). Klik met uw rechtermuisknop in de selectie en vervolgens weer op Start groepsconversie met de geselecteerde miniaturen. Nu kiest u alleen Groepsconversie, u zet een vinkje bij Gebruik geavanceerde opties en u klikt op de knop Geavanceerde opties (afbeelding 4). In het venster dat opent ziet u een groot aantal bewerkingen die u kunt toepassen. Voor deze bewerking vinkt u echter alleen Rechtsom roteren aan (afbeelding 5). Hierna klikt u op OK en in het venster Groepsconversie klikt u weer op Start. Na deze conversieslag vindt u de geroteerde afbeeldingen in de doelmap (afbeelding 6). Is alles naar wens verlopen, dan kunt u deze verplaatsen naar de bronmap en daarbij de originele bestanden laten overschrijven.

Stap 5: Backup

[afbeelding0]Op dezelfde wijze kunt u allerlei andere bewerkingen toepassen, variërend van het aanpassen van de kleuren tot het toevoegen van teksten. Bent u tenslotte tevreden over het resultaat, dan brandt u de foto's op cd of dvd. Dit is uw backup en tegelijkertijd uw archief. Bij een eventuele schijfcrash bent u dan niet in één keer al uw kostbare vakantieherinneringen kwijt. Wilt u de foto's ook op de pc bewaren, dan voert u nog een laatste conversie uit. Hierbij wijzigt u de afmetingen naar een handzaam formaat en tegelijkertijd brengt u de bestandsgrootte terug door voor het bestandstype jpeg te kiezen. Stel daarvoor een compressie tussen 80 en 90 in via de knop Opties. Zet bij de Geavanceerde opties een vinkje bij Behoud aspectratio en bij Gebruik Resample functie (afbeelding 7). Zo blijven hoogte en breedte in de juiste verhouding en is de kwaliteit het hoogst. Door alleen de afmeting voor de langste zijde op te geven, worden nu zowel staande als liggende afbeeldingen op de juiste manier verkleind. Verkleining brengt altijd wat onscherpte met zich mee. Stel hierbij dus ook meteen een verscherping van 25 in, wat in de meeste gevallen voldoende zal zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten